Një Mjek
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale
Një Mjek
Ngushtimi i Stomakut vs Bypass-i i Stomakut

Ngushtimi i Stomakut vs Bypass-i i Stomakut

Nëse jeni duke konsideruar operacionin për humbje peshe, me siguri keni dëgjuar për procedurën e ngushtimit të stomakut (gastric sleeve) apo edhe për Bypass-in e stomakut (gastric bypass). Janë operacionet më të njohura të humbjes së peshës në mbarë botën dhe jo vetëm që mund të sigurojnë humbje efektive dhe afatgjatë të peshës, por edhe të lehtësojnë gjendje të tjera mjekësore, si diabeti ose presioni i lartë i gjakut. Këto dy operacione të njohura funksionojnë duke zvogëluar madhësinë e stomakut në mënyrë që të mund të konsumohet vetëm sasi e vogël e ushqimit.

Por ka disa ndryshime midis këtyre dy procedurave, veçanërisht kur bëhet fjalë për përfitimet e tyre specifike, periudhat e rikuperimit dhe rreziqet e mundshme.

Marrja e vendimit për t'iu nënshtruar një operacioni për humbje peshe kërkon kohë dhe përfshin hulumtime të kujdesshme. Ne kemi përpiluar një udhëzues për t'ju ndihmuar të kuptoni më mirë se çfarë përfshin operacioni i ngushtimit të stomakut & bypass-it të stomakut në mënyrë që të jeni të pajisur mirë me informata për të marrë vendimin tuaj.

 

Kualifikimet për të iu nënshtruar kirurgjisë bariatrike 

Ekziston një keqkuptim i përgjithshëm rreth operacioneve për humbje peshe, sepse shumë njerëz mendojnë se duhet të jeni jashtëzakonisht i obez për t'u kualifikuar. Kjo nuk mund të jetë më larg nga e vërteta. Në fakt, shumica dërrmuese e pacientëve nuk janë aspak afër kësaj kategorie peshe. Një nga kualifikimet kryesore që mund të përdorni për të përcaktuar nëse keni të drejtë për kirurgji bariatrike, është llogaritja e indeksit tuaj të masës trupore, i njohur gjithashtu si BMI.

 

Më poshtë janë kriteret për të përcaktuar nëse një individ mund të iu nënshtrohet operimit:

· BMI ≥ 30 me gjendje mjekësore të lidhura me obezitetin (p.sh. diabeti, presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë, apnea e gjumit, sëmundjet e arterieve koronare, etj.)

· BMI ≥35 me ose pa gjendje mjekësore të lidhura me obezitetin

· Për t'u kualifikuar për operim, duhet të jeni të moshës 18 - 65 vjeç, por ndonjëherë me disa përjashtime.

 

Cili është dallimi i ngushtimit të stomakut dhe bypass-it të stomakut?

Të dyja janë lloje të operacioneve bariatrike që përdoren për të trajtuar obezitetin dhe të dyja funksionojnë duke reduktuar sasinë e ushqimit që hani. Ndërsa operacioni i bypass-it të stomakut riformëson stomakun dhe ridrejton ushqimin përmes sistemit tretës, tek ngushtimi i stomakut riformësohet vetëm stomaku.

Tek ngushtimi i stomakut, stomaku qepet në një qese të vogël dhe pjesa e mbetur e stomakut hiqet duke lënë një hapësirë më të vogël për ushqim. Kjo ju bën të ndiheni të ngopur më shpejt. Kurse tek bypass-i I  stomakut, stomaku qepet në një qese më të vogël dhe më pas ajo qese e stomakut rilidhet më poshtë në traktin tretës, duke reduktuar në mënyrë efektive sasinë e ushqimit që mund të hani.

 

Benefitet e secilit operacion

Përafërsisht 90% e individëve që i nënshtrohen kirurgjisë bariatrike arrijnë një humbje peshe afatgjatë prej të paktën 50% të peshës së tepërt trupore.

 

Benefitet e operacionit të ngushtimit të stomakut:

· Thjeshtësia e procedurës: Procedura e mëngës gastrike ngushtimit të stomakut është më pak komplekse se bypass-i gastrik, kështu që koha e operimit mund të jetë më e shkurtër dhe potencialisht më pak komplikime që lidhen me kompleksitetin kirurgjik.

· Nuk ka ndryshim të rrugës së zorrëve: Ndryshe nga bypass-i gastrik, operacioni i ngushtimit të stomakut nuk përfshin ndryshimin e rrugës së zorrëve, që do të thotë se përthithja tipike e lëndëve ushqyese mbetet kryesisht e paprekur. Kjo mund të zvogëlojë rrezikun e kequshqyeshëmrisë.

 

Benefitet e operacionit të bypass-it të stomakut:

· Humbje e shpejtë e peshës fillestare: Njerëzit shpesh përjetojnë humbje të shpejtë të peshës në 6 muajt e parë pas bypass-it gastrik, gjë që mund të jetë veçanërisht motivuese.

· Reduktimi i hormoneve të urisë: Kirurgjia e bypass-it të stomakut mund të zvogëlojë prodhimin e hormonit të urisë grelin, i cili mund t'i ndihmojë njerëzit të kontrollojnë oreksin e tyre në mënyrë më efektive.

 

Benefitet e të dy operacioneve

Në përgjithësi, të dyja procedurat ofrojnë rezultate dhe rezultate të ngjashme. Këtu janë disa nga përfitimet e kirurgjisë bariatrike:

Humbja e peshës: Përfitimi i dukshëm i operacionit për humbje peshe është, sigurisht, humbja e peshës. Shumica e njerëzve humbin rreth një të tretën e peshës së tyre trupore, zakonisht brenda 8 deri në 12 muaj pas operacionit.

Më pak rreziqe shëndetësore: Humbja e peshës zvogëlon rrezikun për shumë probleme shëndetësore, duke përfshirë diabetin e tipit 2, sëmundjet kardiovaskulare, sëmundjet e mëlçisë dhjamore, sëmundjet e veshkave, kancerin dhe të tjera.

Më shumë energji dhe lëvizshmëri: Humbja e peshës shoqërohet gjithashtu me një ulje të apneas së gjumit, astmës dhe dhimbjeve të kyçeve, të cilat mund të rrisin nivelet tuaja të energjisë dhe t'ju ndihmojnë të bëheni më aktivë.

Jetëgjatësi më e gjatë: Kirurgjia bariatrike mund t'ju ndihmojë të jetoni më gjatë. Për shumicën e njerëzve, ajo shoqërohet me një mesatare prej 6 vitesh shtesë të jetës. Nëse keni diabet, kjo mesatare shkon deri në 9 vjet.

 

Cila procedurë rezulton në humbje më të madhe në peshë?

Bypass-i gastrik çon në humbje pak më të madhe të peshës në krahasim me ngushtimin e stomakut. Por e gjitha kjo varet se çfarë mënyre të jetesës bëni dhe çfarë shprehi adoptoni pas operimit.

 

Cila procedurë është më e sigurt?

Rreziku i të gjitha komplikimeve është 3% pas ngushtimit të stomakut kundrejt 5% të bypass-it gastrik. Kjo do të thotë se për çdo 100 pacientë, 3 deri në 5 mund të zhvillojnë komplikime pas operacionit, si:

• Gjakderdhje

• Infeksion

• Mpiksje të gjakut

• Atak në zemer

• Komplikime të lidhura me anestezinë

 

Cila procedurë ka një kohë më të shkurtër rikuperimi?

Është një barazim: Të dyja procedurat kërkojnë të njëjtën kohë për t'u rikuperuar. Kirurgët e sotëm kryejnë pothuajse të gjitha procedurat kirurgjikale bariatrike duke përdorur teknika minimale invazive, që do të thotë prerje më të vogla dhe kohë më të shpejtë rikuperimi se kurrë më parë.

Të dy operacionet zgjasin rreth dy orë, dhe pacientët qëndrojnë në spital për 3 netë. Zakonisht duhen rreth dy ose tre javë për t'u rikuperuar dhe pas kësaj, ju jeni në gjendje të ktheheni në jetën tuaj normale.

 

Dieta pas kirurgjisë bariatrike

Në afat të shkurtër, do t'ju duhet të ndiqni udhëzime strikte dietike për t'u siguruar që lukthi juaj të shërohet mirë. Pas disa muajsh, mund të filloni të hani një dietë më normale, por prapë do t'ju duhet të zgjidhni ushqimet tuaja me mençuri. Për shkak se nuk do të jeni në gjendje të hani aq shumë sa më parë, do të duhet të siguroheni që ajo që hani është mjaft ushqyese për të mbështetur nevojat tuaja për energji. Ju do të filloni të merrni vitamina menjëherë pas operacionit dhe do t'ju duhet të vazhdoni t'i merrni ato për një kohë të caktuar.

 

Për më shumë informata në lidhje me kontrolletekzaminimettrajtiminshpenzimet dhe çdo gjë tjetër rreth shërbimeve tona në kuadër të partnerëve tanë, ju lutëm na kontaktoni përmes linjave tona të kontaktit si më poshtë ose plotësojeni formularin e dhënë në webfaqe dhe ne do ju kontaktojmë shumë shpejtë:

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36; Kosovë: +383 48 333 752

 

“Besimi i juaj është përgjegjësi për ne.”

Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
04:47
Filloni Bisedën
Viber