Një Mjek
Aritmia e zemrës
Aritmia e zemrës

Aritmia e zemrës

Aritmia zemrës do të thotë një rrahje e çrregullt e zemrës. Kur sinjalet elektrike qe koordinojnë rrahjet e zemrës nuk funksionojnë siç duhet, shfaqen probleme me ritmin e zemrës pra aritmitë. Në raste të tilla ritmi i zemrës mund të jetë shumë i shpejtë (takikardi), shumë i ngadaltë (bradikardi) apo i parregullt.

Aritmitë e zemrës mund të japin ndjesinë sikur zemra po fluturon mirëpo mund të jenë të padëmshme. Megjithatë, disa aritmi të zemrës mund të shkaktojnë shenja dhe simptoma shqetësuese - ndonjëherë edhe kërcënuese për jetën.

Megjithatë, ndonjëherë është normale që një person të ketë një ritëm të shpejtë ose të ngadaltë të zemrës. Për shembull, pulsi mund të rritet nëse bëjmë aktivitet fizik ose të ngadalësohet gjatë gjumit.

Trajtimi i aritmisë së zemrës mund të përfshijë medikamente, procedura me katetere, pajisje të implantuara ose kirurgji për të kontrolluar ose eliminuar rrahjet e shpejta, të ngadalta ose të parregullta të zemrës. Mirëpo, një mënyrë jetese e shëndetshme mund të parandalojë këto probleme të zemrës.

 

Llojet e aritmisë

Në përgjithësi, në bazë të shpejtësisë së ritmit të zemrës kategorizohen aritmitë e zemrës. Për shembull:

· Takikardia është një zemër e shpejtë. Në gjendje pushimi ritmi i zemrës është më i madh se 100 rrahje në minutë.

· Bradikardia është një rrahje e ngadaltë e zemrës. Në gjendje pushimi ritmi i zemrës është më pak se 60 rrahje në minutë.

 

Rrahjet e shpejta të zemrës (takikardia)

Llojet e takikardive përfshijnë:

· Fibrilacioni atrial (A-fib) - Sinjalizimi kaotik i zemrës shkakton një ritëm të shpejtë dhe të pakoordinuar të zemrës. Gjendja mund të jetë e përkohshme, por disa episode A-fib mund të mos ndalen nëse nuk trajtohen. A-fib shoqërohet me komplikime serioze si goditje në tru.

· Dridhjet atriale - Dridhjet atriale janë të ngjashme me A-fib, por rrahjet e zemrës janë më të organizuara. Dridhjet atriale janë gjithashtu të lidhura me goditje në tru.

· Takikardi supraventrikulare - Takikardia supraventrikulare është një term i gjerë që përfshin aritmitë që fillojnë mbi dhomat e poshtme të zemrës (barkushet). Kjo lloj aritmie shkakton episode të palpitacioneve që fillojnë dhe mbarojnë befas.

· Fibrilacioni ventrikular - Ky lloj aritmie ndodh kur sinjalet elektrike të shpejta dhe kaotike bëjnë që dhomat e poshtme të zemrës (barkushet) të dridhen në vend që të kontaktojnë në një mënyrë të koordinuar që pompon gjakun në pjesën tjetër të trupit. Ky problem serioz mund të çojë në vdekje nëse një ritëm normal i zemrës nuk rikthehet brenda pak minutash.

· Takikardia ventrikulare – Kjo përfshin ritëm të shpejtë dhe të rregullt, mirëpo me sinjale të gabuara në dhomat e poshtme të zemrës apo ventrikujt, duke mos lejuar që ato të mbushen siç duhet me gjak. Si rezultat, zemra nuk mund të pompojë mjaftueshëm gjak në trup. Takikardia ventrikulare nuk mund të shkaktojë probleme serioze te njerëzit me një zemër të shëndetshme. Tek ata me sëmundje të zemrës, takikardia ventrikulare mund të jetë një urgjencë mjekësore që kërkon trajtim të menjëhershëm mjekësor.

 

Rrahjet e ngadalta të zemrës (bradikardia)

Megjithëse një rrahje e zemrës nën 60 rrahje në minutë gjatë pushimit konsiderohet bradikardi, një rrahje e ulët e zemrës në pushim nuk sinjalizon gjithmonë një problem. Nëse jeni fizikisht i aftë, zemra juaj mund të jetë ende në gjendje të pompojë mjaftueshëm gjak në trup me më pak se 60 rrahje në minutë në pushim.

Nëse keni një ritëm të ngadaltë të zemrës dhe zemra juaj nuk pompon mjaftueshëm gjak, mund të keni një lloj bradikardie.

 

Llojet e bradikardive përfshijnë:

· Sindroma e sinusit të sëmurë - Nyja sinusale është përgjegjëse për përcaktimin e ritmit të zemrës. Nëse nuk funksionon siç duhet, rrahjet e zemrës mund të alternojnë midis shumë të ngadaltë (bradikardi) dhe shumë të shpejtë (takikardi). Sindroma e sinusit të sëmurë mund të shkaktohet nga dhëmbëzat pranë nyjës sinusale që ngadalësojnë, prishin ose bllokojnë udhëtimin e impulseve. Sindroma e sinusit të sëmurë është më e zakonshme tek të moshuarit.

· Bllokimi i përçueshmërisë - Një bllokim i rrugëve elektrike të zemrës mund të shkaktojë ngadalësimin ose ndalimin e sinjaleve që shkaktojnë rrahjet e zemrës. Disa bllokime mund të mos shkaktojnë shenja ose simptoma, dhe të tjera mund të shkaktojnë rrahje të anashkaluara ose bradikardi.

 

Rrahjet e parakohshme të zemrës

Rrahjet e parakohshme të zemrës janë rrahje shtesë që ndodhin një nga një, ndonjëherë në modele që alternojnë me rrahjet normale të zemrës. Rrahjet shtesë mund të vijnë nga dhoma e sipërme e zemrës (kontraktimet e parakohshme atriale) ose dhoma e poshtme (kontraktimet e parakohshme ventrikulare).

Një rrahje e parakohshme e zemrës mund të duket sikur zemra juaj ka kapërcyer një rrahje. Këto rrahje shtesë në përgjithësi nuk janë shqetësuese dhe rrallë nënkuptojnë se keni një gjendje më serioze. Mirëpo tek njerëzit me sëmundje të zemrës, këto rrahje të parakohshme mund të shkaktojnë aritmi të qëndrueshme. Herë pas here, rrahjet shumë të shpeshta të parakohshme që zgjasin për disa vite mund të çojnë në një zemër të dobët.

Rrahjet e parakohshme të zemrës mund të ndodhin gjatë pushimit. Ndonjëherë rrahjet e parakohshme të zemrës shkaktohen nga stresi, ushtrimet e forta ose stimuluesit, si kafeina ose nikotina.

 

Simptomat e aritmisë

Aritmitë e zemrës mund të mos shkaktojnë asnjë shenjë apo simptomë.

Në përgjithësi, shenjat dhe simptomat e aritmive mund të përfshijnë:

· Një valëvitje në gjoks

· Rrahje të shpejta të zemrës (takikardi)

· Rrahje të ngadalta të zemrës (bradikardi)

· Dhimbje gjoksi

· Frymëmarrje e shkurtër

 

Simptoma të tjera mund të përfshijnë:

· Ankthi

· Lodhja

· Lehtë ose marramendje

· Djersitje

· Të fikët (sinkopë) ose gati të fikët

 

Shkaqet e aritmisë

Për të kuptuar shkakun e aritmive të zemrës, mund të jetë e dobishme të dini se si funksionon zemra.

 

Si rreh zemra?

Zemra përbëhet nga katër dhoma - dy dhoma të sipërme (vesheza) dhe dy dhoma të poshtme (barkushe).

Ritmi i zemrës normalisht kontrollohet nga një stimulues kardiak natyral (nyja sinusale) në dhomën e sipërme të djathtë (atrium). Nyja e sinusit dërgon sinjale elektrike që normalisht fillojnë çdo rrahje zemre. Këto sinjale elektrike lëvizin nëpër vesheza, duke bërë që muskujt e zemrës të shtrëngohen (kontraktohen) dhe të pompojnë gjakun në barkushe.

Më pas, sinjalet arrijnë në një grup qelizash të quajtur nyja AV, ku ato ngadalësohen. Në këtë interval kohor barkushet mbushen me gjak. Me arritjen e sinjaleve elektrike në barkushe (ventrikuj), ato kontraktohen dhe e pompojnë gjakun në mushkëri ose në pjesë tjera të trupit.

Në një zemër të shëndetshme, ky proces sinjalizimi i zemrës zakonisht shkon pa probleme, duke rezultuar në një ritëm normal të zemrës në pushim prej 60 deri në 100 rrahje në minutë.

 

Gjërat që mund të shkaktojnë një rrahje të parregullt të zemrës (aritmi) përfshijnë:

· Sulmi aktual në zemër ose “plagë”nga një atak i mëparshëm në zemër

· Arteriet e bllokuara në zemër (sëmundja e arterieve koronare)

· Ndryshimet në strukturën e zemrës, si për shembull nga kardiomiopatia

· Diabeti

· Presioni i lartë i gjakut

· Infeksion me COVID-19

· Gjëndra tiroide tepër aktive (hipertiroidizëm)

· Apnea e gjumit

· Gjëndra tiroide joaktive (hipotiroidizëm)

· Disa ilaçe, duke përfshirë ilaçet për të ftohtin dhe alergjitë, të blera pa recetë

· Pirja e tepërt e alkoolit ose kafeinës

· Abuzimi i drogës

· Gjenetika

· Pirja e duhanit

· Stresi apo ankthi

 

Faktorët e rrezikut

Gjërat që mund të rrisin rrezikun e aritmive të zemrës përfshijnë:

Sëmundje të arterieve koronare, probleme të tjera të zemrës dhe operacione të mëparshme në zemër. Arteriet e ngushtuara të zemrës, një atak në zemër, valvulat jonormale të zemrës, dështimi i zemrës, kardiomiopatia dhe dëmtime të tjera të zemrës janë faktorë rreziku për pothuajse çdo lloj aritmie.

· Presioni i lartë i gjakut - Kjo gjendje rrit rrezikun e zhvillimit të sëmundjes së arterieve koronare. Mund të shkaktojë gjithashtu që muret e dhomës së poshtme të majtë të zemrës (barkusha e majtë) të bëhen të ngurtë dhe të trashë, gjë që mund të ndryshojë mënyrën se si sinjalet elektrike kalojnë nëpër zemër.

· Sëmundje kongjenitale të zemrës - Të lindësh me sëmundje të zemrës mund të ndikojë në ritmin e zemrës.

· Sëmundja e tiroides - Të kesh një gjëndër tiroide tepër aktive ose joaktive mund të rrisë rrezikun e rrahjeve të parregullta të zemrës.

· Apnea obstruktive e gjumit - Kjo gjendje shkakton pauza në frymëmarrje gjatë gjumit. Mund të çojë në një rrahje të ngadaltë të zemrës (bradikardi) dhe rrahje të parregullta të zemrës, duke përfshirë fibrilacionin atrial.

· Mosbalancimi i elektroliteve - Substancat në gjak të quajtura elektrolite – të tilla si kaliumi, natriumi, kalciumi dhe magnezi – ndihmojnë në nxitjen dhe dërgimin e impulseve elektrike në zemër. Një çekuilibër në elektrolitet - për shembull, nëse ato janë shumë të ulëta ose shumë të larta - mund të ndërhyjë në sinjalizimin e zemrës dhe të çojë në rrahje të çrregullta të zemrës.

· Barna dhe suplemente të caktuara - Disa barna me recetë dhe disa ilaçe për kollën dhe ftohjen e blerë pa recetë mund të shkaktojnë aritmi.

· Alkooli i tepërt - Pirja e tepërt e alkoolit mund të ndikojë në impulset elektrike në zemrën tuaj dhe mund të rrisë mundësinë e zhvillimit të fibrilacionit atrial.

· Përdorimi i kafeinës, nikotinës ose drogave të paligjshme - Kafeina, nikotina dhe stimuluesit e tjerë mund të shkaktojnë që zemra juaj të rrahë më shpejt dhe mund të çojë në zhvillimin e një sëmundjeje më serioze. ritmitë. Drogat ilegale, të tilla si amfetaminat dhe kokaina, mund të ndikojnë shumë në zemër dhe të shkaktojnë shumë lloje të aritmive ose vdekje të papritur për shkak të fibrilacionit ventrikular.

 

Komplikimet e aritmive të zemrës 

Komplikimet varen nga lloji i aritmisë. Në përgjithësi, ndërlikimet e aritmive të zemrës mund të përfshijnë goditje në tru, vdekje të papritur dhe dështim të zemrës.

Aritmitë e zemrës shoqërohen me një rrezik të shtuar të mpiksjes së gjakut. Nëse një mpiksje lirohet, ajo mund të udhëtojë nga zemra në tru, duke shkaktuar një goditje në tru. Holluesit e gjakut mund të ulin rrezikun e goditjes në tru që lidhet me fibrilacionin atrial dhe aritmitë e tjera.

Nëse një aritmi po shkakton simptoma të dështimit të zemrës, metodat për të kontrolluar ritmin e zemrës mund të përmirësojnë funksionin e zemrës.

 

Parandalimi i aritmive të zemrës

Ndryshimet e stilit të jetesës për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës mund të ndihmojnë në parandalimin e aritmive të zemrës. Një mënyrë jetese e shëndetshme përfshin:

 

· Ngrënia e një diete të shëndetshme

· Qëndrimi fizikisht aktiv

· Ruajtja e një peshe të shëndetshme

· Mos pirja e duhanit

· Kufizimi ose shmangia e kafeinës dhe alkoolit

· Reduktimi i stresit, pasi stresi dhe zemërimi intensiv mund të shkaktojnë probleme me ritmin e zemrës

· Përdorimi i medikamenteve sipas udhëzimeve dhe informimi i mjekut për të gjitha barnat që merrni, përfshirë ato të blera pa recetë

Për më shumë informata në lidhje me kontrolletekzaminimettrajtiminshpenzimet dhe çdo gjë tjetër rreth shërbimeve tona në kuadër të partnerëve tanë, ju lutëm na kontaktoni përmes linjave tona të kontaktit si më poshtë ose plotësojeni formularin e dhënë në webfaqe dhe ne do ju kontaktojmë shumë shpejtë:

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36; Kosovë: +383 48 333 752

Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
04:33
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale