Një Mjek
Zbardhja e Dhëmbëve
Zbardhja e Dhëmbëve

Zbardhja e Dhëmbëve

ZBARDHJA E DHËMBËVE

Zbardhja e dhëmbëve është një procedurë dentare që synon zbardhjen e ngjyrës së dhëmbëve dhe heqjen e njollave dhe çngjyrimeve. Kjo bëhet me qëllim të përmirësimit të buzëqeshjes, duke rritur vetëbesimin dhe estetikën e përgjithshme të gojës. Konsultimi me një dentist është i rëndësishëm për të pasur rezultate të sigurta dhe efektive.


SHKAQET E ZBARDHJES SË DHËMBËVE

 • Njollat e jashtme: Njollat që prekin shtresën e jashtme të dhëmbëve, shpesh shkaktohen nga konsumimi i ushqimeve dhe pijeve si kafja, çaji, vera e kuqe. Shkaktarë kyç mund të jenë pirja e duhanit dhe higjena e keqe orale.
 • Njollat e brendshme: Këto njolla ndodhen brenda strukturës së dhëmbit dhe mund të ndodhin nga plakja, medikamentet e caktuara dhe përdorimi i tepruar i flourit gjatë zhvillimit të dhëmbit.
 • Ndryshimet që vijnë me moshë: Me moshën, shtresat e smaltit të dhëmbëve mund të hollohen, duke shfaqur dentinën e verdhë poshtë, duke i bërë dhëmbët të duken më të errët.


LLOJET E ZBARDHJES SË DHËMBËVE

 • Zbardhja e dhëmbëve në zyrë: Zbardhja profesionale nga një dentist përfshin përdorimin e peroksidit të hidrogjenit ose peroksidit të karbamidit. Proçedura përfshin aplikimin e një xheli ose mburoje mbrojtëse në mishrat e dhëmbëve pasuar nga peroksidi i hidrogjenit (agjent me përqendrim të lartë). Për të arritur rezultate në vetëm një vizitë dhe për të përshpejtuar procesin e zbardhjes, mund të përdoret një dritë e veçantë ose lazer.
 • Zbardhja e dhëmbëve në shtëpi: Dentistët mund të bëjnë tabaka zbardhuese që bëhen me porosi dhe një xhel zbardhues profesional që mund të përdoret në shtëpi. Këto tabaka mund të mbushen me xhel dhe të vendosen për një periudhë të caktuar, disa orë në ditë ose gjatë natës, për një periudhë prej një deri në dy javë.
 • Produkte pa recetë: Për zbardhjen e dhëmbëve mund të përdoren edhe produkte pa recetë si zbardhues, xhel, pastë dhëmbësh dhe shpëlarje. Këto produkte përmbajnë përqendrime më të ulëta të agjentëve zbardhues dhe për rezultate të dëshiruara marrin më shumë kohë sesa zbardhimi profesional.


PROCEDURA E ZBARDHJES SË DHËMBËVE

 • Konsultimi fillestar: Konsultimi me një dentist para se të bëhet zbardhja e dhëmbëve është shumë i rëndësishëm, në mënyrë që të merret trajtimi i duhur dhe më i përshtatshëm. Dentisti i ekzaminon dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve dhe, nëse është e nevojshme, bën edhe fotografi ose mbresa të dhëmbëve.
 • Përgatitja: Nëse trajtimi bëhet në zyrë, dentisti fillimisht pastron dhëmbët për të hequr pllakat dhe gurët, në mënyrë që agjenti zbardhues të funksionojë në mënyrë sa më efektive. Për të parandaluar acarimet që mund të ndodhin nga agjenti zbardhues, zakonisht në mishrat e dhëmbëve dhe indet e tjera të buta, dentisti vendos një barrierë mbrojtëse.
 • Aplikimi i agjentit zbardhues: Dentisti aplikon agjentin zbardhues në dhëmbët e pacientit dhe mund të përdorë lazerin ose një dritë për të përshpejtuar procesin e zbardhjes. Për një kohë të caktuar, agjenti zbardhues lihet në dhëmbë dhe më pas shpërlahet.
 • Kujdesi pas trajtimit: Pas procedurës së zbardhjes, pacientët mund të përjetojnë ndjeshmëri të përkohshme të dhëmbëve. Për këtë shkak duhet të ofrohet trajtim i duhur, duke përdorur fluor ose rekomandime për përdorim të një paste të caktuar të dhëmbëve për të qetësuar shqetësimet. Pacientët këshillohen të mos konsumojnë ushqime dhe pije të caktuara për të paktën 24-48 orë pas trajtimit.


PËRFITIMET E ZBARDHJES SË DHËMBËVE

 • Pamja e përmirësuar: Zbardhja e dhëmbëve përmirëson ndjeshëm buzëqeshjen e dikujt, duke rritur vetëbesimin e pacientit.
 • E shpejtë dhe efektive: Trajtimet profesionale mund të japin rezultate të dukshme në një periudhë shumë të shkurtër, shpesh vetëm me një vizitë dentare.
 • Jo-invazive: Kjo procedurë jo-invazive nuk kërkon shpime ose ndryshim të strukturës së dhëmbëve.


RREZIQET E MUNDSHME

 • Ndjeshmëria e dhëmbëve: Disa pacientë mund të kenë ndjeshmëri të përkohshme të dhëmbëve pas procesit të zbardhjes. Zakonisht është e menaxhueshme dhe largohet për pak ditë.
 • Irritimi i mishit të dhëmbëve: Zbardhuesit mund të shkaktojnë acarim të përkohshëm të mishit të dhëmbëve.
 • Rezultatet e ndryshueshme: Efektiviteti mund të ndryshojë në varësi të llojit të njollave, agjentëve zbardhues dhe faktorëve si mosha dhe shëndeti i dhëmbëve.

 

Faqe të tjera

Merrni Ofertë Falas
Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
04:52
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale