Një Mjek
Oftalmologji
Oftalmologji

OFTALMOLOGJIA

Është degë e mjekësisë dhe kirurgjisë që merret me diagnostikimin dhe trajtimin e problemeve me syrin. Mjekët e kësaj fushe janë të specializuar për kujdesin e shikimit, ekzaminimet e syrit, diagnostikimin e sëmundjeve të syrit si dhe përshkrimin e medikamenteve.

ASPEKTET KRYESORE TË OFTALMOLOGJISË

Ekzaminimet e Syrit

Janë udhëzime të përgjithshme për shikimin tuaj dhe shëndetin e syve, të cilat janë thelbësore për ruajtjen e shëndetit të syve që kryhen nga mjeku specialist. Ekzaminimet e rregullta do t’ju ndihmojnë në identifikimin e sëmundjeve si glaukoma, retinopatia diabetike dhe degjenerimi makular i hershëm, kur janë të trajtueshme.

Korrigjimi i ShikimitBëhet për identifikimin e ndryshimeve që ju të keni diagnozën e duhur për syze ose lente.

Shëndeti i Përgjithshëm: Ekzaminimet e syve zbulojnë shenja të sëmundjeve si hipertensioni, kolesteroli dhe diabeti.

Shëndeti i Syve të Fëmijëve: Identifikimi i hershëm i fëmijëve me problemet e shikimit mund të ndikojë në zhvillimin dhe ndikimin në të mësuar.

MENAXHIMI I RREGULLT I KUSHTEVE SHËNDETËSORE

 • Diabeti: mbani nën kontroll sheqerin në gjak për të parandaluar retinopatinë diabetike.
 • Hipertensioni: kontrolloni presionin e gjakut zvogëlon rrezikun e retinopatisë hipertensive.
 • Kolesteroli: menaxhoni nivelin e kolesterolit që të parandaloni mbylljet e venave të retinës.

KIRURGJIA NË OFTALMOLOGJI

Operacionet okulistike janë të rëndësishme për trajtimin e syrit që nuk mund të menaxhohen me anë të medikamenteve dhe trajtimeve jo-invazive. Disa prej operacioneve më të zakonshme janë:

 • Kirurgjia e Kataraktit:
  Hiqen thjerrëzat e turbullta që dëmtojnë shikimin. Me anë të kësaj përmirësohet dukshëm shikimi.
 • LASIK:
  Kjo metodë ndodh për të korrigjuar gabimet si miopia, largpamësia dhe astigmatizmi. Kjo metodë redukton varësinë nga syzet ose lentet dhe shërim më të shpejtë.
 • Kirurgjia e Glaukomës:
  Ndodh për të zvogëluar presionin intraokular dhe parandalon dëmtimin e nervit optik, ndihmon në kontrollin e presionit intraokular dhe humbjen e shikimit.
 • Vitrektomia:
  Me anë të kësaj metode ndodh shkëputja e retinës, vrimat makulare dhe rastet e retinopatisë diabetike, stabilizon dhe përmirëson shikimin, në varësi të gjendjes.
 • Transplanti i Kornesë:
  Kjo bën zëvendësimin e indit të dëmtuar të kornesë, kjo hiqet dhe zëvendësohet me ind të shëndetshëm. Me anë të kësaj rikthehet shikimi dhe shërimi nuk zgjatë shumë.
 • Kirurgjia e Retinës:
  Kjo metodë ndodh për trajtimin e shkëputjes së retinës ose retinopatia diabetike. Kjo parandalon humbjen e mëtejshme të shikimit dhe përmirëson rezultatet vizuale.
 • Shkëmbimi i Lentave Refraktive:
  Bëhet korrigjimi i gabimeve të rënda refraktive për LASIK ose PRK. Me anë të saj përmirësohet shikimi pa u mbështetur në lentet.
 • PRK (Keratektomia Fotorefraktive):
  Kjo ndodh për korrigjimin e gabimeve refraktive që janë të lehta por edhe deri mesatare. Kjo kërkon kohë më të gjatë të rikuperimit në krahasim me LASIK.

KUJDESI PARANDALUES NË OFTALMOLOGJI

Kujdesi parandalues është thelbësor për ruajtjen e shëndetit të syve, për parandalimin e humbjes së shikimit dhe zbulimin e hershëm të problemeve të mundshme të syve.

Kontrollet e Rregullta të Syve
Janë thelbësore për kujdesin parandalues të syve.

Zgjedhja e një Jete të Shëndetshme
Një dietë e pasur me fruta, perime edhe acide yndyrore omega-3, vitamina A, vitamina C, Zinku si dhe hidratimi janë të rëndësishëm për shëndetin e syve.

Shmangni Duhanin
Pirja e duhanit rrit rrezikun e zhvillimit të problemeve me sy.

Aktiviteti Fizik
Përmirëson qarkullimin e gjakut, sytë tuaj marrin oksigjen dhe lëndë ushqyese të mjaftueshme.

Syze Mbrojtëse
Mbani syze dielli që bllokojnë 100% rrezet UVA dhe UVB, për mbrojtjen nga dëmtimi nga dielli.

Menaxhimi i Kohës në Ekrane
Tendosja dixhitale e syve vjen si rezultat i kohës në ekran. Mund të bëni një rregull, p.sh., çdo 20 minuta bëni pushim 20 sekonda dhe shihni një objekt 20 metra larg. Sigurohuni gjithashtu që keni ndriçimin e duhur të mos jetë shumë i ndritshëm ose shumë i errët.

Parandalimi i Infeksioneve të Syve
Ndodh nga higjena e mirë, p.sh., larja e duarve, kujdesi i veçantë për lentet, higjena e grimit që përdorni.

Simptomat më të shpeshta janë: shikimi i paqartë, dhimbje të syve, shikim i dyfishtë, ënjtja, skuqja, humbje e shikimit papritur, lotët e tepërt.

Janë një mjegullim i thjerrëzave natyrale të syrit, që shkakton turbullim të shikimit. Zakonisht nevojitet ndërhyrje kirurgjikale për trajtim, ku ato zëvendësohen me lente artificiale.

Është një grup sëmundjesh të syrit ku dëmtohet nervi optik, ndodh shpesh nga presioni i lartë intraokular. Menaxhohet me medikamente si pika në sy, trajtime me lazer ose kirurgji për presionin e syve për parandalimin e dëmtimeve të mëtejshme.

Praktikoni rregullin 20-20-20, dmth bëni pushim prej 20 sekondash çdo 20 minuta dhe shihni një objekt 20 metra larg. Duhet të keni ndriçimin e duhur, duke pasur dritë mesatare, jo shumë të ulët ose të lartë.

Kjo mund të shkaktojë shikim të turbullt, zona të errëta të shikimit dhe vështirësi në perceptimin e ngjyrave. Ekzaminimet e hershme janë thelbësore për menaxhimin e saj, veçanërisht nëse jeni me diabet.

Jo, mbajtja e duhur e tyre nuk e përkeqëson shikimin tuaj. Ato vetëm janë lehtësim që të shihni më qartë dhe të parandaloni lodhjen e syve.

Mos kruani sytë, shpërlani me ujë të pastër. Nëse objekti nuk del jashtë dhe keni shumë dhimbje, nuk shikoni mirë ose keni shqetësime të vazhdueshme, kontaktoni mjekun tuaj.

Mbani një mënyrë jetese të shëndetshme me një dietë të ekuilibruar të pasur me fruta dhe perime, shmangni duhanin, mbani syze dielli mbrojtëse nga UV, menaxhoni gjendjet kronike si diabeti dhe hipertensioni dhe bëni kontrolle të rregullta të syve.

Përdorni lot artificial ose pika për sy, mos shikoni shumë në ekran, qëndroni të hidratuar dhe mos rrini në mjedise me tym ose erë.

LASIK është një operacion lazer i syve që riformon kornenë për të korrigjuar gabimet refraktive si miopia, largpamësia dhe astigmatizmi. Kandidatët e mirë janë të rriturit me vizion të qëndrueshëm, përgjithësisht me shëndet të mirë dhe pa kushte si sytë e thatë të rëndë ose kornea të holla.

Po, një dietë e pasur me vitamina E, A dhe C, si dhe me acide yndyrore omega-3 dhe antioksidantë, janë të rëndësishme për shëndetin e syve. Prej ushqimeve më të rëndësishme janë zarzavatet, peshku, agrumet, arrat dhe farat

 

Si të zgjidhni oftalmologun e duhur në Turqi?

Ju mund të ndiqni hapat e mëposhtëm për të zgjedhur oftalmologun e duhur në Turqi:

Ekspertiza dhe përvoja:
Është e rëndësishme që mjekët e përcaktuar si oftalmolog të specializohen në këtë fushë. Ju mund të hulumtoni rezymenë e mjekut dhe sfondin arsimor për të mësuar rreth fushave të ekspertizës dhe përvojës së tyre.

Akreditimi dhe Certifikatat:
Oftalmologët në përgjithësi duhet të marrin akreditim nga organizatat shëndetësore kombëtare dhe ndërkombëtare. Certifikatat që ata marrin nga këto organizata mund të tregojnë nivelin e ekspertizës dhe cilësisë së mjekut.
Vlerësimi i spitalit dhe klinikës:
Cilësia e spitalit apo klinikës ku punon oftalmologu që ju zgjidhni është gjithashtu i rëndësishëm. Ju mund të arrini rezultate më të besueshme dhe më të suksesshme në organizatat që ofrojnë shërbime cilësore të kujdesit shëndetësor.

Referencat dhe rishikimet:
Dëshmitë dhe rishikimet në internet nga pacientët e mëparshëm të mjekut mund t'ju ndihmojnë të merrni një ide mbi kënaqësinë e pacientit të mjekut dhe përqindjet e suksesit.

Komunikimi dhe qasja e ngjashme:
Një oftalmolog duhet të ketë një qasje që mund të komunikojë me pacientin, të kuptojë nevojat e pacientit dhe të krijojë planin e duhur të trajtimit. Gjatë takimit të parë me mjekun, kushtojini vëmendje nivelit të komunikimit dhe interesit.

Rezultatet e pacientit dhe normat e suksesit:
Është e rëndësishme të merret informacion në lidhje me shkallët e suksesit dhe rezultatet e pacientit të operacioneve të mëparshme të kryera nga oftalmologu. Një kirurg që arrin rezultate të suksesshme mund të jetë një zgjedhje e besueshme.

 

Për më shumë informata ne lidhje me kontrollet, ekzaminimet, trajtimin, shpenzime dhe çdo gjë tjetër rreth sherbimeve tona ne kuadër të partnerëve tanë, ju lutem na kontaktoni përmes linjave tona të kontaktit si më poshtë ose plotësojeni formularin e dhënë në webfaqe dhe ne do ju kontaktojmë shumë shpejtë:

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36 ; Kosovë +383 48 333 752

“ Besimi i juaj është përgjegjësi për ne “

Kontakto Mjekun Tani

 

Faqe të tjera

Merrni Ofertë Falas
Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
06:02
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale