Një Mjek
Transplanti i Kornesë

Transplanti i Kornesë

Çfarë është kornea?

Kornea e syrit është një pjesë transparente e syrit qe mbulon irisin, pupilën dhe dhomën e përparme. Ajo shërben për thyerjen e rrezeve të dritës dhe mundëson shikimin. Ndonjëherë kornea mund të sëmuret, duke bërë që ajo të bëhet më pak e qartë. Kjo ndikon në shikimin tuaj.

 

Çfarë është transplantimi i kornesë?

Kornea juaj duhet të jetë e pastër, e lëmuar dhe e shëndetshme për shikim të mirë. Nëse është e lënduar, e fryrë ose e dëmtuar, drita nuk fokusohet siç duhet në sy. Si rezultat, shikimi juaj është i turbullt ose ju shihni shkëlqim verbues. Nëse kornea juaj nuk mund të shërohet ose riparohet, oftalmologu juaj mund të rekomandojë një transplant të kornesë. Kjo është kur kornea e sëmurë zëvendësohet me një korne të pastër dhe të shëndetshme nga një donator human.

 

Cilat gjendje të syrit mund të trajtohen me transplantin e kornesë?

Një transplant i kornesë mund të jetë i nevojshëm nëse syzet ose lentet e kontaktit nuk mund të rikthejnë shikimin tuaj, ose nëse ënjtja e dhimbshme nuk mund të lehtësohet me ilaçe ose thjerrëza të veçanta kontakti.

Disa gjendje mund të ndikojnë në qartësinë e kornesë tuaj dhe t'ju vënë në rrezik më të madh të sëmurjes së kornesë. Kjo perfshin:

· Dhimbje nga infeksionet, si herpesi i syve ose keratiti mykotik.

· Dhimbje nga trichiasis, kur qerpikët rriten nga brenda, drejt syrit dhe fërkohen me kornenë.

· Gjendjet trashëguese si distrofia e Fuchs.

· Sëmundjet e syrit si keratokoni i avancuar.

· Hollimi i kornesë dhe forma e parregullt e kornesë (si p.sh. me keratokonus).

· Komplikime të rralla nga operacioni LASIK.

· Djegie kimike të kornesë ose dëmtime nga një dëmtim i syrit.

· Ënjtje (edemë) e tepërt e kornesë.

· Refuzimi i graftit pas një transplanti të mëparshëm të kornesë.

· Dështimi i kornesë për shkak të komplikimeve të operacionit të kataraktit.

 

Sa të shpeshta janë transplantet e kornesë?

Janë rreth 185,000 operacione të transplantit të kornesë që kryhen çdo vit në të gjithë botën.

 

A ka lloje të ndryshme të transplantit të kornesë?

Ekzistojnë tre opsione kirurgjikale për transplantin e kornesë: keratoplastika penetruese, keratoplastika lamelare anteriore e thellë dhe keratoplastika endoteliale. Kornea juaj ka tre shtresa indesh. Secila prej këtyre operacioneve synon një shtresë ose shtresa të veçanta të indeve.

 

Si është operacioni?

Para operacionit, mjeku juaj do të bëjë një ekzaminim dhe disa teste laboratorike për të kontrolluar nëse jeni në gjendje të mirë të përgjithshme. Ju mund t'ju duhet të ndaloni marrjen e disa ilaçeve, të tilla si aspirina, disa javë përpara procedurës.

Zakonisht, do t'ju duhet të përdorni pika antibiotike në sy një ditë para transplantit për të ndihmuar në parandalimin e një infeksioni.

Në shumicën e rasteve, këto operacione bëhen si procedura ambulatore nën anestezi lokale. Kjo do të thotë që ju do të jeni zgjuar, por i përgjumur, syri është i mpirë dhe do të jeni në gjendje të shkoni në shtëpi në të njëjtën ditë.

Mjeku juaj do të bëjë të gjithë operacionin duke parë përmes një mikroskopi. Zakonisht zgjat 30 minuta deri në një orë.

 

Çfarë komplikimesh mund të ndodhin?

Një transplant i kornesë konsiderohet një procedurë mjaft e sigurt, por është operacion, ndaj ka rreziqe.

 

Komplikimet e përgjithshme të çdo operacioni

· gjakderdhje

· infeksion

· reaksion alergjik ndaj pajisjeve, materialeve ose ilaçeve

· infeksion i gjoksit

 

Komplikimet specifike të këtij operacioni

· gjakderdhje e rëndë brenda syrit tuaj

· inflamacion në syrin tuaj tjetër

· rrjedhje në plagën tuaj

· transferimi i infeksionit nga dhuruesi

· rritje e presionit të syve

· dështimi i transplantit

 

Pasojat e kësaj procedure

· dhimbje

 

Sa shpejt do të shëroheni?

Rikuperimi i plotë i shikimit mund të zgjasë deri në një vit. Kjo ndodh sepse duhet kohë që ënjtja të ulet. Shumica e njerëzve që kanë një transplant të suksesshëm të kornesë do të kenë vizion të mirë për shumë vite. Nëse keni probleme të tjera me sy, mund të keni ende humbje të shikimit nga ato gjendje.

Ju mund të keni nevojë për syze ose lente kontakti për të arritur shikimin më të mirë. Korrigjimi i shikimit me lazer mund të jetë një opsion nëse keni miopi, largpamësi ose astigmatizëm pasi syri nga transplanti është shëruar plotësisht.

Për më shumë informata në lidhje me kontrolletekzaminimettrajtiminshpenzimet dhe çdo gjë tjetër rreth shërbimeve tona në kuadër të partnerëve tanë, ju lutëm na kontaktoni përmes linjave tona të kontaktit si më poshtë ose plotësojeni formularin e dhënë në webfaqe dhe ne do ju kontaktojmë shumë shpejtë:

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36; Kosovë: +383 48 333 752

 

“Besimi i juaj është përgjegjësi për ne.”

Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
14:51
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale