Një Mjek
Shtatzënia Ektopike - Një Shtatzëni Jashtë Mitrës

Shtatzënia Ektopike - Një Shtatzëni Jashtë Mitrës 

Çfarë është një shtatzëni ektopike?

Shtatzënia fillon me një vezë të fekonduar. Normalisht, veza e fekonduar ngjitet në shtresën e mitrës. Një shtatzëni ektopike ndodh kur një vezë e fertilizuar implantohet dhe rritet jashtë zgavrës të mitrës.

Një shtatzëni ektopike ndodh më shpesh në një tub fallopian, i cili bart vezët nga vezoret në mitër. Ky lloj i shtatzënisë ektopike quhet shtatzëni tubale. Ndonjëherë, një shtatzëni ektopike ndodh në zona të tjera të trupit, të tilla si vezoret, zgavra e barkut ose pjesa e poshtme e mitrës (qafa e mitrës), e cila lidhet me vaginën.

Një shtatzëni ektopike nuk mund të vazhdojë normalisht. Veza e fertilizuar nuk mund të mbijetojë dhe indi në rritje mund të shkaktojë gjakderdhje kërcënuese për jetën, nëse nuk trajtohet.

 

Sa të shpeshta janë shtatzënitë ektopike?

Shtatzënitë ektopike ndodhin në rreth 2% të të gjitha shtatzënive.

 

Cilat janë simptomat e shtatzënisë ektopike?

Simptomat e hershme të shtatzënisë ektopike mund të jenë shumë të ngjashme me simptomat tipike të shtatzënisë. Simptomat e një shtatzënie ektopike zakonisht zhvillohen midis javëve të 4-të dhe 12-të të shtatzënisë. Megjithatë, mund të përjetoni simptoma shtesë gjatë një shtatzënie ektopike, duke përfshirë:

· Gjakderdhje anormale vaginale

· Ngërçe të lehta në njërën anë të legenit

· Nuk keni menstruacione

· Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut ose në zonën e legenit

 

Nëse pjesa në të cilën shtatzënia anormale është duke u zhvilluar, çahet dhe rrjedh gjak, simptomat mund të përkeqësohen. Ato mund të përfshijnë:

· Të fikët

· Presion intensiv në rektum

· Presioni i ulët i gjakut

· Dhimbje në zonën e shpatullave

· Dhimbje të forta, të mprehta dhe të papritura në pjesën e poshtme të barkut

 

Çfarë e shkakton një shtatzëni ektopike?

Gjërat që mund të shkaktojnë këtë problem përfshijnë:

· Defekti në tubat fallopiane që nga lindja

· Dëmtim i mitrës pas një apendiksi të çarë

· Endometrioza

· Shtatzëni ektopike në të kaluarën

· Dhimbje nga infeksionet apo operacionet e kaluara të organeve femërore

 

Të mëposhtmet gjithashtu rrisin rrezikun për një shtatzëni ektopike:

· Mosha mbi 35 vjeç

· Mbetja shtatzënë edhe nëse keni një pajisjeje intrauterine (IUD) të cilat shërbejnë për mbrojtjen nga shtatzënitë e padëshiruara

· I keni të lidhur tubat e Fallopit

· Jeni operuar për të zgjidhë tubat për të mbetur shtatzënë

· Keni shumë partnerë seksualë

· Infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST)

· Disa trajtime të infertilitetit

 

Ndonjëherë, shkaku nuk dihet. Hormonet mund të luajnë rol gjithashtu.

 

Si diagnostikohet një shtatzëni ektopike?

Për të diagnostikuar një shtatzëni ektopike, mjeku juaj do të kryejë disa teste. Kjo mund të përfshijë një ekzaminim të legenit dhe konfirmimin e shtatzënisë. Këto teste përfshijnë:

Testi i urinës: Ky test përfshin ose urinimin në një shirit testimi ose në një gotë në zyrën e mjekut tuaj dhe më pas vendosjen e një shiriti testimi në mostrën e urinës.

Një test gjaku: Ofruesi juaj mund të testojë gjakun tuaj për të parë se sa hormon gonadotropinë korionike njerëzore (HCG) keni në trupin tuaj. Trupi juaj prodhon HCG vetëm gjatë shtatzënisë. Një sasi e ulët mund të tregojë një shtatzëni ektopike sepse nivelet e HCG rriten në mënyrë dramatike kur një vezë e fekonduar implantohet në mitër.

Një ekzaminim me ultratinguj: Një ekografi përdor valët e zërit për të krijuar një pamje të strukturave të brendshme të trupit tuaj. Ofruesi juaj do ta përdorë këtë test për të parë se ku është implantuar veza e fekonduar.

Nëse mjeku juaj dyshon se zona ku shtatzënia ektopike është çarë, ai mund të kryejë edhe kuldocentezë, por kjo përdoret rrallë.

Pasi mjeku juaj të ketë konfirmuar një shtatzëni ektopike dhe të përcaktojë se ku është implantuar veza e fekonduar, ata do të diskutojnë një plan trajtimi me ju. Shtatzënia ektopike është një urgjencë dhe trajtimi është shumë i rëndësishëm.

 

Si trajtohet shtatzënia ektopike?

Fatkeqësisht, fetusi (embrioni në zhvillim) nuk mund të shpëtohet në një shtatzëni ektopike. Zakonisht nevojitet trajtim për të hequr shtatzëninë përpara se ajo të rritet shumë.

Opsionet kryesore të trajtimit janë:

Monitorimi – gjendja juaj monitorohet me kujdes për të parë nëse trajtimi është i nevojshëm

Medikamente – një ilaç i quajtur metotreksat përdoret për të ndaluar rritjen e shtatzënisë

Kirurgji – kirurgjia përdoret për të hequr shtatzëninë, zakonisht së bashku me tubin fallopian të prekur

 

A mund të parandalohet një shtatzëni ektopike?

Ju nuk mund të parandaloni një shtatzëni ektopike. Megjithatë, mund të përpiqeni të zvogëloni rrezikun tuaj duke ndjekur zakone të mira jetese. Këto mund të përfshijnë mos pirjen e duhanit, arritjen dhe mbajtjen e një peshe të shëndetshme dhe parandalimin e çdo infeksioni seksualisht të transmetueshëm (IST). Bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për çdo faktor rreziku që mund të keni përpara se të përpiqeni të mbeteni shtatzënë.

 

Nëse keni pasur një shtatzëni ektopike, rreziku për të pasur një tjetër është i rritur. Nëse dëshironi të provoni të mbeteni shtatzënë përsëri, është shumë e rëndësishme që të konsultoheni me mjekun tuaj rregullisht. Testet e hershme të gjakut rekomandohen për të gjitha gratë që kanë pasur një shtatzëni ektopike. Testet e gjakut dhe testet me ultratinguj mund të paralajmërojnë mjekun tuaj nëse një shtatzëni tjetër ektopike po zhvillohet.

Për më shumë informata në lidhje me kontrolletekzaminimettrajtiminshpenzimet dhe çdo gjë tjetër rreth shërbimeve tona në kuadër të partnerëve tanë, ju lutëm na kontaktoni përmes linjave tona të kontaktit si më poshtë ose plotësojeni formularin e dhënë në webfaqe dhe ne do ju kontaktojmë shumë shpejtë:

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36; Kosovë: +383 48 333 752

 

“Besimi i juaj është përgjegjësi për ne.”

Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
14:47
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale