Një Mjek
Urologji
Urologji

UROLOGJIA

Është degë e specializuar e mjekësisë që fokusohet në diagnostikimin, trajtimin dhe menaxhimin e çrregullimeve që lidhen me traktin urinar dhe sistemin riprodhues mashkullor. Kjo fushë përfshin një gamë të gjerë kushtesh që prekin organet si veshkat, ureterët, fshikëza, organet riprodhuese mashkullore duke përfshirë prostatën si dhe organet gjenitale mashkullore.

SHËNDETI I VESHKAVE

 • Gurët në veshka: Këtu bëhet diagnostifikimi dhe trajtimi i gurëve në veshka me anë të metodave të ndryshme si: litotripsinë ekstrakorporale me valë shoku (ESËL), ureteroskopinë dhe nefrolitotominë perkutane (PCNL).
 • Kanceri i veshkave: Opsionet e trajtimit përfshijnë nefrektominë (heqjen kirurgjikale të veshkës), nefrektominë e pjesshme dhe terapitë e synuara.
 • Sëmundja kronike e veshkave: Urologët menaxhojnë sëmundjen kronike të veshkave në bashkëpunim me nefrologët, duke u fokusuar në ngadalësimin e përparimit të sëmundjes dhe menaxhimin e simptomave.

ÇRREGULLIMET E FSHIKËZËS

 • Inkontinenca urinare: Këtu përfshihen problem me mos aftësin e mbajtjes së nevojave fiziologjike. Trajtimet variojnë nga ushtrimet dhe mjekimet e legenit deri te ndërhyrjet kirurgjikale si procedurat me hobe.
 • Infeksionet e vezikës urinare (Cystitis): Urologët trajtojnë infeksionet e përsëritura të fshikëzës me antibiotikë, ndryshime të stilit të jetesës dhe nganjëherë ndërhyrje kirurgjikale.
 • Cistiti intersticial: Menaxhimi përfshin medikamente, futje të fshikëzës dhe terapi fizike për të lehtësuar simptomat.
 • Kanceri i fshikëzës: Trajtimi mund të përfshijë rezeksionin transuretrale të tumorit të fshikëzës (TURBT), terapi intravesike dhe cistektomi radikale.

SHËNDETI I PROSTATËS

 • Hiperplazia beninje e prostatës (BPH): Trajtimet përfshijnë medikamente si alfa-bllokuesit dhe frenuesit e 5-alfa-reduktazës, si dhe opsionet kirurgjikale si TURP, terapia me lazer dhe prostatektomia.
 • Prostatiti: Urologët trajtojnë prostatitin bakterial me antibiotikë dhe prostatitin kronik me një kombinim të medikamenteve dhe ndryshimeve të stilit të jetesës.
 • Kanceri i prostatës: Menaxhimi përfshin mbikëqyrjen aktive, terapinë me rrezatim, kirurgjinë (prostatektominë), terapinë hormonale dhe kimioterapinë.

SHËNDETI RIPRODHUES I MESHKUJVE

 • Disfunksioni erektil: Urologët ofrojnë trajtime të tilla si frenuesit e fosfodiesterazës, pajisjet e ereksionit me vakum, injeksione penile dhe implante penile.
 • Infertiliteti mashkullor: Vlerësimi dhe trajtimi përfshin analizën e spermës, testimin hormonal, ndërhyrjet kirurgjikale (si varikocelektomia) dhe teknologjitë riprodhuese të asistuara (ART).
 • Kanceri i testisit: Opsionet e trajtimit përfshijnë orkiektominë (heqjen kirurgjikale të testikulit të prekur), kimioterapinë dhe terapinë me rrezatim.

UROLOGJIA PEDIATRIKE

 • Anomalitë kongjenitale: Urologët trajtojnë kushte të tilla si hipospadia, testikujt e pazbritur dhe refluksi vezikoureteral (VUR) tek fëmijët.
 • Infeksionet e traktit urinar: Menaxhimi përfshin antibiotikë dhe masa parandaluese për të reduktuar përsëritjen.
 • Urinimi në shtrat (Enuresis): Trajtimi mund të përfshijë strategji të sjelljes, medikamente dhe, në disa raste, ndërhyrje kirurgjikale.

UROLOGJIA E FEMRËS

 • Çrregullimet e legenit: Urologët trajtojnë kushte si prolapsi i organeve të legenit, fshikëza tepër aktive dhe mosmbajtje urinare.
 • Infeksionet e traktit urinar: Menaxhimi i UTI-ve të përsëritura tek gratë përfshin antibiotikë, ndryshime në stilin e jetës dhe masa parandaluese.

MJETET DHE TEKNIKAT DIAGNOSTIKUESE

Urologët përdorin një sërë mjetesh dhe teknikash diagnostikuese për të identifikuar me saktësi gjendjet urologjike. Këto metoda janë thelbësore për zhvillimin e planeve efektive të trajtimit të përshtatura për nevojat e çdo pacienti. Këtu janë disa nga mjetet dhe teknikat kryesore diagnostike të përdorura në urologji:

TESTET E IMAZHIT

 • Ultratinguj: Ky test jo-invaziv përdor valët e zërit për të parë imazhe të veshkave, fshikëzës dhe organeve të tjera të traktit urinar. Ndihmon në zbulimin e anomalive të tilla si gurët në veshka, tumoret dhe cistat.
 • Skanimi i Tomografisë së Kompjuterizuar (CT): Skanimet CT ofrojnë imazhe të hollësishme të seksionit kryq të traktit urinar, duke lejuar urologët të identifikojnë gurët, tumoret dhe anomalitë strukturore me saktësi të lartë.
 • Imazhe me rezonancë magnetike (MRI): MRI përdor fushat magnetike dhe valët e radios për të prodhuar imazhe të detajuara të traktit urinar dhe indeve përreth. Është veçanërisht i dobishëm në vlerësimin e strukturave të indeve të buta dhe zbulimin e kancereve.

PROCEDURAT ENDOSKOPIKE

 • Cistoskopia: Kjo procedurë përfshin futjen e një tubi të hollë, fleksibël me një kamerë (cistoskop) në uretër për të ekzaminuar brendësinë e fshikëzës. Përdoret për të diagnostikuar gjendjet e fshikëzës si tumoret, gurët dhe infeksionet.
 • Ureteroskopia: Ngjashëm me cistoskopinë, ureteroskopia përfshin përdorimin e një kamere të vogël për të inspektuar ureterët dhe veshkat. Shpesh përdoret për të lokalizuar dhe trajtuar gurët ose tumoret brenda këtyre strukturave.

TESTET LABORATORIKE

 • Analiza e urinës: Ky test analizon mostrat e urinës për të zbuluar anomalitë si gjaku, proteinat dhe bakteret. Ndihmon në diagnostikimin e infeksioneve, sëmundjeve të veshkave dhe kushteve të tjera të traktit urinar.
 • Testet e gjakut: Testet e gjakut, të tilla si kreatinina në serum dhe azoti i uresë në gjak (BUN), vlerësojnë funksionin e veshkave. Testet e antigjenit specifik të prostatës (PSA) ndihmojnë në kontrollimin e kancerit të prostatës.
 • Analiza e fertilitetit: Ky test vlerëson cilësinë dhe sasinë e spermës, duke ndihmuar në diagnostikimin e infertilitetit mashkullor.

BIOPSIA

 • Biopsia e prostatës: Një mostër e vogël e indit të prostatës merret duke përdorur një gjilpërë dhe ekzaminohet nën një mikroskop për të zbuluar qelizat e kancerit.
 • Biopsia e veshkave: Një mostër indi nga veshka analizohet për të diagnostikuar sëmundjet e veshkave dhe për të vlerësuar shkallën e dëmtimit të veshkave.
 • Biopsia e fshikëzës: Mostrat e indeve nga rreshtimi i fshikëzës mblidhen gjatë cistoskopisë për të diagnostikuar kancerin e fshikëzës ose anomali të tjera.

TESTIMI URODINAMIK

 • Uroflowmetry: Ky test mat shkallën e rrjedhës së urinës, duke ndihmuar në diagnostikimin e obstruksionit të daljes së fshikëzës ose muskujt e dobët të fshikëzës.
 • Vëllimi i mbetur postvoid: Ky test përcakton sasinë e urinës së mbetur në fshikëz pas urinimit, duke treguar çështje të tilla si mbajtja e urinës.
 • Cistometria: Ky test mat presionin dhe vëllimin e fshikëzës gjatë mbushjes dhe zbrazjes, duke ndihmuar në diagnostikimin e kushteve si fshikëza tepër aktive dhe mosmbajtjeje.

PIELOGRAMA INTRAVENOZE (IVP)

Një IVP është një ekzaminim me rreze X që përdor një ngjyrë kontrasti të injektuar në një venë për të vizualizuar veshkat, ureterët dhe fshikëzën. Ndihmon në identifikimin e bllokimeve, gurëve dhe anomalive strukturore.

SKANIMET BËRTHAMORE

Scintigrafia renale: Ky test përdor material radioaktiv për të vlerësuar funksionin e veshkave dhe rrjedhjen e gjakut, duke ofruar informacion të vlefshëm për shëndetin dhe funksionin e veshkave.

QASJET E TRAJTIMIT

 • Trajtimi në urologji mund të ndryshojë shumë në varësi të gjendjes dhe ashpërsisë së saj. Trajtimet e zakonshme përfshijnë:
 • Medikamentet: Antibiotikët për infeksionet, alfa-bllokuesit për BPH dhe terapia hormonale për disa lloje kanceri.
 • Procedurat minimalisht invazive: Teknika të tilla si litotripsia për gurët në veshka dhe rezeksioni transurethral i prostatës (TURP) për BPH.
 • Ndërhyrjet kirurgjikale: Operacione të mëdha si nefrektomia (heqja e veshkave), prostatektomia (heqja e prostatës) dhe rindërtimi i fshikëzës.
 • Ndryshimet e stilit të jetesës: Këshilla për dietë, stërvitje dhe hidratim për të parandaluar gurët në veshka dhe për të menaxhuar mosmbajtjen.

Ju duhet të vizitoni një urolog nëse keni simptoma të tilla si gjak në urinë, urinim i shpeshtë ose i dhimbshëm, vështirësi në urinim, mosmbajtje urinare, dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës ose në anët, mosfunksionim erektil ose ndonjë anomali në organet tuaja gjenitale (mashkullore).

Trajtimi i gurëve në veshka varet nga madhësia dhe vendndodhja e tyre. Gurët e vegjël mund të kalojnë vetë me rritjen e marrjes së lëngjeve dhe menaxhimit të dhimbjes. Gurët më të mëdhenj mund të kërkojnë ndërhyrje mjekësore, të tilla si litotripsi ekstrakorporale me valë shoku (ESWL), ureteroskopia ose nefrolitotomia perkutane (PCNL).

Simptomat e hiperplazisë beninje të prostatës (BPH) përfshijnë urinimin e shpeshtë, vështirësinë në fillimin e urinimit, rrjedhjen e dobët të urinës, driblimin në fund të urinimit dhe ndjenjën se fshikëza nuk është plotësisht e zbrazur.

Kanceri i prostatës diagnostikohet nëpërmjet një kombinimi të ekzaminimit dixhital rektal (DRE), testeve të gjakut për antigjenin specifik të prostatës (PSA) dhe një biopsie të prostatës. Testet imazherike si MRI ose skanimet CT mund të përdoren gjithashtu për të vlerësuar shtrirjen e kancerit.

Trajtimet për mosfunksionimin erektil përfshijnë medikamente orale, pajisjet e ereksionit me vakum, injeksione penile, terapi hormonale, ndryshime në stilin e jetës dhe në disa raste, implante kirurgjikale.

Trajtimi për inkontinencën urinare varet nga lloji dhe ashpërsia. Opsionet përfshijnë ushtrimet e dyshemesë së legenit (Kegels), stërvitjen e fshikëzës, medikamentet, modifikimet e stilit të jetesës dhe procedurat kirurgjikale si kirurgjia me hobe ose implantimi i sfinkterit artificial urinar.

UTI-të e përsëritura mund të shkaktohen nga faktorë të tillë si anomalitë e traktit urinar, gurët në veshka, prostatiti kronik ose një sistem imunitar i dobësuar. Tek gratë, ndryshimet hormonale dhe aktiviteti seksual mund të kontribuojnë gjithashtu në UTI të përsëritura.

Po, urologët mund të diagnostikojnë dhe trajtojnë infertilitetin mashkullor. Ata mund të kryejnë teste të tilla si analiza e spermës, testimi hormonal dhe studimet imazherike për të identifikuar shkakun. Trajtimet mund të përfshijnë mjekim, kirurgji (p.sh., varikocelektomi) ose teknologji riprodhuese të asistuar (ART).

Gjatë një biopsie të prostatës, një urolog përdor një gjilpërë për të mbledhur mostra të vogla të indeve nga gjëndra e prostatës. Procedura zakonisht udhëhiqet me ultratinguj dhe mund të kryhet nën anestezi lokale. Mostrat e indeve ekzaminohen më pas nën një mikroskop për të kontrolluar për qelizat e kancerit.

Po, ka disa trajtime minimalisht invazive për çështjet e prostatës, të tilla si rezeksioni transuretral i prostatës (TURP), terapia me lazer dhe UroLift. Këto procedura shpesh rezultojnë në kohë më të shkurtër rikuperimi dhe më pak komplikime në krahasim me kirurgjinë tradicionale.

 

Si të zgjidhni urologun e duhur në Turqi?

Ju mund të ndiqni hapat e mëposhtëm për të zgjedhur urologun e duhur në Turqi:

Ekspertiza dhe përvoja:
Është e rëndësishme që mjekët e përcaktuar si urolog të specializohen në këtë fushë. Ju mund të hulumtoni rezymenë e mjekut dhe sfondin arsimor për të mësuar rreth fushave të ekspertizës dhe përvojës së tyre. Disa nga mjekë tanë më të besueshëm janë: Prof. Assoc. Dr. Özgür Haki Yuksel, Prof. Dr. Adem Fazlıoğlu

Akreditimi dhe Certifikatat:
Urologu në përgjithësi duhet të marrin akreditim nga organizatat shëndetësore kombëtare dhe ndërkombëtare. Certifikatat që ata marrin nga këto organizata mund të tregojnë nivelin e ekspertizës dhe cilësisë së mjekut.
Vlerësimi i spitalit dhe klinikës:
Cilësia e spitalit apo klinikës ku punon urologu që ju zgjidhni është gjithashtu i rëndësishëm. Ju mund të arrini rezultate më të besueshme dhe më të suksesshme në organizatat që ofrojnë shërbime cilësore të kujdesit shëndetësor.

Referencat dhe rishikimet:
Dëshmitë dhe rishikimet në internet nga pacientët e mëparshëm të mjekut mund t'ju ndihmojnë të merrni një ide mbi kënaqësinë e pacientit të mjekut dhe përqindjet e suksesit.

Komunikimi dhe qasja e ngjashme:
Një urolog duhet të ketë një qasje që mund të komunikojë me pacientin, të kuptojë nevojat e pacientit dhe të krijojë planin e duhur të trajtimit. Gjatë takimit të parë me mjekun, kushtojini vëmendje nivelit të komunikimit dhe interesit.

Rezultatet e pacientit dhe normat e suksesit:
Është e rëndësishme të merret informacion në lidhje me shkallët e suksesit dhe rezultatet e pacientit të operacioneve të mëparshme të kryera nga oftalmologu. Një mjek që arrin rezultate të suksesshme mund të jetë një zgjedhje e besueshme.

Për më shumë informata ne lidhje me kontrollet, ekzaminimet, trajtimin, shpenzime dhe çdo gjë tjetër rreth sherbimeve tona ne kuadër të partnerëve tanë, ju lutem na kontaktoni përmes linjave tona të kontaktit si më poshtë ose plotësojeni formularin e dhënë në webfaqe dhe ne do ju kontaktojmë shumë shpejtë:

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36 ; Kosovë +383 48 333 752

“ Besimi i juaj është përgjegjësi për ne “

Kontakto Mjekun Tani

Faqe të tjera

Merrni Ofertë Falas
Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
05:44
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale