Një Mjek
Obezitet
Obezitet

Çfarë është Obeziteti?

Obeziteti është një gjendje e rëndë mjekësore e karakterizuar nga akumulimi i tepërt i yndyrës në trup, i cili mund të ndikojë negativisht në shëndet. Zakonisht matet me indeksin e masës trupore (BMI), dhe një BMI mbi 30 përkufizohet si obezitet. Obeziteti është një problem i zakonshëm shëndetësor në mbarë botën dhe shoqërohet me shumë probleme serioze shëndetësore si sëmundjet e zemrës, diabeti, hipertensioni dhe disa lloje kanceri.

Kirurgjia për zvogëlimin të stomakut kryhet tek pacientët me indeks të masës trupore mbi 30, të cilët krahas obezitetit kanë gjendje shëndetësore të tilla si diabeti, hipertensioni, astma etj. 

Nëse duhet të japim një përqindje mesatare, afërsisht 80% e stomakut/lukthit tuaj hiqet në këtë operacion. Emri tjetër i këtij operacioni është ngushtimi stomakut.

Me operacionin e zvogëlimit të stomakut, me një sasi të vogël të ushqimit, arrini ndjenjën e ngopjes. Përveç reduktimit të volumit të stomakut, heqja e pjesës të stomakut, veçanërisht pjesën që quhet fundus, ofron përmirësim dhe në shumë raste shërim të plotë të sëmundjeve si diabetin e tipit 2, hipertensionin dhe nivelet e larta të kolesterolit të cilat janë veçanërisht sëmundje të lidhura me obezitetin.  

Për të kryer këto operacione në një kohë të shkurtë dhe të sigurtë përdoren materiale të teknologjisë së fundit. Më i rëndësishmi është instrumenti që quhet Stapler, i cili siguron shërim të plotë të stomakut dhe parandalon rrjedhjet pas operimit.

Para se t'i nënshtroheni operacionit për zvogëlimin e stomakut, duhet të kryhen të gjitha analizat dhe kontrollet e nevojshme nga mjeku që do të kryejë operimin. Mjeku vlerëson nëse pacienti është fiziologjikisht dhe psikologjikisht i gatshëm për operacionin e ngushtimit të stomakut. Pas operacionit, ju do të shpëtoni nga çrregullimet e lidhura me peshën.

Si ndodh obeziteti?

Obeziteti ndodh si rezultat i çekuilibrit të energjisë. Kur trupi shpenzon më pak energji sesa kaloritë e marra, energjia e tepërt ruhet si yndyrë, duke çuar në shtim në peshë dhe obezitet në afat të gjatë. Shkaqet kryesore të obezitetit përfshijnë:

 • Ushqyerja jo e duhur : Konsumimi i tepërt i ushqimeve me kalori, yndyrore dhe me sheqer.
 • Mungesa e aktivitetit fizik : Niveli i pamjaftueshëm i aktivitetit fizik
 • Faktorët gjenetikë : Rreziku i obezitetit është më i lartë tek njerëzit me një histori familjare të obezitetit.
 • Faktorët metabolikë : Sëmundjet metabolike dhe çekuilibrat hormonalë.
 • Faktorët e Mjedisit : Konsumimi i ushqimeve të shpejta, porcionet e mëdha dhe prevalenca e ushqimeve të përpunuara.
 • Faktorët psikologjikë : Stresi, depresioni dhe shprehitë emocionale të të ngrënit.

Efektet e obezitetit në shëndet

Obeziteti mund të ketë shumë efekte negative në trup. Ndwr to janw:

 • Sëmundjet e zemrës : Obeziteti rrit rrezikun e sëmundjeve të arterieve koronare dhe sulmit në zemër.
 • Diabeti i tipit 2 : Rezistenca ndaj insulinës mund të zhvillohet në trup dhe kontrolli i sheqerit në gjak bëhet i vështirë.
 • Hipertensioni : Presioni i lartë i gjakut është më i zakonshëm tek individët obezë.
 • Kanceri : Rreziku i disa llojeve të kancerit (për shembull, kanceri i gjirit, zorrës së trashë dhe endometrial) është rritur.
 • Problemet e frymëmarrjes : Sëmundjet e frymëmarrjes si apnea e gjumit dhe astma.
 • Problemet e kyçeve : Artriti mund të zhvillohet në nyje si gjunjët dhe ijet për shkak të mbingarkesës.
 • Efektet psikologjike : Depresioni, vetëvlerësimi i ulët dhe izolimi social janë më të zakonshme tek personat obezë.

Trajtimi dhe Menaxhimi i Obezitetit

Menaxhimi i obezitetit zakonisht përfshin ndryshime në stilin e jetës, dietën dhe stërvitjen. Më poshtë janë metodat e përdorura zakonisht në menaxhimin e obezitetit:

 • Dieta dhe të ushqyerit : Ndjekja i një diete të shëndetshme dhe të ekuilibruar, duke shmangur ushqimet me kalori të lartë dhe të përpunuara.
 • Aktiviteti fizik : Ushtrimet e rregullta dhe rritja e aktiviteteve të përditshme.
 • Ndryshimet e sjelljes : Menaxhimi i zakoneve jo të shëndetshme të të ngrënit dhe të ushqyerit emocional.
 • Trajtimi mjekësor : Në disa raste, mjekët mund të rekomandojnë ilaçe për të mbështetur humbjen e peshës.
 • Ndërhyrja kirurgjikale : Kirurgjia bariatrike mund të jetë një opsion në rastet e rënda të obezitetit.

Rekomandime për të parandaluar obezitetin

 • Dietë e ekuilibruar : Ndjekja e një dietë të pasur me fruta, perime, drithëra dhe proteina pa yndyrë.
 • Ushtrime të rregullta : Bëni të paktën 150 minuta aktivitet aerobik mesatar në javë.
 • Zakonet e shëndetshme : Flini rregullisht, menaxhoni stresin dhe pini mjaftueshëm ujë.
 • Edukimi dhe ngritja e ndërgjegjësimit : Informohuni për obezitetin dhe jetesën e .


Teknikat e përdorura në trajtimin e obezitetit

Ngushtimi i stomakut (Gastrektomia)

Ngushtimi i stomakut e njohur zakonisht si "kirurgjia e mëngës gastrike" . është një procedurë kirurgjikale ku hiqet një pjesë e madhe e stomakut për të krijuar një stomak në formë tubi.. Në këtë mënyrë zvogëlohet kapaciteti i stomakut dhe personi ndihet i ngopur duke ngrënë më pak.

    Përparësitë 

 • Ofron humbje të përhershme në peshë,
 • Ndihmon në shërimin e problemeve shëndetësore të lidhura me obezitetin.

    Rreziqet 

 • Komplikime kirurgjikale si infeksion, gjakderdhje dhe rrjedhje
 • Mangësi vitaminash dhe mineralesh.

Bypass gastrik (Bypass gastrik)

Bypass-i gastrik është një tjetër metodë kirurgjikale që përdoret për trajtimin e obezitetit. Në këtë procedurë, stomaku kthehet në një qese të vogël dhe zorra e hollë lidhet dirket poshtë kësaj qese. Në këtë mënyrë, ushqimi anashkalon pjesën më të madhe të stomakut dhe pjesën fillestare të zorrës së hollë.

    Përparësitë 

 •  Siguron humbje të shpejtë dhe efektive në peshë.
 •  Ndihmon në shërimin e sëmundjeve metabolike si diabeti i tipit 2.

    Rreziqet 

 • Infeksioni
 • Obstruksioni i zorrëve
 • Sindroma e dumpingut (zbrazja e shpejtë e stomakut)
 • Mungesa e vitaminave dhe mineraleve.

Balon gastrik (tullumbace gastrike)

Baloni gastrik është një metodë humbje peshe jo kirurgjikale. Në këtë metodë, një tullumbace silikoni vendoset në stomak dhe ky tullumbace mbushet me lëng ose ajër. Baloni zë hapësirë ​​në stomak, duke e lejuar personin të ndihet i ngopur me më pak ushqim.

     Përparësitë 

 • Nuk kërkon operacion.
 • Ka kohë të shkurtër rikuperimi
 • Është i kthyeshëm pasi është një zgjidhje e përkohshme.

     Rreziqet 

 • Nauze dhe të vjella
 • Ulçerë stomaku.
 • Deflacion ose rrëshqitje e balonit.

Botox në stomak (Gastrik Botox)

Botox në stomak është një metodë minimale invazive për humbje peshe. Në këtë teknikë, toksina botulinum injektohet në zona të caktuara të stomakut, duke ngadalësuar zbrazjen e tij dhe reduktuar tkurrjet e muskujve, duke bërë që personi të ndihet i ngopur për më gjatë.

      Përparësitë 

 • Nuk kërkohet kirurgji
 • Ka kohë e shkurtër rikuperimi
 • Rrezik i ulët i komplikimeve.

      Rreziqet 

 • Efekte të përkohshme
 • Dhimbje ose parehati në vendin e injektimit
 • Rrallë reaksione alergjike.

 

Obeziteti është një gjendje që ka efekte serioze si në shëndetin individual ashtu edhe në atë publik. Sidoqoftë, është e mundur të përballeni me obezitetin me menaxhimin dhe trajtimin e duhur. Adoptimi i një stili jetese të shëndetshëm, stërvitja e rregullt dhe ngrënia e një diete të ekuilibruar janë hapat më të rëndësishëm për të parandaluar dhe menaxhuar obezitetin. Ju mund të konsultoheni me një profesionist të kujdesit shëndetësor për të mësuar më shumë rreth obezitetit dhe për të vlerësuar gjendjen tuaj personale shëndetësore.

 

Pyetjet e bëra më shpesh rreth obezitetit

 

Obeziteti është një gjendje shëndetësore e karakterizuar nga akumulimi i tepërt i yndyrës në trup. Individët me një indeks të masës trupore (BMI) prej 30 ose më të lartë klasifikohen si obezë. Obeziteti është i lidhur me sëmundjet e zemrës, diabetin dhe probleme të tjera serioze shëndetësore.
 

Obeziteti zakonisht matet duke përdorur Indeksin e Masës Trupore (BMI). BMI llogaritet duke pjesëtuar peshën e trupit në kilogramë me katrorin e lartësisë në metra. Një BMI mbi 30 tregon mbipeshë.
 

Obeziteti ndodh si rezultat i një kombinimi të faktorëve gjenetikë, mjedisorë dhe të sjelljes. Shkaqet kryesore përfshijnë dietën me kalori të lartë, mungesën e aktivitetit fizik, predispozicion gjenetik, çekuilibër hormonal dhe përdorimin e disa medikamenteve.
 

Obeziteti rrit rrezikun e shumë problemeve serioze shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, diabetin e tipit 2, hipertensionin, apnea e gjumit, disa lloje kanceri (për shembull, kanceri i gjirit dhe zorrës së trashë), problemet e kyçeve dhe sëmundjet e mëlçisë.
 

Trajtimi i obezitetit zakonisht përfshin programe diete dhe ushtrimesh, terapi të sjelljes, mjekim dhe, në disa raste, ndërhyrje kirurgjikale. Plani i trajtimit personalizohet bazuar në nevojat dhe gjendjen shëndetësore të individit.
 

Kirurgjia e obezitetit është një ndërhyrje kirurgjikale që kryhet për të ndihmuar individët mbipeshë të humbin peshë. Metodat e zakonshme përfshijnë kirurgjinë e mëngës gastrike, bypass-in e stomakut dhe balonën e stomakut. Këto procedura mundësojnë rënien në peshë duke zvogëluar madhësinë e stomakut ose duke ndryshuar sistemin tretës.
 

Kirurgjia e obezitetit është përgjithësisht e përshtatshme për njerëzit me BMI 40 ose më të lartë, ose individët me BMI 35-40 që kanë probleme serioze shëndetësore për shkak të obezitetit. Për më tepër, personat që nuk janë të suksesshëm me metoda të tjera të humbjes së peshës mund të jenë gjithashtu kandidatë për këto ndërhyrje kirurgjikale.
 

Dieta dhe stërvitja janë themelet e trajtimit të obezitetit. Një dietë e ekuilibruar me kalori të ulët ndihmon në humbjen e peshës, ndërsa aktiviteti i rregullt fizik mbështet kontrollin e peshës dhe përmirëson shëndetin e përgjithshëm. Kjo dyshe është shpesh qasja më efektive për menaxhimin afatgjatë të peshës.
 

Për të parandaluar obezitetin tek fëmijët, duhen inkurajuar zakonet e të ushqyerit të shëndetshëm, duhet mbështetur aktiviteti i rregullt fizik dhe duhet kufizuar koha para ekranit. Familjet mund të zvogëlojnë rrezikun e obezitetit duke u mësuar fëmijëve të tyre zakone të jetesës së shëndetshme.
 

Për të qenë të suksesshëm në luftën kundër obezitetit, duhet të ndryshohen zakonet e pashëndetshme të të ngrënit. Kjo përfshin kontrollin e porcioneve, menaxhimin e shprehive emocionale të të ngrënit dhe zhvillimin e zakoneve të rregullta të të ngrënit. Përveç kësaj, menaxhimi i stresit dhe gjumi adekuat janë gjithashtu faktorë të rëndësishëm.
 

Mbështetja mund të merret nga profesionistë të ndryshëm shëndetësorë si dietologë, nutricionistë, fiziologë ushtrimesh, psikologë dhe kirurgë në trajtimin dhe menaxhimin e obezitetit. Shumë spitale dhe klinika në Turqi ofrojnë qasje shumëdisiplinore për trajtimin e obezitetit.
 

 

Trajtimi i obezitetit në Turqi

Turqia është një vend me famë botërore dhe i preferuar në trajtimin e obezitetit. Me pajisjet e saj moderne mjekësore, profesionistët me përvojë të kujdesit shëndetësor dhe kostot e përballueshme, Turqia është bërë një destinacion tërheqës për trajtimin e obezitetit. 

Turqia ofron një gamë të gjerë trajtimesh, nga dieta dhe programet e ushtrimeve deri tek ndërhyrjet kirurgjikale. Individët që konsiderojnë trajtimin e obezitetit në Turqi mund të marrin kujdesin më të mirë me institucione mjekësore moderne dhe profesionistë shëndetësorë me përvojë. Është e rëndësishme të konsultoheni me një profesionist të kujdesit shëndetësor për të mësuar më shumë rreth opsioneve dhe proceseve të trajtimit.

 

Përparësitë e Turqisë në trajtimin e obezitetit

 • Mjekë dhe kirurgë specialistë : Ka shumë ekspertë të trajnuar dhe me përvojë në trajtimin e obezitetit në Turqi.
 • Objektet moderne : Spitalet dhe klinikat janë të pajisura me pajisje moderne mjekësore moderne.
 • Kostot e përballueshme : Trajtimi i obezitetit në Turqi ofrohet me kosto më të përballueshme në krahasim me vendet e tjera.
 • Transporti dhe Akomodimi i Lehtë : Turqia ofron mundësi të përshtatshme transporti dhe akomodimi për turizmin shëndetësor.

 

 

Faqe të tjera

Merrni Ofertë Falas
Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
05:13
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale