NjëMjek
Një Mjek
Transplanti i Kornesë

Çka është Kornea e Syrit?

Kornea e syrit është një pjesë transparente e syrit qe mbulon irisin, pupilën dhe dhomën e përparme dhe na shërben për thyerjen e rrezeve të dritës dhe e mundëson shikimin.

Kornea përbëhet nga 5 shtresa të ndryshme secila e luan funksionin e sajë, ja disa nga funksionet e shtresave te Kornesë.

* Thith lëndët ushqyese dhe oksigjenin

* Parndalon hyrjen e ndonjë gjesendi ne syrin tonë etj.

Nëse dëmtohet Kornea atëherë do te kemi problem në shikim sepse syri nuk ka aftësi  te bëjë thyrjen e dritës në menyrë të drejtë.

Si bëhet Transplanti i Kornesë?

Para operimit, mjeku e bën kontrollen e syve për të pare nëse  janë në gjendje të shëndetshme dhe se pacienti është ne gjendje të mire për operim.

Transplanti  është një procedurë përmes së cilës mjeku kirurg heq indin e dëmtuar të kornesë dhe e zëvendëson atë me një të shëndoshë.

Operacioni i transplantit të kornesë normalisht zgjatë rreth një orë për t’u kryer nën anestezi të përgjithshme ose lokale.

Rikuperimi pas operimit!

Kornea konsiderohet të jetë "e privilegjuar imunologjikisht", prandaj përputhja e dhuruesit me marrësin nuk kërkohet. Nuk kërkohen pilula dhe ilaçe sistemike, pika të syve do t'ju ndihmojë të parandaloni refuzimin e kornesë së re.

Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
07:20
Filloni Bisedën
Viber