Një Mjek
Ortopedi & Traumatologji
Ortopedi & Traumatologji

Ortopedi dhe Traumatologji

Është fushë e specializuar mjekësore që shërben për diagnostikimin, trajtimin dhe parandalimin e problemeve, lëndimeve, sëmundjeve të sistemit muskuloskeletor. Në këtë sistem përfshihen eshtrat, nyjet, ligamentet, muskujt dhe nervat. Ortopedia fokusohet kryesisht në shëndetin muskuloskeletal, ndërsa Traumatologjia trajton mënyrën specifike të dëmtimit që kryesisht ndodhin nga aksidentet ose traumat. Këto dy fusha synojnë që të rivendosin lëvizshmërinë dhe të përmirësojnë cilësinë e jetës së pacientit. Ortopedia e përgjithshme përfshin një gamë të gjerë trajtimesh dhe ndërhyrjesh me qëllim trajtimin e problemeve të ndryshme muskuloskeletore. Kjo fushë është e rëndësishme për funksionin e sistemit muskuloskeletal të trupit.

Fushëveprimi i Ortopedisë së Përgjithshme

Merret me diagnozën, trajtimin, parandalimin dhe shumë problemeve që prekin kockat, nyjet, muskujt, ligamentet. Fushat kryesore që përfshihen janë:

Menaxhimi i Thyerjeve

Frakturat janë ndër lëndimet më të zakonshme që trajtohen nga kirurgët ortopedë. Menaxhimi i thyerjeve përfshin:

 •  Diagnoza: Përdoren teknika imazherike si rrezet X, skanimet CT dhe MRI për të vlerësuar gjendjen.
 •  Trajtimi jo-kirurgjikal: Përdoren majtës ose fiksues për të strukturuar frakturën dhe për të lehtësuar shërimin natyral.
 •  Ndërhyrjet kirurgjikale: Kur është i nevojshëm bëhet reduktimi i hapur ose mbyllur dhe fiksimi i brendshëm, për të riorganizuar fragmentet e kockave duke përdorur pllaka ose shufra.

Trajtimi i Artritit

Artriti, kryesisht osteoartriti dhe artriti reumatoid, është shkaktari kryesor i dhimbjes së kyçeve. Ortopedia trajton artritin përmes:

  • Menaxhimi i mjekimit: Përdorimi i barnave anti-inflamatore, qetësuesit e dhimbjeve dhe ilaçeve antireumatike që modifikojnë sëmundjet.
  • Terapia fizike: Ushtrimet për përmirësimin e funksioneve të kyçeve dhe për reduktimin e dhimbjeve.
  • Injeksionet e kyçeve: Menaxhimi i kortikosteroideve ose injeksioneve për lehtësimin e inflamacionit dhe dhimbjeve.
  • Ndërhyrjet kirurgjikale: Kryhen procedura si artroskopia për pastrimin e nyjeve ose operacione për zëvendësimin e kyçeve në raste më të rënda.

Lëndimet e Indeve të Buta

Lëndimet e muskujve dhe ligamenteve ndikojnë në lëvizshmërinë dhe funksionin. Këtu përfshihen trajtime si:

  • Pushimi dhe imobilizimi: Shërohen indet e dëmtuara duke minimizuar lëvizjen.
  • Terapia fizike: Rehabilitimi i zonës së prekur për të rivendosur funksionin.
  • Riparimi kirurgjik: Në raste të këputjeve të rënda, ndërhyrja kirurgjikale është e nevojshme për rindërtimin e indit të dëmtuar.

Gjendjet e Zakonshme të Trajtuara në Ortopedinë e Përgjithshme

Ortopedia e përgjithshme trajton disa kushte përtej frakturave dhe artritit, të tilla si:

  • Bursiti dhe tendoniti: Inflamacion i bursave ose tendinave, shpesh për shkak të tendosjes së përsëritur.
  • Sindroma e tunelit të kyçit të dorës: Shtypja e nervit mesatar në kyçin e dorës, duke shkaktuar dhimbje dhe mpirje.
  • Lëndimet e manshetës rrotulluese: Inflamacion në grupin e muskujve dhe tendinave që stabilizojnë shpatullën.
  • Fasciiti i shputës: Inflamacion i fascisë shputore, që shkakton dhimbje në thembër.
  • Lotët e meniskut: Dëmtim i kërcit në gju që mund të shkaktojë dhimbje dhe ënjtje.

Kirurgjia e Shtyllës Kurrizore

Është degë e specializuar e ortopedisë që kryesisht fokusohet në diagnostikimin, trajtimin e çrregullimeve dhe dëmtimeve të shtyllës kurrizore. Shpina është shumë komplekse dhe përbëhet nga rruaza, disqe, nerva, muskuj dhe ligamente. Kjo kirurgji synon lehtësimin e dhimbjes si dhe të kthejë funksionin e saj duke përmirësuar cilësinë e përgjithshme të jetës. Kjo fushë fokusohet në:

 • Sëmundja degjenerative e diskut: Përfshin dhimbjen e shpinës dhe paaftësinë për lëvizje.
 • Hernie Diskale: Ndodh kur materiali i butë i brendshëm i një disku të shtyllës kurrizore pëlqen nga shtresa e jashtme e tij, duke shtypur nervat që ka pranë.
 • Stenoza kurrizore: Është ngushtimi i kanalit të shtyllës kurrizore, ku ndodh ngjeshja nervore.
 • Deformimet e shtyllës kurrizore: Siç janë Skolioza dhe Kifoza, përfshijnë lakimet jonormale të shtyllës kurrizore.

Procedurat e Zakonshme të Kirurgjisë së Shtyllës Kurrizore

 • Diskektomia: Hiqet materiali i hernisë që shtyp një rrënjë nervore ose palcën kurrizore.
 • Fusion kurrizore: Është lidhja e menjëhershme e dy ose më shumë rruazave, duke lejuar lëvizjen midis tyre dhe duke siguruar stabilitet.
 • Laminektomia: Bëhet me qëllim të heqjes së një pjese të kockës vertebrale për të lehtësuar presionin mbi palcën kurrizore ose nervat.
 • Vertebroplastika dhe Kifoplastika: Bëhet për të trajtuar frakturat e ngjeshjes së rruazave, zakonisht për shkak të osteoporozës.

Teknologji dhe Teknika të Avancuara

Kirurgjia e shtyllës kurrizore ka avancuar ndjeshëm me futjen e teknologjive dhe teknikave të reja:

 • Kirurgjia minimale invazive e shtyllës kurrizore (MISS): Kjo metodë ka prerje më të vogla, me pak humbje të gjakut, qëndrime më të shkurtra në spital dhe kohë më të shpejtë rikuperimi.
 • Kirurgjia e shtyllës kurrizore me asistencë robotike: Është saktësia e rritur, ka rezultate të mira kirurgjikale dhe siguri të shtuar.
 • Kirurgji e drejtuar nga imazhi: Kjo metodë bëhet me qëllim të sigurimit të imazheve të mira në kohë reale, duke përmirësuar saktësinë e ndërhyrjeve kirurgjikale.

Kirurgjia e Zëvendësimit të Nyjeve

Është e njohur si artroplastikë, një procedurë efektive për trajtimin e dhimbjeve të forta të nyjeve dhe mosfunksionimit për shkak të artritit, traumës ose efekteve tjera. Kjo metodë ndodh duke zëvendësuar nyjet e dëmtuara me implante artificiale, synon pacientët të kenë lëvizshmëri, të lehtësojnë dhimbjen dhe përmirësojnë jetën e pacientit. Ky operim mund të kryhet me nyje të ndryshme, por nyjet më të zakonshme për zëvendësim janë ijet, gjuri dhe shpatullat. Ky operim bëhet për qëllim:

 • Kirurgji për zëvendësimin e ijeve: Kirurgjia e zëvendësimit të nyjeve përfshin zëvendësimin e nyjeve të dëmtuara me implante protetike.
 • Kirurgjia e zëvendësimit të gjurit: Kjo kryhet për të zëvendësuar nyjet e dëmtuara të gjurit me implante artificiale.
 • Kirurgjia e zëvendësimit të shpatullave: Përfshin zëvendësimin e nyjeve të dëmtuara të shpatullës me implant protetik.

Kirurgjia e Traumës

Është fushë që përdoret për trajtimin e pacientëve që kanë pasur lëndime të rënda kërcënuese për jetën. Këto lëndime shpesh vijnë nga aksidentet, dhuna ose fatkeqësitë natyrore dhe kërkojnë ndërhyrje të menjëhershme mjekësore. Qëllimi kryesor i kirurgjisë së traumës është të stabilizojë pacientët, të menaxhojë dëmtimet në mënyrë efektive dhe të parandalojë komplikimet. Fusha e kirurgjisë së traumës përfshin:

 • Reagimi dhe stabilizimi në emergjencë: Është faza e parë kritike në këtë kirurgji, një vlerësim i menjëhershëm.
 • Kujdesi përfundimtar kirurgjik: Pasi pacienti stabilizohet, kirurgët e traumës kryejnë procedurat përfundimtare kirurgjikale për trajtimin e lëndimeve.
 • Procedurat e specializuara të traumës: Përfshin trajtimin e lëndimeve traumatike të trurit dhe lehtësimin e presionit në tru, riparimin e kafkës dhe heqjen e mpiksjes së gjakut.

 

Ju duhet të shihni një mjek ortoped nëse keni dhimbje të vazhdueshme, ënjtje ose ngurtësi në muskuj, nyje ose kocka, ose nëse keni pësuar një dëmtim që ndikon në lëvizshmërinë ose funksionin tuaj.

Gjatë vizitës suaj të parë, mjeku ortoped do të shqyrtojë historinë tuaj mjekësore, do të kryejë një ekzaminim fizik dhe mund të urdhërojë teste diagnostikuese si rreze X, MRI ose skanime CT për të diagnostikuar me saktësi gjendjen tuaj.

Trajtimet e zakonshme përfshijnë mjekimin, terapinë fizike, injeksionet (të tilla si kortikosteroidet), mbajtëset dhe ndërhyrjet kirurgjikale si artroskopia, zëvendësimi i kyçeve dhe riparimi i frakturave.

Kirurgjia minimale invazive përfshin kryerjen e procedurave përmes prerjeve të vogla duke përdorur instrumente dhe teknika të specializuara. Zakonisht rezulton në më pak dhimbje, më pak dhëmbëza dhe shërim më të shpejtë në krahasim me kirurgjinë tradicionale të hapur.

Koha e rikuperimit ndryshon në varësi të llojit të operacionit dhe pacientit individual. Procedurat e vogla mund të kërkojnë disa javë, ndërsa operacionet e mëdha si zëvendësimet e kyçeve mund të zgjasin disa muaj për shërim të plotë.

Shenjat përfshijnë dhimbje të forta kyçesh që ndërhyjnë në aktivitetet e përditshme, ngurtësi që kufizon lëvizjen dhe lehtësim joefektiv nga mjekimet ose trajtimet e tjera konservatore.

Thyerja është thyerje e kockës. Trajtimi varet nga ashpërsia dhe vendndodhja e frakturës dhe mund të përfshijë hedhjen, fiksimin, fiksimin ose ndërhyrjen kirurgjikale me pllaka, vida ose shufra për të stabilizuar kockën.

Terapia fizike ndihmon për të rivendosur forcën, fleksibilitetin dhe funksionin në zonën e prekur pas një dëmtimi ose operacioni. Ndihmon gjithashtu në menaxhimin e dhimbjes dhe parandalon lëndimet e mëtejshme.

Po, shumë kushte ortopedike mund të menaxhohen me trajtime jokirurgjikale, si mjekime, terapi fizike, injeksione, mbajtëse dhe modifikime të stilit të jetesës. Kirurgjia zakonisht konsiderohet kur këto opsione janë joefektive.

Si të zgjidhni Ortopedin e duhur në Turqi?

Ju mund të ndiqni hapat e mëposhtëm për të zgjedhur ortopedin e duhur në Turqi:

Ekspertiza dhe përvoja:
Është e rëndësishme që mjekët e përcaktuar ortoped të specializohen në këtë fushë. Ju mund të hulumtoni rezymenë e mjekut dhe sfondin arsimor për të mësuar rreth fushave të ekspertizës dhe përvojës së tyre. Disa nga mjekët tanë më të besueshëm janë: Prof. Assoc. Dr. Mehmet Bekir ÜnalProf. Dr. Sami Sökücü

Akreditimi dhe Certifikatat:
Ortopedët në përgjithësi duhet të marrin akreditim nga organizatat shëndetësore kombëtare dhe ndërkombëtare. Certifikatat që ata marrin nga këto organizata mund të tregojnë nivelin e ekspertizës dhe cilësisë së mjekut.
Vlerësimi i spitalit dhe klinikës:
Cilësia e spitalit apo klinikës ku punon ortopedi që ju zgjidhni është gjithashtu i rëndësishëm. Ju mund të arrini rezultate më të besueshme dhe më të suksesshme në organizatat që ofrojnë shërbime cilësore të kujdesit shëndetësor.

Referencat dhe rishikimet:
Dëshmitë dhe rishikimet në internet nga pacientët e mëparshëm të mjekut mund t'ju ndihmojnë të merrni një ide mbi kënaqësinë e pacientit të mjekut dhe përqindjet e suksesit.

Komunikimi dhe qasja e ngjashme:
Një ortoped i mirë duhet të ketë një qasje që mund të komunikojë me pacientin, të kuptojë nevojat e pacientit dhe të krijojë planin e duhur të trajtimit. Gjatë takimit të parë me mjekun, kushtojini vëmendje nivelit të komunikimit dhe interesit.

Rezultatet e pacientit dhe normat e suksesit:
Është e rëndësishme të merret informacion në lidhje me shkallët e suksesit dhe rezultatet e pacientit të operacioneve të mëparshme të kryera nga ortopedi. Një mjek që arrin rezultate të suksesshme mund të jetë një zgjedhje e besueshme.

Për më shumë informata ne lidhje me kontrollet, ekzaminimet, trajtimin, shpenzime dhe çdo gjë tjetër rreth sherbimeve tona ne kuadër të partnerëve tanë, ju lutem na kontaktoni përmes linjave tona të kontaktit si më poshtë ose plotësojeni formularin e dhënë në webfaqe dhe ne do ju kontaktojmë shumë shpejtë:

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36 ; Kosovë +383 48 333 752

“ Besimi i juaj është përgjegjësi për ne “

Kontakto Mjekun Tani

 

Faqe të tjera

Merrni Ofertë Falas
Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
06:10
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale