Një Mjek
Bypass i Stomakut
Bypass i Stomakut
Koha Mesatare e Qëndrimit  Koha Mesatare e Qëndrimit5 Ditë
Qëndrimi në Spital  Qëndrimi në Spital5 Ditë
Koha e Operacionit  Koha e Operacionit1-3 Orë
Anestezi  AnesteziAnestezi Totale
Menjëherë Koha e Rikuperimit2 Javë

Çfarë është bypass-i gastrik?

Bypass-i gastrik konsiderohet një procedurë mjekësore dhe shpesh përdoret për njerëzit me obezitet ose probleme me mbipeshën. Në këtë procedurë, bëhen ndryshime në sistemin tretës në mënyrë që të tkurret stomaku dhe të anashkalohet një pjesë e ushqimit gjatë procesit të tretjes.

Ekzistojnë dy procedura bazë të bypass-it të stomakut

Bypass gastrik Roux-en-Y: Në këtë procedurë, stomaku reduktohet dhe krijohet një qese më e vogël e stomakut. Më pas, kjo qese e vogël e stomakut lidhet drejtpërdrejt me zorrën e hollë, kështu që disa nga lëndët ushqyese anashkalojnë zorrën e hollë dhe shkojnë drejtpërdrejt në pjesën e poshtme të zorrës së hollë. Në këtë mënyrë trupi thith më pak lëndët ushqyese dhe arrihet humbja e peshës.

Bypass gastrik me devertikulim biliopankreatik (BPD/DS): Në këtë procedurë, stomaku reduktohet më tej dhe bëhen ndryshime të mëtejshme në zorrën e hollë. Në këtë metodë, disa nga lëndët ushqyese kalojnë drejtpërdrejt në zorrën e trashë, duke anashkaluar zorrën e hollë. Kjo zvogëlon përthithjen e lëndëve ushqyese, duke çuar në humbje peshe.

Bypass-i gastrik është një metodë që përdoret shpesh për të trajtuar obezitetin dhe mund të ketë variacione të ndryshme në varësi të gjendjes shëndetësore të personit. Megjithatë, duke qenë se këto procedura kanë rreziqe dhe përfitime, është e rëndësishme që ato të kryhen nën mbikëqyrjen e një mjeku.

Si bëhet bypass-i i stomakut?

Bypass-i gastrik zakonisht kryhet si procedurë kirurgjikale dhe ka dy metoda kryesore: Roux-en-Y Bypass gastrik dhe Bypass gastrik me devertikulim biliopankreatik (BPD/DS). Ja një shpjegim se si kryhen në përgjithësi këto procedura:

Bypass gastrik Roux-en-Y:

  • Nën anestezi të përgjithshme, kirurgu bën një prerje të vogël në zonën e barkut dhe e kryen procedurën duke përdorur instrumente laparoskopike përmes këtij prerje. Kirurgjia laparoskopike është një metodë më pak invazive dhe mund të përshpejtojë procesin e shërimit.
  • Së pari, për të zvogëluar madhësinë e stomakut, kirurgu ndan stomakun nga një zonë e caktuar dhe krijon një qese më të vogël stomaku. Vëllimi i kësaj qese zakonisht është rreth 30 ml deri në 50 ml.
  • Më pas, krijohet një lidhje midis qeses së vogël të stomakut dhe zorrës së hollë. Kjo lidhje lejon që disa nga lëndët ushqyese të anashkalojnë stomakun dhe zorrët e sipërme dhe të kalojnë drejtpërdrejt në zorrën e poshtme të hollë.
  • Në këtë mënyrë, trupi nuk mund të thithë disa nga lëndët ushqyese, duke çuar në humbje peshe.

Bypass gastrik me devertikulim biliopankreatik (BPD/DS):

  • Në këtë metodë, me anestezi të përgjithshme, kirurgu bën një prerje në zonën e barkut dhe e kryen procedurën duke përdorur mjete laparoskopike.
  • Për të reduktuar më tej stomakun, kirurgu krijon një qese më të vogël të stomakut dhe vëllimi i kësaj qese zvogëlohet më tej (zakonisht midis 15 ml dhe 30 ml).
  • Më pas, disa nga lëndët ushqyese lidhen drejtpërdrejt me zorrën e trashë, duke anashkaluar zorrën e hollë. Kjo zvogëlon përthithjen e lëndëve ushqyese dhe kontribuon në humbjen e peshës.

Të dyja procedurat e bypass-it të stomakut duhet të kryhen me kujdes dhe të ndiqen me përpikëri nga ekipi kirurgjik. Procesi i shërimit zakonisht zgjat disa javë dhe respektimi i rekomandimeve të kirurgut është i rëndësishëm. Për më tepër, është e rëndësishme të takoheni me mjekun tuaj për të dhënë informacion të detajuar në lidhje me rreziqet dhe përfitimet e këtyre procedurave.

Pyetje të shpeshta në lidhje me bypass-in gastrik

Disa pyetje të bëra shpesh në lidhje me bypass-in gastrik mund të përfshijnë:

Bypass-i gastrik është një procedurë kirurgjikale që përdoret për të trajtuar obezitetin. Në këtë procedurë, stomaku reduktohet dhe bëhen ndryshime në sistemin tretës, në mënyrë që një pjesë e ushqimit të anashkalohet në procesin e tretjes dhe trupi të thithë më pak kalori.

Bypass-i gastrik është përgjithësisht i përshtatshëm për njerëzit me obezitet ose probleme me mbipeshën. Megjithatë, kërkohet një vlerësim i detajuar nga një mjek për të përcaktuar nëse kjo procedurë është e përshtatshme.

Procedurat kryesore përfshijnë Roux-en-Y Bypass gastrik dhe Bypass gastrik me devertikulim biliopankreatik (BPD/DS). Secila prej tyre përdor metoda të ndryshme për të tkurrur stomakun dhe për të bërë ndryshime në procesin e tretjes.

Procesi i rikuperimit pas bypass-it gastrik mund të ndryshojë nga personi në person, por zakonisht zgjat disa javë. Shërimi i prerjeve kirurgjikale, ndryshimet në dietë dhe rritja graduale e aktivitetit fizik janë të rëndësishme.

Dieta pas bypass-it gastrik përcaktohet sipas rekomandimeve të kirurgut. Në përgjithësi, ju filloni me ushqime të lëngshme për javët e para dhe më pas kaloni në ushqime të ngurta. Rekomandohet një dietë e pasur me proteina dhe ushqyese.

Efektiviteti i bypass-it gastrik mund të ndryshojë nga personi në person. Megjithatë, në përgjithësi është një metodë efektive për të arritur humbje peshe. Rezultatet afatgjata duhet të vlerësohen së bashku me ndryshimet në dietë dhe stilin e jetesës.

Procedurat kirurgjikale si bypass-i i stomakut mund të kenë rreziqe, duke përfshirë infeksionin, gjakderdhjen, mangësitë ushqyese dhe problemet e tretjes. Prandaj, është e rëndësishme që njerëzit që e konsiderojnë këtë procedurë të flasin në detaje me mjekun e tyre.

 

Si të zgjidhni kirurgun e duhur bariatric në Turqi?

Ju mund të ndiqni hapat e mëposhtëm për të zgjedhur kirurgun e duhur bariatric në Turqi:

Ekspertiza dhe përvoja:
Është e rëndësishme që mjekët e përcaktuar si kirurgë obeziteti të specializohen në këtë fushë. Ju mund të hulumtoni rezymenë e mjekut dhe sfondin arsimor për të mësuar rreth fushave të ekspertizës dhe përvojës së tyre. Disa nga mjekët tanë të besueshëm janë Prof Dr Samed Yardimci dhe Assoc Prof Dr Mustafa Atabey.

Akreditimi dhe Certifikatat:
Kirurgët bariatrikë në përgjithësi duhet të marrin akreditim nga organizatat shëndetësore kombëtare dhe ndërkombëtare. Certifikatat që ata marrin nga këto organizata mund të tregojnë nivelin e ekspertizës dhe cilësisë së mjekut.


Vlerësimi i spitalit dhe klinikës:
Cilësia e spitalit apo klinikës ku punon kirurgu i obezitetit që ju zgjidhni është gjithashtu i rëndësishëm. Ju mund të arrini rezultate më të besueshme dhe më të suksesshme në organizatat që ofrojnë shërbime cilësore të kujdesit shëndetësor.

Referencat dhe rishikimet:
Dëshmitë dhe rishikimet në internet nga pacientët e mëparshëm të mjekut mund t'ju ndihmojnë të merrni një ide mbi kënaqësinë e pacientit të mjekut dhe përqindjet e suksesit.

Komunikimi dhe qasja e ngjashme:
Një kirurg i mirë i obezitetit duhet të ketë një qasje që mund të komunikojë me pacientin, të kuptojë nevojat e pacientit dhe të krijojë planin e duhur të trajtimit. Gjatë takimit të parë me mjekun, kushtojini vëmendje nivelit të komunikimit dhe interesit.

Rezultatet e pacientit dhe normat e suksesit:
Është e rëndësishme të merret informacion në lidhje me shkallët e suksesit dhe rezultatet e pacientit të operacioneve të mëparshme të kryera nga kirurgu bariatrik. Një kirurg që arrin rezultate të suksesshme mund të jetë një zgjedhje e besueshme për pacientin.

 

Faqe të tjera

 

Merrni Ofertë Falas
Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
05:11
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale