Një Mjek
Zvoglimi i Lukthit / Ngushtimi i Stomakut
Zvoglimi i Lukthit / Ngushtimi i Stomakut
Koha Mesatare e Qëndrimit  Koha Mesatare e Qëndrimit5 Ditë
Qëndrimi në Spital  Qëndrimi në Spital5 Ditë
Koha e Operacionit  Koha e Operacionit45 min
Anestezi  AnesteziAnestezi Totale
Koha e Rikuperimit Koha e Rikuperimit2 Javë

Zvoglimi i Lukthit / Ngushtimi i Stomakut

Kirurgjia e zvogëlimit të stomakut kryhet në pacientët me indeks të masës trupore mbi 40% ose në pacientë me indeks të masës trupore prej 30% por që kanë kushte të tilla si diabeti, hipertensioni dhe astma. 

Nëse duhet të japim një përqindje mesatare, afërsisht 80% e stomakut/lukthit tuaj hiqet në këtë operacion. Emri tjetër i operacionit i zvoglimi të lukthit është ngushtimi stomakut.

Me operacionin zvogëlimin të lukthit, me një sasi të vogël tëushqimit, arrini ndjenjën e ngopjes. Përveç efektit të reduktimit të volumit, heqja e pjesës të stomakut, veqanërisht pjesa që ne e quajmë fundus, ofron përmirësim dhe në shumë raste shërim të plotë të sëmundjeve si diabeti i tipit 2, hipertensioni dhe sëmundja e kolesterolit të cilat janë veçanërisht sëmundje të lidhura me obezitetin.  

Për të kryer këto operacione në një kohë të shkurtë dhe të sigurtë përdoren materiale të teknologjisë së lartë. Më i rëndësishmi është materiali që ne e quajmë stapler. 

Përpara se personi t'i nënshtrohet një operacioni për zvogëlimin e stomakut, duhet të kryhen të gjitha analizat dhe kontrollet e nevojshme nga mjeku që do të kryejë aplikimin. Në këto kontrolle, mjeku vlerëson nëse pacienti është fiziologjikisht dhe psikologjikisht i gatshëm për operacionin e mëngës gastrike. Pas operacionit të zvogëlimit të stomakut, që është një procedurë e rëndësishme kirurgjikale, personi do të shpëtojë nga çrregullimet e lidhura me peshën.

 

Çfarë është ulja e oreksit / ngushtimi i stomakut?

Ulje e oreksit

Ulja e oreksit është kur një person përjeton një dëshirë të zvogëluar për të ngrënë. Kjo situatë mund të jetë e përkohshme, por mund të shfaqet edhe si një problem afatgjatë. Ulja e oreksit mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh fizikë dhe psikologjikë.

Arsye:

 • Sëmundjet: Infeksionet, sëmundjet kronike (kanceri, dështimi i zemrës), problemet gastrointestinale.
 • Medikamentet: Efektet anësore të disa ilaçeve mund të ulin oreksin.
 • Stresi dhe ankthi: Stresi psikologjik dhe gjendjet emocionale mund të ndikojnë në oreksin.
 • Pabarazitë hormonale: Sëmundjet e tiroides dhe problemet e tjera hormonale mund të ndikojnë në oreksin.
 • Ndryshimet e stilit të jetesës: Çrregullime në modelet e gjumit, mungesë aktiviteti fizik ose lodhje ekstreme.

Metodat e trajtimit:

 • Trajtimi i shkakut themelor: Trajtim mjekësor në varësi të sëmundjes ose gjendjes.
 • Këshillim për të ushqyerit: Planet e duhura ushqimore të përgatitura nga dietologët.
 • Mbështetje psikologjike: shërbime psikoterapie ose këshillimi kur është e nevojshme.
 • Medikamentet: Mund të përdoren barna për rritjen e oreksit.

Ngushtimi i stomakut (kirurgjia gastrike e mëngës)

Kirurgjia e mëngës gastrike është një procedurë kirurgjikale bariatrike e njohur zakonisht si "kirurgjia e mëngës gastrike". Në këtë procedurë, pjesa më e madhe e stomakut hiqet, duke lënë një stomak të hollë në formë tubi. Kjo zvogëlon ndjeshëm vëllimin e stomakut, duke i lejuar personit të ndihet i ngopur me një sasi më të vogël ushqimi.

Si të:

 • Procedura kirurgjikale: Procedura kirurgjikale zakonisht kryhet në mënyrë laparoskopike. Kirurgu bën prerje të vogla, formon stomakun në formë tubi dhe heq pjesën më të madhe të stomakut.
 • Qëndrimi në spital: Kirurgjia zakonisht zgjat disa orë dhe pacientët zakonisht qëndrojnë në spital për disa ditë.

Përparësitë:

 • Humbja e peshës: Kirurgjia e mëngës gastrike zakonisht siguron humbje të shpejtë dhe efektive të peshës.
 • Shërimi i sëmundjeve metabolike: Mund të ndihmojë në përmirësimin e sëmundjeve të lidhura me obezitetin si diabeti i tipit 2, hipertensioni dhe apnea e gjumit.
 • Përmirësimi i cilësisë së jetës: Humbja e peshës kontribuon në rritjen e lëvizshmërisë dhe përmirësimin e cilësisë së jetës.

 

Pyetjet e bëra më shpesh në lidhje me uljen e oreksit / ngushtimin e stomakut

 

Ulja e oreksit është kur një person përjeton një dëshirë të zvogëluar për të ngrënë. Kjo gjendje mund të shkaktohet nga faktorë të ndryshëm fizikë dhe psikologjikë dhe mund të jetë i përkohshëm ose afatgjatë.
 

Ulja e oreksit mund të ndodhë për shumë arsye si sëmundje (infeksione, sëmundje kronike), medikamente, stres dhe ankth, çekuilibër hormonal dhe ndryshime në stilin e jetesës.
 

Trajtimi varet nga shkaku themelor. Në varësi të sëmundjes ose gjendjes, mund të përdoren trajtime mjekësore, këshillime ushqimore, mbështetje psikologjike dhe, nëse është e nevojshme, medikamente për rritjen e oreksit.
 

Kirurgjia e mëngës gastrike është një procedurë kirurgjikale bariatrike e njohur zakonisht si "kirurgjia e mëngës gastrike". Në këtë operacion hiqet një pjesë e madhe e stomakut për të krijuar një stomak në formë tubi, duke ulur kështu volumin e stomakut dhe duke e bërë njeriun të ndihet i ngopur me më pak ushqim.
 

Kirurgjia e mëngës gastrike është e përshtatshme për individë me BMI 40 ose më të lartë, ose individë me BMI 35-40 dhe probleme serioze shëndetësore për shkak të obezitetit. Njerëzit që nuk janë të suksesshëm me metoda të tjera të humbjes së peshës mund ta konsiderojnë gjithashtu këtë operacion.
 

Operacioni zakonisht kryhet në mënyrë laparoskopike. Kirurgu bën prerje të vogla, formon stomakun në formë tubi dhe heq pjesën më të madhe të stomakut. Operacioni zakonisht zgjat disa orë dhe pacientët zakonisht qëndrojnë në spital për disa ditë.
 

Kirurgjia e mëngës gastrike zakonisht siguron humbje të shpejtë dhe efektive të peshës. Mund të ndihmojë gjithashtu në përmirësimin e sëmundjeve të lidhura me obezitetin si diabeti i tipit 2, hipertensioni dhe apnea e gjumit. Humbja e peshës gjithashtu kontribuon në përmirësimin e cilësisë së jetës.
 

Ka rreziqe të tilla si komplikime kirurgjikale (infeksion, gjakderdhje, rreziqe të lidhura me anestezi), probleme gastrointestinale (të përziera, të vjella, refluks) dhe mangësi ushqyese (mangësi vitaminash dhe mineralesh).
 

Procesi i rimëkëmbjes pas operacionit mund të ndryshojë nga personi në person. Ju do të qëndroni në spital për ditët e para dhe mund të përjetoni dhimbje dhe parehati të lehta. Në javët e para, ju hani ushqime të lëngshme dhe të pure, pastaj kaloni gradualisht në ushqime të ngurta. Rimëkëmbja e plotë dhe kthimi në zakonet normale të dietës mund të zgjasë disa muaj.
 

Ushqimi pas operacionit kërkon të hani shpesh pjesë të vogla, të konsumoni ushqime të pasura me proteina, të pini sasi të mjaftueshme uji dhe të merrni suplemente vitaminash-minerale. Një plan ushqimor duhet të zbatohet në përputhje me rekomandimet e dietologëve.
 

Humbja e peshës ndodh më shpejt në 6-12 muajt e parë pas operacionit. Gjatë këtij procesi, pacientët mund të humbasin 50-70% të peshës së tyre fillestare. Humbja e peshës vazhdon në afat të gjatë me ushtrime të rregullta dhe mbajtjen e zakoneve të shëndetshme të të ngrënit.
 

Pas operacionit, është e rëndësishme që pacientët të adoptojnë zakone të shëndetshme të të ushqyerit, të ushtrojnë rregullisht dhe të shkojnë te mjeku i tyre për kontrolle të rregullta. Për më tepër, duhani dhe konsumimi i alkoolit duhet të shmanget dhe vëmendje duhet t'i kushtohet menaxhimit të stresit.
 

 

Ulja e oreksit dhe ngushtimi i stomakut në Turqi (kirurgjia gastrike me mëngë)

Turqia është bërë një destinacion me famë botërore në fushën e kirurgjisë së obezitetit dhe kirurgjisë së mëngëve të stomakut. Me pajisjet moderne mjekësore, kirurgët me përvojë dhe kostot e përballueshme, Turqia është një opsion tërheqës për ata që kërkojnë trajtim të obezitetit.

Turqia është bërë një destinacion me famë botërore për kirurgjinë e obezitetit dhe kirurgjinë e mëngës së stomakut. Me kirurgët e saj ekspertë, objektet moderne mjekësore dhe kostot e përballueshme, Turqia është një opsion ideal për ata që kërkojnë trajtim të obezitetit. Është e rëndësishme të konsultoheni me një profesionist të kujdesit shëndetësor për të mësuar më shumë rreth operacionit të mëngës gastrike dhe për të përcaktuar një plan trajtimi të përshtatshëm për gjendjen tuaj shëndetësore personale.

 

 

Faqe të tjera

 •  
Merrni Ofertë Falas
Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
05:20
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale