Një Mjek
Hematologji
Hematologji

HEMATOLOGJIA

Është degë e mjekësisë e dedikuar për studimin, diagnostikimin, trajtimin dhe parandalimin e sëmundjeve që lidhen me gjakun. Kjo përfshin studimin e qelizave të gjakut, hemoglobinës, proteinave të gjakut, palcës së eshtrave, trombociteve, enëve të gjakut, shpretkës dhe mekanizmave të koagulimit. Gjaku është një komponent thelbësor i trupit që shpërndan substancat e nevojshme si lëndët ushqyese dhe oksigjenin në qeliza dhe transporton produktet e mbeturinave metabolike larg qeliza. Çrregullimet në gjak mund të çojnë në një sërë problemesh shëndetësore, duke filluar nga ato të lehta deri në ato të rrezikshme për jetën.

Përbërësit Kryesorë të Gjakut:

 • Qelizat e kuqe të gjakut (RBC): Bartini oksigjenin nga mushkëritë në indet e trupit dhe kthejn dioksidin e karbonit në mushkëri për ta nxjerrë jashtë.
 • Qelizat e bardha të gjakut (WBCs): Pjesë e sistemit imunitar, ato luftojnë infeksionin dhe janë pjesë e sistemit mbrojtës të trupit kundër sëmundjeve.
 • Trombocitet: Ndihmojnë në mpiksjen e gjakut pas një lëndimeve.
 • Plazma: Përbërësi i lëngshëm i gjakut, i cili mbart qelizat dhe proteinat në të gjithë trupin.

Hematologjia Ndahet në dy fusha Kryesore:

HEMATO-ONKOLOGJIA

Kjo ndarje merret me kanceret e gjakut, si leukmia, limfoma dhe mieloma. Hemato-onkologët janë të specializuar në diagnostikimin dhe trajtimin e këtyre kancereve, të cilat shpesh përfshijnë rritjen e pakontrolluar të qelizave anormale të gjakut.

HEMATOLOGJIA JO MALINJE

Kjo fushë fokusohet në kushtet jo kanceroze që ndikojnë në shëndetin e gjakut, të tilla si anemia, hemofilia, tromboza (mpiksjet e gjakut) dhe sëmundja e qelizave drapër. Strategjitë e trajtimit dhe menaxhimit në hematologjinë jo malinje synojnë të rivendosin funksionin normal të gjakut dhe të parandalojnë komplikimet.

Trajtimet në Hematologji

Trajtimi në hematologji ndryshon gjerësisht në varësi të sëmundjes specifike dhe ashpërsisë së saj. Metodat e zakonshme të trajtimit përfshijnë:

MEDIKAMENTET DHE SUPLEMENTE

Kan një rol kryesor në menaxhimin dhe trajtimin e çrregullimeve të ndryshme të gjakut në hematologji. Nga rritja e prodhimit të gjakut deri te shtypja e zhvillimit jonormal të qelizave të gjakut. Lloji specifik i mjekimit të përshkruar varet nga çrregullimi i gjakut që trajtohet, nga ashpërsia e tij dhe nga shëndeti i përgjithshëm i pacientit.

Suplementet e hekurit: Përdoren për të trajtuar aneminë me mungesë hekuri, një nga llojet më të zakonshme të anemisë. Këto mund të merren në formë orale ose intravenoz, në varësi të ashpërsisë së mungesës së hekurit.

Suplementet me vitamina dhe minerale: Të nevojshme për parandalimin dhe trajtimin e anemisë që lidhet me mungesën e vitaminave ose mineraleve, si B12 ose acid folik.

KIMIOTERAPIA

Kimioterapia është një lloj trajtimi i kancerit që përdor një ose më shumë ilaçe kundër kancerit si pjesë e një regjimi të standardizuar të kimioterapisë. Kjo synon të vrasë ose ngadalësojë rritjen e qelizave kancerogjene, të cilat rriten dhe ndahen më shpejt se shumica e qelizave në trup. Kimioterapia ka qenë një komponent themelor i onkologjisë që nga fillimi i saj dhe mbetet një element kritik në menaxhimin e shumë llojeve të kancerit.

TERAPIA ME RREZATIM (RADIOTERAPIA)

Është një modalitet kritik trajtimi në hematologji, veçanërisht në menaxhimin e sëmundjeve malinje hematologjike si limfomat, leukemitë dhe mieloma. Kjo përfshin përdorimin e rrezatimit me energji të lartë për të vrarë qelizat e kancerit, për të reduktuar tumoret dhe për të menaxhuar simptomat. Terapia me rrezatim punon duke dëmtuar ADN-në e qelizave kancerogjene, duke penguar aftësinë e tyre për t'u riprodhuar dhe rritur. Ky dëmtim nuk kufizohet vetëm në qelizat kancerogjene; Mund të preken edhe qelizat e shëndetshme aty pranë, prandaj trajtimi duhet planifikuar me kujdes për të minimizuar efektet anësore. Terapia me rrezatim në hematologji përdoret në:

 • Si një trajtim parësor për të shkatërruar qelizat e kancerit në fazat e hershme të kancerit, veçanërisht në disa lloje të limfomës.
 • Si një shtesë e kimioterapisë për të rritur efektivitetin e trajtimit të përgjithshëm të kancerit, veçanërisht në sëmundjet agresive ose të fazës së avancuar.
 • Për menaxhimin e simptomave në kanceret e avancuara, të tilla si zvogëlimi i madhësisë së tumoreve që shkaktojnë dhimbje, presion ose komplikime të tjera. 
 • Në përgatitje për një transplant të palcës së eshtrave, terapia me rrezatim mund të përdoret për të çrrënjosur palcën e eshtrave dhe sistemin imunitar, duke krijuar hapësirë për rritjen e qelizave staminale të shëndetshme të transplantuara.

TRANSPLANTI I PALCËS SË ESHTRAVE (BMT)

E njohur gjithashtu si transplant i qelizave staminale, është një procedurë mjekësore që kryhet për të zëvendësuar palcën e eshtrave që është dëmtuar ose shkatërruar nga sëmundja, infeksioni ose kimioterapia. Kjo procedurë përfshin transplantimin e qelizave burimore të gjakut, të cilat udhëtojnë në palcën e eshtrave ku prodhojnë qeliza të reja gjaku dhe nxisin rritjen e palcës së re. Ekzistojnë dy lloje kryesore të transplanteve të palcës së eshtrave, të cilat përcaktohen në bazë të burimit të qelizave staminale zëvendësuese:

 • Transplanti autolog: Qelizat burimore të vetë pacientit përdoren në këtë transplant. Qelizat mblidhen nga qarkullimi i gjakut, ruhen dhe më pas kthehen në trupin e pacientit pas trajtimit intensiv.
 • Transplanti alogjenik: Kjo përfshin qelizat burimore të marra nga një donator.

TERAPIA GJENETIKE NË HEMATOLOGJI

Terapia gjenetike përfshin modifikimin e gjeneve brenda qelizave të pacientit për të trajtuar ose parandaluar sëmundjen. Në hematologji, terapia gjenetike fokusohet kryesisht në korrigjimin e gjeneve të dëmtuara përgjegjëse për çrregullimet e gjakut. Kjo mund të përfshijë:

 • Zëvendësimi i një gjeni të klonuar që shkakton sëmundje me një kopje të shëndetshme të gjenit.
 • Inaktivizimi i një gjeni të klonuar që nuk funksionon siç duhet.
 • Vendosja e një gjeni të ri në trup për të ndihmuar në trajtimin e një sëmundjeje.

TERAPIA E SYNUAR NË HEMATOLOGJI

Terapia e synuar i referohet barnave që synojnë në mënyrë specifike rrugët kyçe të përfshira në rritjen dhe mbijetesën e qelizave kancerogjene. Ndryshe nga kimioterapia tradicionale, e cila prek pa dallim të gjitha qelizat që ndahen me shpejtësi, terapitë e synuara janë krijuar për të ndërvepruar me objektiva molekularë specifikë të lidhura me kancerin. Llojet e terapive të synuara:

 • Antitrupat monoklonalë: Këto janë ilaçe që lidhen në mënyrë specifike me disa proteina në sipërfaqen e qelizave kancerogjene, duke i shënuar ato për shkatërrim nga sistemi imunitar. Shembujt përfshijnë rituximab dhe alemtuzumab, të përdorura në limfoma dhe leukemi kronike limfocitare.
 • Frenuesit e molekulave të vogla: Këto barna bllokojnë funksionin e enzimave, receptorëve ose proteinave të përfshira në rrugët sinjalizuese që kontrollojnë rritjen dhe mbijetesën e qelizave. Shembujt përfshijnë imatinib (Gleevec), i cili synon proteinën BCR-ABL në leuçeminë kronike mieloide.

Çrregullimet e zakonshme të gjakut përfshijnë aneminë, çrregullimet e gjakderdhjes si hemofilia, mpiksjen e gjakut (tromboza) dhe kanceret e gjakut si leucemia, limfoma dhe mieloma.

Simptomat mund të ndryshojnë shumë, por shpesh përfshijnë lodhje, dobësi, vështirësi në frymëmarrje, gjakderdhje anormale ose mavijosje, humbje peshe, dhimbje kockash/nyjesh dhe infeksione të shpeshta

Diagnoza zakonisht përfshin teste gjaku si një numërim i plotë i gjakut (CBC), biopsi të palcës së eshtrave, teste gjenetike dhe teste të tjera të specializuara në varësi të gjendjes së dyshuar.

Trajtimet mund të variojnë nga suplementet dietike për mangësitë, medikamentet si antikoagulantët dhe imunosupresorët, deri te terapitë më intensive si kimioterapia, terapia me rrezatim dhe transplantet e palcës së eshtrave.

Një transplant i palcës kockore përfshin zëvendësimin e palcës kockore të dëmtuar ose të sëmurë me qeliza burimore të shëndetshme të palcës së eshtrave. Përdoret për trajtimin e sëmundjeve të rënda të palcës së eshtrave, duke përfshirë disa kancere dhe anemi të rënda.

Disa çrregullime të gjakut, si anemia drapërocitare dhe hemofilia, janë të trashëguara dhe kalojnë nëpër familje. Të tjerët, si leucemia, nuk janë domosdoshmërisht të trashëguara, por mund të kenë faktorë gjenetikë që kontribuojnë në rrezik.

Kimioterapia është një trajtim medikamentoz që përdor kimikate të fuqishme për të vrarë qelizat me rritje të shpejtë në trupin tuaj. Zakonisht përdoret për të trajtuar kancerin, duke përfshirë disa lloje të kancerit të gjakut.

Efektet anësore të zakonshme përfshijnë nauze, lodhje, rënie të flokëve, rritje të rrezikut të infeksionit dhe mavijosje ose gjakderdhje më të lehtë. Efektet afatgjata mund të ndryshojnë në varësi të barnave të përdorura dhe pacientit individual.

Menaxhimi përfshin medikamente për të lehtësuar efektet anësore, ndryshimet e stilit të jetesës si dieta dhe stërvitja, monitorimi i rregullt dhe komunikimi me ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor, dhe ndonjëherë terapi mbështetëse si terapi fizike ose këshillim ushqimor.

Përparimet e fundit përfshijnë terapitë e synuara që sulmojnë në mënyrë specifike qelizat e kancerit, terapitë gjenetike për çrregullimet gjenetike dhe teknikat e përmirësuara diagnostikuese për planifikim më të saktë të trajtimit.

 

Si të zgjidhni hematologun duhur në Turqi?

Ju mund të ndiqni hapat e mëposhtëm për të zgjedhur hematologun në Turqi:

Ekspertiza dhe përvoja:
Është e rëndësishme që mjekët e përcaktuar si hematologu të specializohen në këtë fushë. Ju mund të hulumtoni rezymenë e mjekut dhe sfondin arsimor për të mësuar rreth fushave të ekspertizës dhe përvojës së tyre. Disa nga mjekët tanë më të besueshëm janë: Prof. Dr. Hasan Atilla Ozkan, Prof. Dr. Cafer Adıgüzel

Akreditimi dhe Certifikatat:
Hematologët në përgjithësi duhet të marrin akreditim nga organizatat shëndetësore kombëtare dhe ndërkombëtare. Certifikatat që ata marrin nga këto organizata mund të tregojnë nivelin e ekspertizës dhe cilësisë së mjekut.
Vlerësimi i spitalit dhe klinikës:
Cilësia e spitalit apo klinikës ku punon hematologu që ju zgjidhni është gjithashtu i rëndësishëm. Ju mund të arrini rezultate më të besueshme dhe më të suksesshme në organizatat që ofrojnë shërbime cilësore të kujdesit shëndetësor.

Referencat dhe rishikimet:
Dëshmitë dhe rishikimet në internet nga pacientët e mëparshëm të mjekut mund t'ju ndihmojnë të merrni një ide mbi kënaqësinë e pacientit të mjekut dhe përqindjet e suksesit.

Komunikimi dhe qasja e ngjashme:
Një mjek i mirë i gjakut duhet të ketë një qasje që mund të komunikojë me pacientin, të kuptojë nevojat e pacientit dhe të krijojë planin e duhur të trajtimit. Gjatë takimit të parë me mjekun, kushtojini vëmendje nivelit të komunikimit dhe interesit.

Rezultatet e pacientit dhe normat e suksesit:
Është e rëndësishme të merret informacion në lidhje me shkallët e suksesit dhe rezultatet e pacientit të operacioneve të mëparshme të kryera nga hematologu. Një hematolog që arrin rezultate të suksesshme mund të jetë një zgjedhje e besueshme.

 

Për më shumë informata ne lidhje me kontrollet, ekzaminimet, trajtimin, shpenzime dhe çdo gjë tjetër rreth sherbimeve tona ne kuadër të partnerëve tanë, ju lutem na kontaktoni përmes linjave tona të kontaktit si më poshtë ose plotësojeni formularin e dhënë në webfaqe dhe ne do ju kontaktojmë shumë shpejtë:

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36 ; Kosovë +383 48 333 752

“ Besimi i juaj është përgjegjësi për ne “

Kontakto Mjekun Tani

 

Faqe të tjera

Merrni Ofertë Falas
Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
05:04
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale