Një Mjek
Onkologji
Onkologji

ONKOLOGJIA

Onkologjia është degë e mjekësisë që specializohet në diagnostikimin, trajtimin dhe hulumtimin e kancerit. Ai përfshin menaxhimin e pacientëve që nga diagnoza fillestare deri në tërësinë e rrugëtimit të tyre të trajtimit, duke përfshirë kujdesin pasues. Onkologët përdorin metoda të ndryshme për trajtimin e kancerit, si kimioterapia, terapia me rrezatim, kirurgjia dhe së fundmi, terapi të synuara dhe imunoterapi. Ata gjithashtu angazhohen në kërkimin e kancerit për të zbuluar trajtime të reja dhe për të kuptuar mekanizmat themelorë të sëmundjes. Onkologjia është jetike për avancimin e të kuptuarit tonë të kancerit dhe përmirësimin e shkallës së mbijetesës dhe cilësisë së jetës për pacientët me kancer.

Llojet Kryesore të Onkologjisë janë:

ONKOLOGJIA MJEKËSORE

Onkologët mjekësorë janë të specializuar në diagnostikimin dhe trajtimin e kancerit duke përdorur kimioterapi, terapi hormonale, terapi biologjike dhe terapi të synuar. Ata luajnë një rol qendror në ekipin e kujdesit ndaj kancerit, duke koordinuar planet e trajtimit dhe duke menaxhuar kujdesin e përgjithshëm mjekësor të pacientëve gjatë gjithë rrjedhës së sëmundjes.

ONKOLOGJIA KIRURGJIKALE

Onkologët kirurgjikë fokusohen në menaxhimin kirurgjik të tumoreve, duke përfshirë biopsitë, heqjen e tumorit dhe ndërhyrje të tjera kirurgjikale për trajtimin e kancerit. Ato janë thelbësore për kanceret që janë të lokalizuara dhe mund të hiqen fizikisht. Ky lloj përfshin gjithashtu vlerësimin e shtrirjes së përhapjes së kancerit dhe kryerjen e procedurave për të ndihmuar në diagnostikimin dhe trajtimin.

ONKOLOGJIA E RREZATIMIT

Onkologët e rrezatimit specializohen në trajtimin e kancerit me terapi rrezatimi, një lloj trajtimi i kancerit që përdor rrezet me energji të lartë për të vrarë qelizat e kancerit dhe për të tkurrur tumoret. Ato përcaktojnë llojet e rrezatimit, dozat dhe kohëzgjatjen e trajtimit, të përshtatura për llojin specifik të kancerit dhe fazën e secilit pacient.

ONKOLOGJIA PEDIATRIKE

Onkologët pediatër trajtojnë kancerin tek fëmijët, i cili mund të ndryshojë ndjeshëm nga kanceri i të rriturve për sa i përket llojeve të kancerit, përgjigjeve të trajtimit dhe efekteve anësore që fëmijët mund të tolerojnë. Kjo fushë kërkon një kuptim të thellë se si trajtimet ndikojnë në zhvillimin e fëmijës dhe shëndetin afatgjatë.

ONKOLOGJIA GJINEKOLOGJIKE

Onkologët gjinekologë trajtojnë kanceret që prekin organet riprodhuese femërore. Kjo përfshin kancerin ovarian, kancerin e qafës së mitrës, kancerin e mitrës dhe më shumë. Këta specialistë janë të trajnuar si në kirurgji ashtu edhe në onkologji, duke ofruar kujdes gjithëpërfshirës që shpesh përfshin procedura komplekse kirurgjikale së bashku me kimioterapinë ose rrezatimin.

HEMATOLOGJI-ONKOLOGJI

Hematolog-onkologët janë të specializuar në diagnostikimin dhe trajtimin e kancereve të gjakut, si leucemia, limfoma dhe mieloma. Ata gjithashtu menaxhojnë çrregullimet jo-kancerogjene të gjakut. Trajtimi mund të përfshijë kimioterapi, terapi rrezatimi dhe transplantim të palcës së eshtrave

NEURO-ONKOLOGJIA

Neuro-onkologët janë të specializuar në kanceret e trurit dhe sistemit nervor. Ky nën-specialitet përfshin trajtime komplekse që mund të përfshijnë një kombinim të kirurgjisë, terapisë me rrezatim dhe kimioterapisë, duke marrë parasysh natyrën e ndjeshme të sistemit nervor qendror dhe ndikimin e tumoreve në funksionin neurologjik.

Llojet e Kancerit janë:

KANCERI I GJIRIT:

Një nga kanceret më të zakonshme që prek gratë në mbarë botën. Mund të ndodhë edhe te meshkujt, por më rrallë. Simptomat shpesh përfshijnë një gungë në gji, ndryshime në formën e gjirit, gropëzime të lëkurës dhe rrjedhje nga thithka. Trajtimi zakonisht përfshin një kombinim të kirurgjisë, terapisë me rrezatim, kimioterapisë, terapisë hormonale dhe terapisë së synuar.

KANCER NË MUSHKËRI:

Kryesisht shkaktohet nga pirja e duhanit, megjithëse mund të ndodhë edhe tek jo-duhanpirësit për shkak të faktorëve si ekspozimi ndaj gazit të radonit, asbestit dhe ndotja e ajrit. Simptomat përfshijnë kollën e vazhdueshme, dhimbje gjoksi dhe gulçim. Opsionet e trajtimit mund të përfshijnë kirurgjinë, kimioterapinë, terapinë me rrezatim dhe gjithnjë e më shumë, terapitë e synuara dhe imunoterapitë.

KANCERI KOLOREKTAL:

Ndikon në zorrën e trashë dhe rektumin dhe shpesh zbulohet përmes testeve të shqyrtimit si kolonoskopia. Simptomat mund të përfshijnë ndryshime në zakonet e zorrëve, gjak në jashtëqitje dhe siklet abdominal. Trajtimi shpesh përfshin kirurgji, ndoshta të ndjekur nga kimioterapia dhe rrezatimi, në varësi të fazës.

KANCERI I PROSTATËS:

Një nga llojet më të zakonshme të kancerit tek meshkujt, shpesh duke u rritur ngadalë dhe fillimisht i kufizuar në gjëndrën e prostatës. Zbulimi i hershëm është i mundur përmes testimit PSA. Trajtimi mund të ndryshojë nga pritja vigjilente për kancere më pak agresive te operacioni, terapia me rrezatim dhe terapia hormonale për fazat më të avancuara.

LEUKEMIA

Një kancer i indeve të formimit të gjakut, duke përfshirë palcën e eshtrave. Ka disa lloje, disa më të zakonshme tek fëmijët dhe të tjerët tek të rriturit. Trajtimi zakonisht përfshin kimioterapi, dhe në disa raste, transplantim të palcës kockore.

LIMFOMA

Përfshin limfomën Hodgkin dhe limfomën jo-Hodgkin, që prek sistemin limfatik. Simptomat përfshijnë nyjet limfatike të zgjeruara, lodhjen dhe humbjen e peshës. Trajtimi mund të përfshijë kimioterapi, terapi rrezatimi dhe imunoterapi.

MELANOMA

Një lloj kanceri i lëkurës që është veçanërisht i rrezikshëm nëse nuk kapet herët. Karakterizohet nga rritja e pakontrolluar e qelizave që prodhojnë pigment. Trajtimet përfshijnë heqjen kirurgjikale, imunoterapinë, terapinë me rrezatim dhe terapinë e synuar.

KANCERI I VEZOREVE

Shpesh diagnostikohet vonë për shkak të simptomave të tij të paqarta si fryrje barku dhe parehati. Trajtimi zakonisht përfshin kirurgji dhe kimioterapi, me disa qasje më të reja duke përfshirë terapitë e synuara.

KANCERI I PANKREASIT

Tepër agresive dhe tipike e avancuar në kohën e diagnozës. Simptomat mund të përfshijnë dhimbje barku, humbje peshe dhe verdhëz. Trajtimi shpesh përfshin kirurgji, kimioterapi dhe terapi rrezatimi.

KANCERI I QAFËS SË MITRËS

Kryesisht i parandalueshëm nëpërmjet vaksinimit HPV dhe i zbulueshëm nga testet e rregullta të Pap. Trajtimi mund të përfshijë kirurgji, terapi rrezatimi dhe kimioterapi.

TRAJTIMI I KANCERIT ME ANË TË TERAPISË SË SYNUAR (TERAPIA E MENQUR)

Terapia e synuar shënon një qasje të rafinuar në luftën kundër kancerit. Kjo strategji trajtimi përfshin përdorimin e medikamenteve të krijuara posaçërisht për të ndërhyrë në rritjen e qelizave kancerogjene duke synuar molekula të veçanta përgjegjëse për zhvillimin dhe përhapjen e tumorit. Duke u fokusuar në këto aspekte të veçanta të qelizave të kancerit, terapia e synuar synon të jetë më efikase dhe më pak e dëmshme për qelizat normale dhe të shëndetshme sesa kimioterapia tradicionale. Këto trajtime përmbajnë proteina specifike, gjenet ose mjedisin që ndihmon në rritjen dhe ruajtjen e qelizave të kancerit. Mjetet e terapisë së synuar variojnë nga frenuesit e molekulave të vogla që depërtojnë në qeliza deri te antitrupat monoklonalë që sulmojnë kancerin në nivel qelizor ose mjedisor.

Simptomat ndryshojnë shumë në bazë të llojit të kancerit, por mund të përfshijnë humbje të pashpjegueshme të peshës, ethe, lodhje, dhimbje, ndryshime të lëkurës dhe ndryshime në funksionin e zorrëve ose fshikëzës. Çdo simptomë e vazhdueshme dhe e pazakontë duhet të vlerësohet nga një profesionist i kujdesit shëndetësor.

Kanceri diagnostikohet duke përdorur një sërë testesh në varësi të llojit të dyshuar, duke përfshirë testet e gjakut, studimet e imazherisë (si skanimet CT, MRI ose rrezet X), biopsi dhe teste gjenomike, ndër të tjera.

Opsionet e trajtimit varen nga lloji i kancerit, stadi i tij dhe shëndeti i përgjithshëm i pacientit. Trajtimet e zakonshme përfshijnë kirurgjinë, kimioterapinë, terapinë me rrezatim, imunoterapinë, terapinë e synuar dhe terapinë hormonale. Shpesh, përdoret një kombinim i këtyre trajtimeve.

Efektet anësore ndryshojnë në varësi të llojit të trajtimit dhe pacientit individual, por mund të përfshijnë lodhje, vjellje, humbje të flokëve, rrezik infeksioni dhe më shumë. Çdo plan trajtimi vjen me grupin e tij specifik të efekteve anësore të mundshme.

Tumoret beninje janë jo kanceroze dhe zakonisht nuk përhapen në pjesë të tjera të trupit. Tumoret malinje janë kancerogjene, mund të rriten me shpejtësi dhe mund të përhapen (metastazojnë) në pjesë të tjera të trupit.

Ndërsa jo të gjitha kanceret mund të parandalohen, rreziku mund të reduktohet duke shmangur kancerogjenët e njohur (si duhani dhe ekspozimi i tepërt në diell), duke ndjekur një mënyrë jetese të shëndetshme, duke u vaksinuar kundër HPV dhe Hepatitit B dhe duke marrë pjesë në programet e rekomanduara të shqyrtimit.

Nevojat ushqyese mund të ndryshojnë, por në përgjithësi rekomandohet një dietë e ekuilibruar e pasur me fruta, perime, drithëra dhe proteina pa yndyrë. Disa trajtime mund të kërkojnë rregullime specifike të dietës, të cilat një nutricionist ose dietolog mund të ndihmojë në menaxhimin e tyre.

Shumë njerëz mund të punojnë gjatë trajtimit të kancerit, por kjo varet nga natyra e trajtimit dhe efektet anësore të tij, si dhe nga lloji i punës që bëjnë. Mund të jenë të nevojshme rregullimet dhe shpesh është e mundur të organizohen orare ose përgjegjësi fleksibël të punës.

Rreziku i rikthimit të kancerit ndryshon nga lloji i kancerit dhe efektiviteti i trajtimit origjinal. Diskutimi i faktorëve individualë të rrezikut me onkologun tuaj mund të sigurojë një kuptim më specifik.

 

Si të zgjidhni kirurgun e duhur për trajtimin e kancerti në Turqi?

Ju mund të ndiqni hapat e mëposhtëm për të zgjedhur onkologun e duhur në Turqi:

Ekspertiza dhe përvoja:
Është e rëndësishme që mjekët e përcaktuar onkolog të specializohen në këtë fushë. Ju mund të hulumtoni rezymenë e mjekut dhe sfondin arsimor për të mësuar rreth fushave të ekspertizës dhe përvojës së tyre. Një nga mjekët tanë më të besueshëm janë: Prof. Dr. Cemil Bilir.

Akreditimi dhe Certifikatat:
Onkologët në përgjithësi duhet të marrin akreditim nga organizatat shëndetësore kombëtare dhe ndërkombëtare. Certifikatat që ata marrin nga këto organizata mund të tregojnë nivelin e ekspertizës dhe cilësisë së mjekut.
Vlerësimi i spitalit dhe klinikës:
Cilësia e spitalit apo klinikës ku punon onkolgu që ju zgjidhni është gjithashtu i rëndësishëm. Ju mund të arrini rezultate më të besueshme dhe më të suksesshme në organizatat që ofrojnë shërbime cilësore të kujdesit shëndetësor.

Referencat dhe rishikimet:
Dëshmitë dhe rishikimet në internet nga pacientët e mëparshëm të mjekut mund t'ju ndihmojnë të merrni një ide mbi kënaqësinë e pacientit të mjekut dhe përqindjet e suksesit.

Komunikimi dhe qasja e ngjashme:
Një onkolog i mirë duhet të ketë një qasje që mund të komunikojë me pacientin, të kuptojë nevojat e pacientit dhe të krijojë planin e duhur të trajtimit. Gjatë takimit të parë me mjekun, kushtojini vëmendje nivelit të komunikimit dhe interesit.

Rezultatet e pacientit dhe normat e suksesit:
Është e rëndësishme të merret informacion në lidhje me shkallët e suksesit dhe rezultatet e pacientit të operacioneve të mëparshme të kryera nga onkologu. Një kirurg që arrin rezultate të suksesshme mund të jetë një zgjedhje e besueshme.

 

Për më shumë informata ne lidhje me kontrollet, ekzaminimet, trajtimin, shpenzime dhe çdo gjë tjetër rreth sherbimeve tona ne kuadër të partnerëve tanë, ju lutem na kontaktoni përmes linjave tona të kontaktit si më poshtë ose plotësojeni formularin e dhënë në webfaqe dhe ne do ju kontaktojmë shumë shpejtë:

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36 ; Kosovë +383 48 333 752

“ Besimi i juaj është përgjegjësi për ne “

Kontakto Mjekun Tani

 

Faqe të tjera

Merrni Ofertë Falas
Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
05:41
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale