Një Mjek
Ngushtim i Stomakut
Ngushtim i Stomakut

NGUSHTIMI I STOMAKUT

Në mjekësi është i njohur si stenozë gastrike, një gjendje ku ngushtohet kalimi nga stomaku në zorrën e hollë. Kjo lloj kirurgjie ndihmon në humbjen e peshës, ku përfshihet largimi i 70-80% të stomakut. Madhësia e stomakut do të kufizojë sasinë e ushqimit që mund të konsumohet, duke çuar në ngopje më të shpejtë dhe njëkohësisht në humbjen e peshës.

LLOJET E KIRURGJISË SË NGUSHTIMIT TË STOMAKUT

Kjo procedurë, siç e përmendëm, ndihmon në humbjen e peshës ku një pjesë e stomakut largohet me qëllim të zvogëlimit të kapacitetit të stomakut. Ekzistojnë variacione dhe teknika të ndryshme të operacionit të mëngës gastrike, secila e përshtatur për nevojat specifike të pacientit dhe qëllimet kirurgjikale. Këtu janë llojet kryesore:

GASTREKTOMIA TRADICIONALE ME MËNGË

Kjo është forma standarde, duke larguar 70-80% të stomakut dhe pjesa tjetër është në formë mëngësh në formë të një bananeje. Qëllimi kryesor është të zvogëlohet kapaciteti në mënyrë që të zvogëlohet uria dhe të largohet pjesa që prodhon Ghrelin (hormoni i urisë).

BYPASS GASTRIK ROUX-EN-Y

Në këtë procedurë kirurgu e ndan stomakun në një seksion të vogël të sipërm dhe një seksion më të madh të poshtëm. Seksioni i vogël i sipërm, ose qesja, mund të mbajë rreth një ons ushqimi, duke kufizuar ndjeshëm marrjen e ushqimit. Në këtë rast reduktohet marrja e kalorive dhe lëndëve ushqyese. Zorra e hollë pritet një distancë e shkurtër poshtë stomakut dhe lidhet me qesen e re të stomakut, duke formuar gjymtyrën Roux. Përveç që ndikon në humbjen e peshës, përmirëson edhe problemet me diabetin e tipit 2.

DIVERSIONI BILIOPANKREATIK ME NDËRPRERËS DUODENALE

Në këtë procedurë hiqet një pjesë e stomakut me qëllim të krijimit të një mëngje të ngjashme me gastrektominë e mëngës, e ndjekur nga ridrejtimi i zorrëve për të anashkaluar një pjesë të konsiderueshme të zorrës së hollë. Ndikon në humbjen e peshës, është efektive për obezitetin e shkallës së lartë dhe çrregullimeve metabolike dhe përmirëson ndjeshëm obezitetin.

SHIRIT GASTRIK TË RREGULLUESHËM

Një rrip i fryrë vendoset rreth pjesës së sipërme të stomakut për të krijuar një qese të vogël. Kufizon marrjen e ushqimit duke krijuar një qese të vogël stomaku, e cila mbushet shpejt dhe nxit ndjenjën e ngopjes. Është e kthyeshme dhe e rregullueshme, më pak invazive me më pak komplikime dhe pa ndryshim të rrugës së stomakut ose zorrëve. Humbja më e ngadaltë e peshës në krahasim me operacionet e tjera, kërkon ndjekje të shpeshtë për rregullimet e brezit, rrezikun e rrëshqitjes ose erozionit të brezit dhe është më pak efektive për humbjen e peshës afatgjatë.

PËRFITIMET NGA NGUSHTIMI I STOMAKUT

HUMBJE E KONSIDERUESHME NË PESHË

Gastrektomia e mëngës është shumë efektive për humbjen e peshës. Shumica e pacientëve humbin 60-70% të peshës së tepërt brenda vitit të parë pas operacionit. Ky reduktim domethënës i peshës ndihmon në përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm dhe cilësisë së jetës.

DIABETI I TIPIT 2

Shumica e pacientëve përmirësojnë ndjeshëm diabetin e tipit 2 për shkak të humbjes së peshës dhe ndryshimeve hormonale në zorrë, duke rritur ndjeshmërinë ndaj insulinës.

HIPERTENSIONI

Presioni i gjakut gjithashtu normalizohet ose përmirësohet, duke reduktuar rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjeve në tru.

APNEA E GJUMIT

Humbja e peshës ndihmon në zgjidhjen ose përmirësimin e apnesë së gjumit.

HIPERLIPIDEMIA

Nivelet e kolesterolit LDL dhe triglicerideve zakonisht ulen, duke pasur përmirësim të lipideve dhe ulur rrezikun kardiovaskular.

PËRMIRËSIMI I CILËSISË SË JETËS

Me humbjen e peshës vijnë edhe shumë përfitime si reduktimi i dhimbjeve në nyje, përmirësimi i niveleve të aktivitetit fizik dhe shëndetit të përgjithshëm. Ndikon edhe në shëndetin mendor duke rritur vetëvlerësimin, disponimin dhe mirëqenien e përgjithshme psikologjike.

RREZIK MË I ULËT I VDEKSHMËRISË

Ky operacion ndikon indirekt në zvogëlimin e prekjes nga sëmundjet vdekjeprurëse që janë të lidhura me obezitetin, si sëmundjet e zemrës, goditjet në tru dhe disa lloje të kancerit.

MË PAK INVAZIVE DHE MË PAK KOMPLIKIME

Kjo procedurë kryhet në mënyrë laparaskopike, duke përdorur prerje të vogla, që çojnë në dhimbje më të vogla, qëndrim më të shkurtër në spital dhe kohë më të shpejtë të shërimit.

NDRYSHIMET HORMONALE DHE MUNGESA E OREKSIT

Heqja e një pjese të stomakut ndikon në reduktimin e prodhimit të ghrelinës (hormoni i urisë), duke ndihmuar në uljen e oreksit dhe duke ndjerë ngopje më të shpejtë. Ky ndryshim hormonal e bën më të lehtë për pacientët t'u përmbahen ndryshimeve dietike dhe të ruajnë humbjen e peshës.

PËRMIRËSIMI I SHËNDETIT TË TRETJES

Pacientët shpesh përjetojnë lehtësim nga çështjet gastrointestinale të tilla si sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD). Kirurgjia mund të zvogëlojë ose eliminojë simptomat si urthi dhe refluksi i acidit.

REZULTATE MË TË MIRA TË SHTATZËNISË

Gratë që arrijnë një peshë të shëndetshme para shtatzënisë kanë rezultate të përmirësuara të shtatzënisë, duke përfshirë një rrezik më të ulët të diabetit gestacional, hipertensionit dhe komplikimeve gjatë lindjes. Foshnjat e lindura nga nënat që kanë bërë ngushtimin e stomakut gjithashtu priren të kenë pesha më të shëndetshme të lindjes.

RRITJA E AKTIVITETIT FIZIK

Humbja e peshës dhe lëvizshmëria e përmirësuar u mundësojnë pacientëve të angazhohen në aktivitet të rregullt fizik, i cili është thelbësor për ruajtjen e humbjes së peshës, përmirësimin e shëndetit kardiovaskular dhe përmirësimin e gjendjes fizike të përgjithshme.

ÇFARË DUHET TË KENI PARASYSH PËR NGUSHTIMIN E STOMAKUT

Edhe pse ngushtimi i stomakut sjell shumë përfitime, është mirë të dini rreth rreziqeve të mundshme. Këtu janë konsideratat kryesore:

PAKTHYESHMËRIA

Ngushtimi i stomakut është një procedurë e pakthyeshme. Pasi të hiqet një pjesë e madhe e stomakut, ai nuk mund të rikthehet. Pacientët duhet të jenë plotësisht të përkushtuar ndaj këtij ndryshimi të përhershëm në sistemin e tyre tretës.

RREZIQET DHE KOMPLIKIMET KIRURGJIKALE

Ashtu si me çdo operacion, ekziston rreziku i komplikimeve të tilla si infeksioni, gjakderdhja dhe reagimet negative ndaj anestezisë.

NDRYSHIMET E STILIT TË JETESËS DHE DIETËS

Pacientët duhet t'i përmbahen një diete pas operacionit, duke filluar me lëngje dhe gradualisht duke përparuar drejt ushqimeve të pure, ushqimeve të buta dhe përfundimisht ushqimeve të ngurta. Kontrolli i porcioneve dhe ngrënia e kujdesshme janë thelbësore për të shmangur komplikimet dhe për të siguruar humbje të suksesshme të peshës.

KONSIDERATA PSIKOLOGJIKE

Humbja e shpejtë e peshës dhe ndryshimet në imazhin e trupit mund të ndikojnë në shëndetin mendor. Disa pacientë mund të përjetojnë sfida emocionale ose të luftojnë me dismorfinë trupore.

PRANUESHMËRIA DHE PËRSHTATSHMËRIA

Jo të gjithë pacientët janë kandidatë të përshtatshëm për ngushtim të stomakut. Për disa pacientë, procedurat alternative të humbjes së peshës ose ndërhyrjet jokirurgjikale mund të jenë më të përshtatshme. Diskutimi i të gjitha opsioneve me një kirurg bariatri është thelbësor.

Ngushtimi i stomakut kufizon sasinë e ushqimit që mund të konsumohet, çka çon në ngopje më të shpejtë dhe në marrje më të ulët kalorish. Ai gjithashtu redukton prodhimin e hormonit të urisë, ghrelin, duke ulur oreksin.

Po, ngushtimi i stomakut është një procedurë e pakthyeshme. Pasi të largohet pjesa e stomakut, ai nuk mund të rikthehet në gjendjen e tij të mëparshme, vetëm në raste kur abuzoni me ushqimin.

Disa nga rreziqet dhe komplikimet përfshijnë infeksionin, gjakderdhjen, rrjedhjen nga prerjet kirurgjikale, dhe reagimet ndaj anestezisë. Në disa raste, pacientët mund të përjetojnë probleme si refluxi gastroezofageal ose mangësi ushqyese.

Shumica e pacientëve qëndrojnë në spital për 2-3 ditë pas operacionit dhe mund të kthehen në aktivitete të lehta brenda një deri në dy javë. Megjithatë, rikuperimi i plotë dhe përshtatja me mënyrën e re të të ngrënit mund të zgjasë disa muaj.

Po, shumica e pacientëve do të kenë nevojë të marrin suplemente të vitaminave dhe mineraleve për të parandaluar mangësitë ushqimore për shkak të marrjes së ulët të ushqimeve.

Shumica e pacientëve humbasin rreth 60-70% të peshës së tyre të tepërt brenda vitit të parë pas operacionit.

Po, ngushtimi i stomakut mund të ndihmojë në përmirësimin ose zgjidhjen e problemeve shëndetësore të lidhura me obezitetin, si diabeti i tipit 2, hipertensioni, apnea e gjumit dhe hiperlipidemia.

Po, është e mundur të rifitohet pesha nëse pacientët nuk ndjekin udhëzimet e dietës dhe nuk bëjnë ndryshime të qëndrueshme në stilin e jetesës. Suksesi afatgjatë varet nga përkushtimi për të ndjekur një mënyrë jetese të shëndetshme.

 

 

Si të zgjidhni kirurgun e ozitetit të duhur në Turqi?

Ju mund të ndiqni hapat e mëposhtëm për të zgjedhur kirurgun baratrik në Turqi:

Ekspertiza dhe përvoja:
Është e rëndësishme që mjekët e përcaktuar si kirurg bariatrik të specializohen në këtë fushë. Ju mund të hulumtoni rezymenë e mjekut dhe sfondin arsimor për të mësuar rreth fushave të ekspertizës dhe përvojës së tyre. Disa nga mjekët tanë më të besueshëm janë: Prof. Dr. Samet YardimciProf. Assoc. Dr. Mustafa Atabe

Akreditimi dhe Certifikatat:
Kirurgët baratrik në përgjithësi duhet të marrin akreditim nga organizatat shëndetësore kombëtare dhe ndërkombëtare. Certifikatat që ata marrin nga këto organizata mund të tregojnë nivelin e ekspertizës dhe cilësisë së mjekut.
Vlerësimi i spitalit dhe klinikës:
Cilësia e spitalit apo klinikës ku punon kirurgu që ju zgjidhni është gjithashtu i rëndësishëm. Ju mund të arrini rezultate më të besueshme dhe më të suksesshme në organizatat që ofrojnë shërbime cilësore të kujdesit shëndetësor.

Referencat dhe rishikimet:
Dëshmitë dhe rishikimet në internet nga pacientët e mëparshëm të mjekut mund t'ju ndihmojnë të merrni një ide mbi kënaqësinë e pacientit të mjekut dhe përqindjet e suksesit.

Komunikimi dhe qasja e ngjashme:
Një mjek i mirë i gjakut duhet të ketë një qasje që mund të komunikojë me pacientin, të kuptojë nevojat e pacientit dhe të krijojë planin e duhur të trajtimit. Gjatë takimit të parë me mjekun, kushtojini vëmendje nivelit të komunikimit dhe interesit.

Rezultatet e pacientit dhe normat e suksesit:
Është e rëndësishme të merret informacion në lidhje me shkallët e suksesit dhe rezultatet e pacientit të operacioneve të mëparshme të kryera nga kirurgu. Një kirurg që arrin rezultate të suksesshme mund të jetë një zgjedhje e besueshme.

 

Për më shumë informata ne lidhje me kontrollet, ekzaminimet, trajtimin, shpenzime dhe çdo gjë tjetër rreth sherbimeve tona ne kuadër të partnerëve tanë, ju lutem na kontaktoni përmes linjave tona të kontaktit si më poshtë ose plotësojeni formularin e dhënë në webfaqe dhe ne do ju kontaktojmë shumë shpejtë:

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36 ; Kosovë +383 48 333 752

“ Besimi i juaj është përgjegjësi për ne “

Kontakto Mjekun Tani

Faqe të tjera

Merrni Ofertë Falas
Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
05:06
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale