Një Mjek
Baloni Gastrik
Baloni Gastrik

Baloni Gastrik

Procedura me balon gastrik është një trajtim i përkohshëm për obezitetin që ju ndihmon të humbni peshë duke ulur volumin e stomakut pa operacion.

 

Çfarë është një balon gastrik?

Sistemi i balonit gastrik përbëhet nga një tullumbace e butë, e zgjerueshme, një tub vendosjeje dhe një sistem mbushjeje. Kirurgu e fut balonën nga goja dhe më pas e zgjeron atë me solucion salin steril, pasi të vendoset në stomakun tuaj.

 

Si vendosen balonat gastrik?

Balonat gastrike futen nga goja. Një pilulë gëlltitet, ose një balon gastrik vendoset nëpërmjet endoskopisë. Endoskopia përdor një kamerë që futet në ezofag. Baloni gastrik shkëputet në stomak dhe mbushet me solucion salin ose ajër. E gjithë procedura zgjat rreth 20 minuta. Do te jeni nën efektin e medikamenteve për relaksim, ndaj jeni shumë të përgjumur dhe rehat. Pasi të jeni nën sedacion, ju shtriheni në anën tuaj ndërsa mjeku kryen procedurën.

 

Si funksionojnë balonat gastrik?

Balonat gastrike funksionojnë në 2 mënyra për t'ju ndihmuar të humbni peshë.

· Ato zvogëlojnë hapësirën e disponueshme në stomak për ushqim. Vëllimi mesatar i stomakut është 1.5 L dhe baloni mesatar gastrik zë afërsisht gjysmën e kësaj hapësire. Kjo lë rreth 60% të stomakut tuaj të disponueshëm për ushqim. Ju fizikisht nuk do të jeni në gjendje të hani aq shumë në një ulje sa mund të hani para balonës gastrike.

· Përfitimi më domethënës mund të jetë se baloni kufizon kalimin e lirë të ushqimit dhe ujit. Kufizimi ngadalëson ndjeshëm kalimin e ushqimit përmes stomakut, duke ju bërë të ndiheni të ngopur më shpejt dhe të qëndroni të ngopur më gjatë.

 

A është një balon gastrik i përshtatshëm për mua?

· Keni një indeks të masës trupore (BMI) nga 30 deri në 40 - BMI pasqyron marrëdhënien midis peshës dhe gjatësisë së një personi. Një BMI prej 30 ose më shumë është një shenjë e obezitetit. Procedura mund të rekomandohet për njerëzit me BMI më të lartë ose më të ulët se 30 deri në 40 në disa rrethana.

· Nuk keni mundur të humbni peshë me dietë, modifikime të stilit të jetesës dhe medikamente

· Preferoni një alternativë më pak invazive ndaj kirurgjisë bariatrike

· Procedura me balon gastrik mund të aplikohet tek pacientët e moshës 18-65 vjeç

 

Kush nuk duhet të vendosë balonin gastrik?

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të mos ju këshillojë të vendosni balonin gastrik nëse keni:

· Nese keni  ulçerë peptike.

· Hernia hiatale.

· Një çrregullim i koagulimit të gjakut.

· Sëmundje të mëlçisë.

· Një histori e operacioneve të mëparshme gastrointestinale.

· Jeni shtatzënë, ushqeni me gji ose planifikoni të mbeteni shtatzënë brenda gjashtë muajve.

 

Sa kohë mund të qëndrojë baloni gastrik në stomak?

Baloni mund të qëndrojë në stomak për gjashtë muaj. Me kalimin e kohës, përmbajtja acidike e stomakut do të dobësojë materialin e balonës dhe do të bëjë që baloni të shfryhet, kështu që nuk rekomandohen periudha më të gjata përdorimi.

Nëse kirurgu juaj rekomandon përdorimin e balonit për më shumë se gjashtë muaj, është e nevojshme që baloni të zëvendësohet me një të ri pasi të jetë plotësuar intervali gjashtë mujor.

Ndërsa baloni është në vend, kirurgu juaj mund të përshkruajë ilaçe orale për të reduktuar acidin në stomak, (kjo mund të zvogëlojë mundësinë e acarimit të stomakut dhe dëmtimit të balonit).

 

 Si të përgatiteni për procedurën?

Nëse do të vendosni një tullumbace intragastrike në stomakun tuaj, ekipi juaj i kujdesit shëndetësor do t'ju japë udhëzime specifike se si të përgatiteni për procedurën tuaj. Mund t'ju duhet të bëni teste dhe ekzaminime të ndryshme laboratorike përpara procedurës suaj.

Mund t'ju duhet të kufizoni atë që hani dhe pini, si dhe cilat ilaçe merrni, përpara procedurës. Mund t'ju kërkohet gjithashtu të filloni një program aktiviteti fizik.

 

Çfarë ndodh pas procedurës?

Zakonisht duhet të jeni në gjendje të shkoni në shtëpi në të njëjtën ditë duke supozuar se nuk keni ndonjë reagim negativ serioz ndaj balonës. Ndonjëherë baloni shkakton të përziera, por kjo normalisht do të largohet brenda një ose dy ditësh.

Ju duhet të jeni në gjendje të ktheheni në punë pas një deri në dy ditë, në varësi të mënyrës se si stomaku përshtatet me praninë e një objekti të huaj

Stomakut tuaj do t'i duhet kohë për t'u përshtatur me tullumbace përpara se të rifilloni dietën tuaj të rregullt. Ju do të filloni me një dietë të lëngshme dhe gradualisht do të përparoni në ushqime me pure, e ndjekur nga një dietë e butë dhe në fund, një dietë afatgjatë e krijuar nga dietologu juaj. Ju do të qëndroni në kontakt të ngushtë me ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor gjatë kësaj kohe. Ata do t'ju mbështesin përmes efekteve anësore fizike dhe psikologjike ndërsa jeni duke u përshtatur.

 

Humbja e peshës me balon gastrik

· Ju mund të mos ndiheni të uritur në dy javët e para, duke çuar në humbje të shpejtë të peshës. Humbja e peshës do të ngadalësohet pas kësaj.

· Shumica e pacientëve humbasin rreth 10% deri në 15% të peshës së tyre trupore ndërsa baloni është I vendosur.

· Mbajtja e një peshe më të ulët trupore më pas varet nga përkushtimi juaj ndaj dietës dhe planit të stërvitjes.

 

 Përparësitë e balonit gastrik

· Baloni gastrik nuk është operacion, kështu që nuk nevojitet asnjë prerje.

· Nuk është e përhershme.

· Rreziku i komplikimeve është shumë i ulët.

 

Ashtu si me procedurat dhe operacionet e tjera që çojnë në humbje të konsiderueshme në peshë, baloni intragastrik mund të ndihmojë në përmirësimin ose largimin e gjendjeve mjekesore që shpesh lidhen me mbipeshën, duke përfshirë:

· Sëmundja e refluksit gastroezofageal

· Sëmundjet e zemrës

· Presioni i lartë i gjakut

· Apnea obstruktive e gjumit

· Osteoartriti (dhimbje kyçesh)

· Diabeti i tipit 2

· Kolesterol i larte

· Sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike ose steatohepatiti joalkoolik

 

Çfarë ndodh kur baloni gastrik terhiqet?

Ju do të keni një procedurë të dytë endoskopike për të hequr balonën. Do t'ju jepet një qetësues dhe një anestetik apo lubrifikant aktual në fyt për të lehtësuar heqjen. Endoskopisti juaj do të shpojë tullumbacen, do të thithë mbushjen e tij dhe më pas do ta tërheqë tullumbacen e shfryrë. Pasi të dalë baloni, ekipi juaj do të vazhdojë të punojë me ju për 6 muaj të tjerë për të përforcuar ndryshimet tuaja afatgjata të stilit të jetesës.

Për më shumë informata në lidhje me kontrolletekzaminimettrajtiminshpenzimet dhe çdo gjë tjetër rreth shërbimeve tona në kuadër të partnerëve tanë, ju lutëm na kontaktoni përmes linjave tona të kontaktit si më poshtë ose plotësojeni formularin e dhënë në webfaqe dhe ne do ju kontaktojmë shumë shpejtë:

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36; Kosovë: +383 48 333 752

 

“Besimi i juaj është përgjegjësi për ne.”

Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
05:08
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale