Një Mjek
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale
Një Mjek
Implantimi Transkateteror i Valvulës Aortale (TAVI)

Implantimi Transkateteror i Valvulës Aortale (TAVI)

Çfarë është implantimi transkateteror i valvulës aortale (TAVI)?

Implantimi transkateteror i valvulës aortale (TAVI) është një procedurë minimalisht invazive që përdoret për të zëvendësuar valvulën e aortës tek njerëzit me stenozë të rëndë të aortës. Në të kaluarën, zëvendësimi i valvulave kërkonte operacion në zemër të hapur. Me TAVI, mjekët përdorin një kateter (tub i hollë) për të vendosur një valvulë të re brenda valvulës së sëmurë.

Për shkak se operacioni nuk është i nevojshëm, pacientët shërohen më shpejt dhe kalojnë më pak kohë në spital. Shumica e pacientëve vërejnë përmirësim dramatik brenda disa ditësh ose javësh.

TAVI mund të quhet edhe zëvendësimi transkateteror i valvulës aortike (TAVR).

 

Pse bëhet një procedurë TAVI?

Mjeku juaj mund të rekomandojë një procedurë TAVI për ju nëse keni një problem me valvulën tuaj të aortës dhe jeni në rrezik shumë të lartë për kirurgji në zemër të hapur. Valvula aortike është një nga katër valvulat kryesore në zemrën tuaj. Ndërsa zemra juaj rreh, ajo hapet dhe mbyllet, duke lejuar që gjaku të rrjedhë nga zemra në pjesën tjetër të trupit tuaj në një drejtim.

Me kalimin e moshës, kalciumi mund të grumbullohet në valvulë, duke e bërë atë më të fortë dhe më të trashë. Si rezultat, valvula aortike nuk është në gjendje të hapet siç duhet, duke e detyruar zemrën të punojë më shumë për të pompuar gjakun përmes valvulës së ngushtuar. Kjo është një gjendje e quajtur stenozë e aortës.

Stenoza e aortës mund të çojë në gulçim, dhimbje gjoksi, lodhje dhe marramendje. Një procedurë TAVI ndihmon për të riparuar valvulën tuaj.

 

Kush është kandidat i përshtatshëm për procedurën TAVI?

TAVI është për pacientët me stenozë të rëndë të aortës. Stenoza është një ngushtim i hapjes së valvulës i shkaktuar nga grumbullimi i kalciumit ose dhëmbëzimi i fletëve të valvulës.

Fillimisht, TAVI u miratua vetëm për pacientët që nuk mund të toleronin zëvendësimin kirurgjik të valvulës aortale. Në vitin 2019, TAVI u miratua nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për të gjithë pacientët. Ky miratim u bazua në rezultatet e provës klinike që tregonin se rezultatet e TAVI ishin të barabarta ose më të mira se zëvendësimi kirurgjikal i hapur i valvulës.

 

Çfarë ndodh gjatë një procedure TAVI?

Ju do të jeni zgjuar gjatë gjithë procedurës suaj dhe mjeku juaj do t'ju japë ilaçe për t'ju ndihmuar të relaksoheni. Gjatë procedurës suaj:

 

• Zona është mpirë dhe jepet një anestezi lokale me qetësim ose një anestezi e përgjithshme. Kjo do të diskutohet me ju përpara procedurës suaj

• Një kateter me tullumbace futet në një arterie ose në ijë ose nën klavikulën tuaj

• Kateteri i balonit drejtohet në zemrën tuaj dhe pozicionohet brenda hapjes së valvulës së aortës

• Mjeku e fryn butësisht balonën për të hapur valvulën

• Mjeku implanton një valvulë të re aortale duke përdorur një tub metalik me rrjetë që e mban valvulën në vend - valvula e re ose zgjerohet vetë ose zgjerohet duke përdorur balonën, në varësi të llojit të valvulës së përdorur

• Valvula e re është e pozicionuar për të shtyrë mënjanë valvulën tuaj të dëmtuar të aortës

• Baloni është shfryrë dhe mjeku juaj heq kateterin e balonit

 

Sa është koha e rikuperimit?

Shumica e njerëzve që kanë bërë ndërhyrjen TAVI mund të largohen nga spitali brenda një dite. Koha e përgjithshme e rikuperimit mund të ndryshojë në varësi të rastit tuaj dhe shëndetit tuaj të përgjithshëm, kështu që ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor është personi më i mirë për t'ju treguar se sa kohë mund të zgjasë shërimi juaj. Në përgjithësi, shumica e njerëzve mund të fillojnë të rifillojnë shumicën e aktiviteteve të tyre normale brenda ditëve pas procedurës. Për disa, mund të zgjasë pak më shumë.

 

Sa zgjatë një valvulë TAVI?

Valvula TAVI është një valvulë biologjike e bërë nga indet e zemrës së lopës ose derrit. Për shkak se procedura është relativisht e re, mjekët nuk janë të sigurt se sa do të zgjasë një valvulë TAVI i zëvendësuar. Hulumtimet sugjerojnë se valvula mund të zgjasë deri në 10 vjet.

Nëse valvula dështon, mjekët mund ta zëvendësojnë përsëri atë. Kjo mund të bëhet në mënyrë kirurgjikale ose me një valvulë të re TAVI të futur brenda valvulëës së vjetër.

Të rinjtë duhet të diskutojnë jetëgjatësinë e valvulës me mjekun e tyre për të përcaktuar opsionin e tyre më të mirë

 

Cilat janë rreziqet e një procedure TAVI?

TAVI është një procedurë minimalisht invazive, që do të thotë se kryhet përmes shumë prerjeve të vogla në vend të një të madhe. Kirurgjia minimale invazive ndihmon për t'ju dhënë një shans më të mirë për t'u rikuperuar më shpejt pas operacionit tuaj. Megjithatë, si me çdo procedurë, ka disa rreziqe që lidhen me procedurën TAVI.

 

Rreziqet mund të përfshijnë:

• Gjakderdhje ose lëndim vaskular

• Ritme jonormale të zemrës (aritmi) – ndonjëherë kërkojnë stimulues kardiak

• Obstruksion në arterien koronare

• Regurgitimi i aortës

• Dëmtimi i veshkave

• Goditja në tru

• Vdekje

 

Për më shumë informata në lidhje me kontrolletekzaminimettrajtiminshpenzimet dhe çdo gjë tjetër rreth shërbimeve tona në kuadër të partnerëve tanë, ju lutëm na kontaktoni përmes linjave tona të kontaktit si më poshtë ose plotësojeni formularin e dhënë në webfaqe dhe ne do ju kontaktojmë shumë shpejtë:

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36; Kosovë: +383 48 333 752

 

“Besimi i juaj është përgjegjësi për ne.”

Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
06:34
Filloni Bisedën
Viber