Një Mjek
Transplant i Organeve
Transplant i Organeve

TRANSPLANTI I ORGANEVE

Transplanti i organeve është një procedurë ku një organ hiqet nga një trup dhe vendoset në trupin e një njeriu tjetër me qëllim zëvendësimin e një organi të dëmtuar nga një sëmundje, lëndim ose të humbur plotësisht. Organet që më së shpeshti bëhen transplant janë: zemra, mëlçia, mushkëritë, veshkat, pankreasi dhe zorrët..

Arsyet më të shpeshta pse organet nuk funksionojnë si duhet janë:

SËMUNDJET KRONIKE

Zakonisht, sëmundjet kronike çojnë pacientin në dëmtime të pashërueshme të organeve. Nëse këto sëmundje zhvillohen, atëherë pacienti do të ketë një jetë të dobësuar ose do të gjendet në kushte ku është e nevojshme të bëhet transplanti i organeve. Disa prej sëmundjeve më të përhapura që çojnë deri në transplantin e organeve janë:

SËMUNDJA KRONIKE E VESHKAVE (SKK)

SKK zvogëlon funksionin e veshkave duke reduktuar aftësinë filtruese të tyre. Si pasojë, sasia e mbeturinave në trup grumbullohet, duke çuar pacientin në dështimin total të veshkave. Kur pacientët kalojnë në dializë, transplanti është një mundësi e mirë për të përmirësuar cilësinë e jetës së tyre.

CIRROZA DHE TRANSPLANTI I MËLÇISË

Hepatiti B dhe Hepatiti C janë ato që zakonisht shkaktojnë cirrozën, ndërsa konsumimi i alkoolit dhe sëmundja e mëlçisë së dhjamosur shkaktojnë dhëmbëza në indin e mëlçisë. Këto dhëmbëza çojnë në dështimin e mëlçisë duke reduktuar aftësinë për të përpunuar lëndët ushqyese, hormonet dhe toksinat, si dhe aftësinë për prodhimin e proteinave. Kur cirroza ndikon në dështimin e mëlçisë dhe organi nuk funksionon si duhet, atëherë është i nevojshëm transplanti i mëlçisë.

TRANSPLANTI I MUSHKËRIVE

Kur mushkëritë dëmtohen dhe shkaktojnë hipoksemi të rëndë (nivel i ulët i oksigjenit në gjak) dhe hiperkapni (nivel i lartë i dioksidit të karbonit në gjak), pacientët kanë probleme me frymëmarrjen dhe simptoma shumë të rënda. Në këto raste, një transplant i mushkërive është i domosdoshëm.

TRANSPLANTI I PANKREASIT DHE DIABETI

Shkatërrimi i qelizave që prodhojnë insulinë në pankreas mund të jetë i lidhur ngushtë me diabetin e tipit 1. Transplanti i pankreasit mund të jetë një mundësi për trupin që të fillojë sërish të prodhojë insulinë dhe të menaxhojë nivelet e glukozës, duke ulur rrezikun e prekjes nga shumë sëmundje të tjera që mund të vijnë si pasojë e diabetit.

TRANSPLANTI I ZEMRËS

Mosfunksionimi i zemrës, kardiomiopatia ose sëmundja e arterieve koronare çon në paaftësinë e zemrës për të pompuar gjak për nevojat e trupit. Pacientët duhet të provojnë disa opsione të tjera kirurgjikale për zemrën, dhe transplanti të jetë një opsion i fundit.

TRANSPLANTI I PALCËS KURRIZORE

Kjo përfshin zëvendësimin e indit të dëmtuar ose të sëmurë të palcës kurrizore me inde të shëndetshme, sepse palca kurrizore është një komponent kritik i sistemit nervor qendror, ku transmetohen sinjalet nga truri në pjesët e tjera të trupit. Kur palca kurrizore nuk funksionon, këto sinjale ndërpriten, duke na çuar në pamundësi të lëvizjes. Transplanti i palcës kurrizore bëhet me këtë qëllim, duke zëvendësuar neuronet dhe qelizat gliale të dëmtuara me ato të shëndosha. Si çdo transplant tjetër, edhe këtu rrezikohet që sistemi imunitar i pacientit të refuzojë marrjen e indeve. Ekspertët janë duke punuar për ta reduktuar këtë rrezik. Pavarësisht të gjitha sfidave, e ardhmja për këtë transplant është premtuese.

LËNDIMET QË DËMTOJNË ORGANET

Këto lëndime mund të ndodhin për arsye të ndryshme si infeksionet e rënda, dëmtimet traumatike dhe aksidentet. Në varësi të dëmtimit të sistemeve të organeve, përcaktohet nëse transplanti është i nevojshëm

LËNDIMET E MËLÇISË

Lëndimet e mëlçisë, siç janë aksidentet me makinë ose të ngjashme, mund të shkaktojnë dëmtime katastrofike të mëlçisë. Nëse funksioni i mëlçisë dështon dhe pengon funksionimin normal të jetës, transplanti mund të jetë i nevojshëm për të shpëtuar jetën.

TRANSPLANTI I LËKURËS NGA DJEGIET E RËNDA

Në rast të djegieve të rënda, mund të kemi humbje të barrierës mbrojtëse, çekuilibër të lëngjeve dhe rrezik nga infeksionet. Në këto raste, transplantet e lëkurës janë të nevojshme për zonat e dëmtuara

TRANSPLANTI I ZEMRËS NGA LËNDIMET E NDRYSHME

Lëndimet në gjoks, si ato nga aksidentet ose plagët me armë zjarri, mund të dëmtojnë strukturën e zemrës deri në atë pikë sa funksioni kardiak të jetë i dëmtuar dhe të mos ketë mundësi riparimi me anë të ndërhyrjeve kirurgjikale. Në këto raste, transplanti i zemrës konsiderohet si zgjidhje e fundit.

LËNDIMI I VESHKAVE DHE TRANSPLANTI I VESHKAVE

Dëmtimi i veshkave nga ndonjë lëndim fizik ose nga ndonjë infeksion i rëndë mund të çojë në dëmtimin akut të veshkave. Nëse veshkat nuk kanë aftësi filtruese për nxjerrjen e toksinave dhe pacienti nuk është në gjendje t'i nënshtrohet dializës, atëherë mund të kërkohet transplant i veshkave.

DËSHTIMI PROGRESIV I ORGANEVE

Kjo i referohet humbjes graduale të funksionit të organeve me kalimin e kohës, që ndodh për shkak të sëmundjeve kronike dhe kushteve kongjenitale. Ky përkeqësim mund të çojë pacientët në një gjendje ku funksioni i organeve është aq i rrezikshëm sa që shëndeti i individit kërcënohet ndjeshëm, duke e bërë transplantin e organeve një mundësi shpëtimi.

Arsyet më të zakonshme të dështimit progresiv të organeve janë:

  • Sëmundjet Kronike: Sëmundjet e veshkave, mëlçisë dhe mushkërive mund të dëmtojnë në mënyrë progresive organet me kalimin e kohës.
  • Sëmundjet Autoimune: Lupusi, hepatiti dhe skleroderma.
  • Çrregullimet Gjenetike: Sëmundja e veshkave policistike ose çrregullimet metabolike që mund të ndodhin nga lindja e foshnjeve.
  • Infeksionet e Përsëritura: Pielonefriti kronik për veshkat dhe pankreatiti kronik për pankreasin.

 

Transplanti i organit varet nga faktorë të ndryshëm duke përfshirë gjendjen mjekësore, dështimin e organit tuaj si dhe shëndetin tuaj të përgjithshëm. Rasti vlerësohet nga ekipi mjekësor i specializuar për transplantim që përcakton nëse transplanti është alternativa më e mirë për ju.

Koha e pritjes ndryshon në bazë të organit të nevojshëm, grupit të gjakut si dhe disponueshmërisë së organeve dhuruese. Disa pacientë presin me ditë, ndërsa disa të tjerë me vite.

Kirurgjia e transplantit të organeve është një operacion i madh, dhe si çdo operacion edhe ky ka rreziqet e veta, si p.sh. komplikimet me anestezi, gjakderdhja, infeksioni dhe mpiksja. Rreziqet afatgjata mund të përfshijnë refuzimin e organit dhe efektet anësore nga medikamentet.

Suksesi ndryshon varësisht nga lloji i organit që transplantohet dhe gjendja e pacientit. Në përgjithësi, suksesi është përmirësuar dukshëm gjatë viteve të fundit për shkak të teknologjisë së avancuar të përdorimit.

Shërimi në përgjithësi përfshin qëndrimin në spital disa javë pas transplantit, pastaj duhet të bëni vizita të shpeshta pasuese për të parë rikuperimin dhe funksionin e organit. Ju do të duhet të shmangni lëndimet fizike dhe të merrni masa për parandalimin e infeksionit.

Shumica e pacientëve kthehen në aktivitetet e tyre normale pas rikuperimit total, por do t'ju duhet të merrni medikamente gjatë gjithë jetës dhe të rregulloni stilin e jetës, përfshirë dietat dhe aktivitetin fizik. Gjithashtu, konsultimet me mjekun do të jenë rutinë në jetën tuaj

Po, në përgjithësi, transplantet janë të kushtueshme. Shpenzimet për operacionin, qëndrimi në spital, medikamentet si dhe kujdesi pas operimit janë disa nga arsyet e kostos së lartë.

Si të zgjidhni kirurgun duhur të transplantit të organeve në Turqi?

Ju mund të ndiqni hapat e mëposhtëm për të zgjedhur kirurgun e transplantit të organeve në Turqi:

Ekspertiza dhe përvoja:
Është e rëndësishme që mjekët e përcaktuar si kirurg për transplantin e organeve të specializohen në këtë fushë. Ju mund të hulumtoni rezymenë e mjekut dhe sfondin arsimor për të mësuar rreth fushave të ekspertizës dhe përvojës së tyre. Disa nga mjekët tanë më të besueshëm janë: Prof. Dr. Deniz BalcıProf. Assoc. Dr. Ilhami Soykan BarlasProf. Dr. Abuzer DiricanProf. Dr. Bulent UnalProf. Dr. Hasan Atilla Ozkan, Prof. Dr. Cafer Adigüzel.

 Akreditimi dhe Certifikatat:
Kirurgu për transplantin e organeve në përgjithësi duhet të marrin akreditim nga organizatat shëndetësore kombëtare dhe ndërkombëtare. Certifikatat që ata marrin nga këto organizata mund të tregojnë nivelin e ekspertizës dhe cilësisë së mjekut.
Vlerësimi i spitalit dhe klinikës:
Cilësia e spitalit apo klinikës ku punon kirurg për transplantin e organeve që ju zgjidhni është gjithashtu i rëndësishëm. Ju mund të arrini rezultate më të besueshme dhe më të suksesshme në organizatat që ofrojnë shërbime cilësore të kujdesit shëndetësor.

Referencat dhe rishikimet:
Dëshmitë dhe rishikimet në internet nga pacientët e mëparshëm të mjekut mund t'ju ndihmojnë të merrni një ide mbi kënaqësinë e pacientit të mjekut dhe përqindjet e suksesit.

Komunikimi dhe qasja e ngjashme:
Një kirurg i mirë për transplantin e organeve duhet të ketë një qasje që mund të komunikojë me pacientin, të kuptojë nevojat e pacientit dhe të krijojë planin e duhur të trajtimit. Gjatë takimit të parë me mjekun, kushtojini vëmendje nivelit të komunikimit dhe interesit.

Rezultatet e pacientit dhe normat e suksesit:
Është e rëndësishme të merret informacion në lidhje me shkallët e suksesit dhe rezultatet e pacientit të operacioneve të mëparshme të kryera nga kirurg për transplantin e organeve Një kirurg që arrin rezultate të suksesshme mund të jetë një zgjedhje e besueshme.

 

Për më shumë informata ne lidhje me kontrollet, egzaminimet, trajtimi, shpenzimet dhe çdo gjë tjetër rreth sherbimeve tona ne kuadër të partnerëve tanë, ju lutem na kontakti përmes linjave tona të kontaktit si më poshtë ose plotësojeni formularin e dhënë në ëebfaqe dhe ne do ju kontaktojmë shumë shpejtë:

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36 ; Kosovë +383 48 333 752

“ Besimi i juaj është përgjegjësi për ne “

Kontakto Mjekun Tani

 

Faqe të tjera

Merrni Ofertë Falas
Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
04:53
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale