Një Mjek
Botoksi Gastrik
Botoksi Gastrik

Botoksi Gastrik

Për shumë njerëz që luftojnë me obezitetin, dieta dhe stërvitja mund të mos jenë të mjaftueshme për të arritur humbje të konsiderueshme të peshës. Në vitet e fundit, disa ndërhyrje mjekësore janë shfaqur si opsione shtesë, duke përfshirë kirurgjinë e bypass-it të stomakut dhe futjen e balonit gastrik. Megjithatë, këto procedura janë invazive dhe mbartin rreziqe dhe komplikime të caktuara. Botox, ose toksina botulinum, zakonisht lidhet me procedurat kozmetike, të tilla si reduktimi i rrudhave dhe përtëritja e fytyrës. Megjithatë, ky ilaç i gjithanshëm ka një sërë aplikimesh mjekësore, duke përfshirë trajtimin e migrenës kronike, spazmave të muskujve dhe djersitjes së tepërt. Kohët e fundit, Botoksi gastrik është shfaqur si një alternativë jo-kirurgjikale për procedurat e humbjes së peshës.

 

Çfarë është Botoksi gastrik?

Botoksi gastrik, i njohur gjithashtu si injeksioni endoskopik i botoksit, është një procedurë jokirurgjikale që përfshin injektimin e sasive të vogla të toksinës botulinum (botox) në muskujt e stomakut. Botox është një neurotoksinë që bllokon lirimin e acetilkolinës, një neurotransmetues që sinjalizon muskujt të kontraktohen.

 

Si funksionon Botoksi gastrik?

Botoksi gastrik ndihmon në përshpejtimin e humbjes së peshës duke relaksuar muskujt e stomakut, gjë që nga ana tjetër shkakton më pak kontraktime të muskujve. Qëllimi kryesor i injektimit të Botox-it në stomak është të zvogëlojë oreksin e pacientit dhe për këtë arsye të reduktojë marrjen e ushqimit. Në këtë mënyrë është shumë më e lehtë për të mbajtur një dietë të shëndetshme të ekuilibruar që synon humbjen e peshës,

Nëpërmjet kufizimit të funksioneve të muskujve të stomakut, ushqimi që ka ngrënë pacienti mbetet në stomak për një kohë shumë më të gjatë. Në këtë mënyrë me kalimin e kohës pacienti nuk ndihet i uritur dhe kështu rezulton në një humbje të përgjithshme të oreksit pa shkaktuar ndonjë dëmtim trupor.

 

Kush mund të jetë kandidat për Botoks Gastrik?

Injeksionet e toksinës botulinike në stomak mund të jenë një opsion i mirë për të rriturit që:

· Kanë synime të moderuara për humbje peshe, si p.sh. të humbni peshë përpara një operacioni të zgjedhur ose të ndihmoni me fertilitetin

· Kanë një indeks të masës trupore (BMI) nga 30 deri në 40

· Nuk kanë pasur sukses me modifikimet e stilit të jetesës si dieta dhe ushtrimet

· Dëshirojnë të fillojnë një mënyrë jetese më të shëndetshme

· Dëshirojnë të reduktojnë rrezikun e sëmundjeve të lidhura me peshën, si presioni i lartë i gjakut, diabeti, goditjet në tru, apnea e gjumit ose sëmundjet e zemrës.

 

Kush nuk mund të bëjë Botox në stomak?

Botox-i i stomakut është një metodë trajtimi që përdoret tek të rriturit që janë mbipeshë ose obezë. Megjithatë, nuk është i përshtatshëm për të gjithë dhe në përgjithësi nuk rekomandohet për sa vijon:

· Gratë shtatzëna ose gjidhënëse

· Njerëzit që kanë vështirësi në gëlltitje

· Ata që kanë probleme me stomakun si ulçera apo gjakderdhje

· Personat që janë alergjikë ndaj toksinës botulinum ose substancave të ngjashme

· Ata me probleme të zemrës ose sëmundje neuromuskulare

 

Përgatitja për Botoks gastrik

Ndiqni udhëzimet e mjekut tuaj përpara procedurës. Ato mund të përfshijnë:

·Nëse pacienti ka zakone të dëmshme si pirja e alkoolit dhe pirja e duhanit, rekomandohet të mos pijë alkool dhe duhan afërsisht 1 javë para ditës së aplikimit.

·Ngrënia e disa ushqimeve duhet të ndërpritet 8 orë para procedurës

·Është e nevojshme të ndërpritet pirja e ujit 6 orë përpara

·Nëse pini duhan, nuk duhet të pini duhan disa orë para aplikimit

 

Çfarë ndodh gjatë procedurës së injektimit të Botoksit në stomak?

Procedura zgjat rreth 15-20 minuta. Për të realizuar këtë procedurë, mjeku:

· Ju jep ilaçe qetësuese për t'ju bërë të përgjumur.

· Fut një endoskop të pajisur me një shiringë në gojën tuaj dhe poshtë fytit në stomak. Endoskopi, një tub fleksibël me një dritë dhe një aparat fotografik, i lejon mjekut të shohë se ku duhet të vendosë injeksionet.

· Injekton toksinë botulinum në disa pika rreth fundit të stomakut.

 

Rikuperimi

Pasi efekti i sedacionit të kalojë, mund të shkoni në shtëpi. Do t'ju duhet dikush që t'ju dërgoj në shtëpi pasi mund të jeni ende të përgjumur.

Në rreth një javë deri në 10 ditë pas procedurës, duhet të filloni të vini re se jeni më pak të uritur, ngopeni më shpejt kur hani dhe jeni në gjendje të ndiheni të kënaqur me më pak ushqim.

 

Kur fillon efekti i botoksit në stomak?

Ndjenja e urisë zvogëlohet brenda 2-3 ditëve pas aplikimit të botoksit në stomak. Humbja e peshës fillon të shfaqet pas 2 javësh. Humben 10-20 kg të synuara.

Botoksi i stomakut aplikohet vetëm në muskujt e lëmuar të stomakut, nuk ka efekt në qelizat nervore dhe lëvizjen e zorrëve. Prandaj, nuk rrit dembelizmin e zorrëve. Në dietën që do të përgatitet enkas për ju pas botoksit të stomakut, një përmirësim zorrëve mund të shihet duke shtuar në dietë ushqimet për funksionimin e zorrëve.

 

Si duhet të jetë ushqyerja pas botoksit në stomak?

Para së gjithash, nuk duhet pritur një mrekulli nga asnjë trajtim. Të ushqyerit duhet t'i kushtohet vëmendje pas procedurës së Botox-it. Pas botoksit të stomakut, ushqyerja nuk duhet të bëhet me ushqime të pasura me yndyrë të tepërt dhe karbohidrate, siç është stili i ushqimit të shpejtë. Përfitimi maksimal mund të merret nga procedura e botoksit duke u përshtatur sa më shumë që të jetë e mundur në një program të shëndetshëm ushqimor.

 

A ka ndonjë efekt anësor të botoksit në stomak?

Botox-i përdoret prej vitesh në mjekësi dhe nuk dihet asnjë dëm nëse aplikohet në dozën e duhur nga një specialist. Meqenëse aplikimi i botoksit në stomak është një procedurë standarde endoskopike, nuk ka ndonjë dëmtim të rëndësishëm të stomakut të raportuar në literaturë.

 

A shkakton botoksi gastrik dëmtim të përhershëm në stomak?

Dihet se efekti i plotë i barit të përdorur në botoksin e stomakut larrgohet plotësisht nga trupi brenda 4-6 muajsh. Prandaj, nuk ekziston mundësia e dëmtimit të përhershëm.

 

Sa zgjat efekti i Botox-it në stomak?

Efekti i Botox-it në stomak mund të ndryshojë në varësi të sasisë së toksinës botulinum të aplikuar, metabolizmit të individit, moshës dhe faktorëve të tjerë. Në mënyrë tipike, efekti i trajtimit me Botox në stomak fillon brenda pak ditësh pas procedurës dhe mund të zgjasë përafërsisht 3-6 muaj. Megjithatë, në disa raste, efekti mund të zgjasë më gjatë ose më pak.

Për më shumë informata në lidhje me kontrolletekzaminimettrajtiminshpenzimet dhe çdo gjë tjetër rreth shërbimeve tona në kuadër të partnerëve tanë, ju lutëm na kontaktoni përmes linjave tona të kontaktit si më poshtë ose plotësojeni formularin e dhënë në webfaqe dhe ne do ju kontaktojmë shumë shpejtë:

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36; Kosovë: +383 48 333 752

 

“Besimi i juaj është përgjegjësi për ne.”

Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
05:29
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale