Një Mjek
Çka duhet të dini para se të vendosni për Ngushtimin e Stomakut?
Çka duhet të dini para se të vendosni për Ngushtimin e Stomakut?

Çka duhet të dini para se të vendosni për Ngushtimin e Stomakut?

Nëse jeni duke konsideruar operacionin për humbje peshe, me siguri keni dëgjuar për procedurën e Ngushtimit të Stomakut, e njohur gjithashtu si Gastric Sleeve. Është një nga operacionet më të njohura të humbjes së peshës në mbarë botën dhe jo vetëm që mund të sigurojë humbje efektive dhe afatgjatë të peshës, por edhe të lehtësojë gjendje të tjera mjekësore, si diabeti ose presioni i lartë i gjakut. Marrja e vendimit për t'iu nënshtruar një operacioni për humbje peshe kërkon kohë dhe përfshin hulumtime të kujdesshme. Ne kemi përpiluar një udhëzues për t'ju ndihmuar të kuptoni më mirë se çfarë përfshin operacioni i mëngës gastrike, në mënyrë që të jeni të pajisur mirë me informata për të marrë vendimin tuaj.

 

• Çfarë është Ngushtimi i Stomakut dhe çfarë bën ai?

Një nga arsyet që procedura e mëngës gastrike është bërë opsioni më i popullarizuar për humbjen e peshës është thjeshtësia relative e kryerjes së procedurës në krahasim me shumë forma të tjera të kirurgjisë bariatrike, siç është operacioni i bypass-it të stomakut. Gastric Sleeve kryhet duke përdorur një teknikë minimalisht invazive, laparoskopike. Procedura kryhet duke përdorur anestezi të përgjithshme në mënyrë që pacientët të jenë plotësisht në gjumë gjatë gjithë procedurës. Pasi të jeni nën anestezi, bëhen disa prerje të vogla në bark për të lejuar një kamerë dhe instrumente kirurgjikale. Duke përdorur një stapler të specializuar kirurgjikal që mbyll dhe pret lukthin tuaj, kjo procedurë heq pjesën e shtrirë të lukthit tuaj për të zvogëluar madhësinë e lukthit rreth 80%. E gjithë procedura në përgjithësi merr përafërsisht 45 minuta. Kirurgu juaj mund të dëshirojë që ju të qëndroni në spital për një deri në dy ditë më pas. Në këtë mënyrë, ata mund të ndihmojnë në menaxhimin e dhimbjes tuaj dhe çdo efekt anësor të përkohshëm të operacionit, siç është vjellja.

 
Kjo procedurë ju ndihmon të humbni peshë në tre mënyra kryesore:
 
1. Ju hani një sasi më të vogël ushqimi – Operacioni zvogëlon madhësinë e lukthit tuaj rreth 80%. Pas operacionit, pacientët priren të ndihen të ngopur pasi kanë ngrënë vetëm një sasi të vogël ushqimi dhe ju do ta mbani ndjenjën e ngopjes për më shumë se sa para operacionit. Përmasat më të vogla të porcioneve nënkuptojnë se do të konsumoni më pak kalori ushqimore.
 
2. Zvogëlon oreksin tuaj – Përveç zvogëlimit të madhësisë së tij, pjesa e lukthit e hequr në mëngën e lukthit përfshin pjesën më të madhe të pjesës së lukthit përgjegjës për prodhimin e ghrelinës; hormoni që stimulon oreksin tuaj duke dërguar sinjale urie në tru. Prodhimi më i ulët i grelinit do të thotë më pak sinjale urie dhe një reduktim në dëshirën tuaj për të ngrënë, gjë që redukton gjithashtu marrjen e përgjithshme të kalorive.
 
3. Zvogëlon dëshirat tuaja për ushqime – Ndryshimet hormonale që rezultojnë nga operacioni i mëngës gastrike gjithashtu priren të reduktojnë në mënyrë dramatike dëshirën e pacientit për “ushqime nxitëse” si ëmbëlsirat dhe karbohidratet.
 
 

• Cilat gjendje mjekësore apo sëmundje trajton operimi përveç heqjes së kilogramëve të tepërt?

Ngushtimi i lukthit është një trajtim kirurgjik për obezitetin dhe sëmundjet që lidhen me obezitetin. Operacioni mund të përmirësojë dhe ndonjëherë eliminojë sëmundjet, duke përfshirë:

· Rezistenca ndaj insulinës dhe diabeti i tipit 2

· Hipertensioni dhe sëmundjet hipertensive të zemrës

· Hiperlipidemia (kolesterol i lartë) dhe sëmundje arteriale

· Sëmundja e mëlçisë dhjamore joalkoolike dhe steatohepatiti

· Sindroma e hipoventilimit të obezitetit dhe apnea obstruktive e gjumit

 · Dhimbjen e kyçeve dhe osteoartritin

 

• Kualifikimet për të iu nënshtruar operimit (Mosha, BMI…etj)

Ekziston një keqkuptim i përgjithshëm rreth operacionit për humbje peshe, sepse shumë njerëz mendojnë se duhet të jeni jashtëzakonisht i obez për t'u kualifikuar. Kjo nuk mund të jetë më larg nga e vërteta. Në fakt, shumica dërrmuese e pacientëve nuk janë aspak afër kësaj kategorie peshe. Një nga kualifikimet kryesore që mund të përdorni për të përcaktuar nëse keni të drejtë për operacionin e mëngës gastrike, është llogaritja e indeksit tuaj të masës trupore, i njohur gjithashtu si BMI.

Më poshtë janë kriteret për të përcaktuar nëse një individ mund të iu nënshtrohet operimit:

· BMI ≥ 35 me gjendje mjekësore të lidhura me obezitetin (p.sh. diabeti, presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë, apnea e gjumit, sëmundjet e arterieve koronare, etj.)

· BMI ≥40 me ose pa gjendje mjekësore të lidhura me obezitetin

· Për t'u kualifikuar për operim, duhet të jeni të moshës 18 - 65 vjeç, por ndonjëherë me disa përjashtime.

 

• Zgjedhja e kirurgut të duhur

Kur bëhet fjalë për operacionin tuaj për humbje peshe, nuk ka rrugë të shkurtra. Zgjedhja e kirurgut të duhur është ndoshta vendimi i vetëm më i rëndësishëm që do të merrni kur të kryeni operacionin e mëngës gastrike. Jo vetëm që një kirurg bariatrik i aftë do të kryejë operacionin, por ata do t'ju udhëheqin në udhëtimin tuaj të humbjes së peshës për vite më pas. Ata do t'ju ofrojnë mjete që janë të nevojshme për të lulëzuar pas operacionit tuaj dhe do të sigurojnë që ju të mos ktheheni kurrë në veten tuaj të mëparshme jo të shëndetshme.

 

• A është i sigurt operacioni i Ngushtimit të Stomakut?

Rreziqet e operacionit janë shumë më pak se rreziqet e obezitetit dhe sëmundjeve të lidhura me të. Ajo gjithashtu ka shkallë më të ulët të komplikimeve sesa operacionet e tjera të zakonshme, duke përfshirë heqjen e fshikëzës së tëmthit. Shumica e procedurave të mëngës gastrike kryhen me teknika kirurgjikale minimale invazive, që do të thotë më pak dhimbje nga prerjet dhe shërim më të shpejtë.

 

• Çfarë ndodh para operacionit të Ngushtimit të Stomakut?

Nëse keni bërë kontrollin tuaj shëndetësor dhe kualifikoheni për kirurgji bariatrike, hapi tjetër do të jetë një dietë e lëngshme dy-javore. Kirurgu juaj do t'ju japë udhëzime specifike për t'u ndjekur. Qëllimi është të humbni një pjesë të yndyrës në bark dhe në mëlçi për ta bërë operacionin më të sigurt. Mirëpo nuk do të thotë se të gjithë pacientat do të iu nënshtrohen kësaj diete.

Do t'ju kërkohet të mos hani ose pini asgjë për 12 orë para operacionit tuaj. Kjo është për t'u siguruar që lukthi juaj të jetë bosh gjatë procedurës. Mbajtja e ushqimit ose lëngjeve në lukth gjatë operacionit mund të shkaktojë efekte anësore të pakëndshme apo edhe të rrezikshme.• Çfarë mund të pres pas operacionit?

Pas operacionit, jeta do të jetë ndryshe. Kur pacientët kthehen në shtëpi nga spitali, ata duhet të marrin kohë për t'u fokusuar në rehatinë, hidratimin siç duhet dhe pushimin.

Ju do të keni kontrolle të shpeshta me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor në javët dhe muajt në vijim. Ata do të monitorojnë progresin tuaj të humbjes së peshës, kushtet tuaja shëndetësore të lidhura dhe çdo efekt anësor të operacionit. Ata gjithashtu do të duan të dinë nëse po kujdeseni mirë për veten dhe nëse po ndiqni udhëzimet e nevojshme të stilit të jetës për të ruajtur shëndetin tuaj dhe humbjen e peshës.

Në afat të shkurtër, do t'ju duhet të ndiqni udhëzime strikte dietike për t'u siguruar që lukthi juaj të shërohet mirë. Pas disa muajsh, mund të filloni të hani një dietë më normale, por prapë do t'ju duhet të zgjidhni ushqimet tuaja me mençuri. Për shkak se nuk do të jeni në gjendje të hani aq shumë sa më parë, do të duhet të siguroheni që ajo që hani është mjaft ushqyese për të mbështetur nevojat tuaja për energji. Ju do të filloni të merrni vitamina menjëherë pas operacionit dhe do t'ju duhet të vazhdoni t'i merrni ato përgjithmonë.

 

• Sa zgjat periudha e rikuperimit dhe kur mund të kthehem në punë?

Për shkak të qasjes minimalisht invazive, operacioni i ngushtimit të lukthit kërkon më pak kohë rikuperimi sesa disa procedura të ngjashme, më intensive. Ne rekomandojmë që pacientët të kalojnë kohën e tyre në shtëpi duke qëndruar të hidratuar, duke pushuar sipas nevojës dhe duke shmangur çdo lëvizje ose ushtrim të mundimshëm.

Rikthimi në punë varet nga kërkesat fizike të punës suaj dhe shumica e pacientëve kthehen në pozicionin e tyre brenda një jave. Çdo pacient shërohet ndryshe, kështu që përvojat e tyre ndryshojnë në bazë të nevojave, shëndetit dhe profesionit të tyre.

 

• Humbja e pritshme e peshës

Mesatarisht, pacientët me mëngë gastrike do të humbasin rreth 60% të peshës së tyre të tepërt.. Duhet të dini se mund të humbni më shumë ose më pak se 60%. Ka shumë shembuj të njerëzve që kanë implementuar ushtrime në jetën e tyre të përditshme dhe e kanë tejkaluar vlerën 60%. Disa njerëz që i kthehen zakoneve të këqija të të ngrënit humbasin më pak se 60%. Çelësi i suksesit (që tejkalon 60%) është zbatimi i ndryshimeve të nevojshme për të mbajtur peshën e tepërt larg.

 

• Kur mund të planifikohet shtatzënia pas operimit?

Shumë njerëz pyesin nëse shtatzënia është e mundur pas operacionit bariatrik. Për fat të mirë po, është e sigurt të mbeteni shtatzënë pas operacionit pasi pesha juaj të stabilizohet. Në fakt, kur humbni peshë për shkak të mëngës gastrike, rreziku i komplikimeve të lidhura me obezitetin zvogëlohet, duke bërë shpesh një shtatzëni më të sigurt.

Ne rekomandojmë që shtatzënia të shmanget gjatë 12-18 muajve të parë pas operacionit për shkak të humbjes së konsiderueshme të peshës që ndodh si dhe ndryshimeve metabolike të shoqëruara. Gjithmonë duhet të konsultoheni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për ndihmë me planifikimin përpara konceptimit. Megjithatë, mund të jetë gjithashtu e dobishme të bisedoni me kirurgun tuaj bariatrik dhe dietologun për këshilla mbi ushqyerjen dhe shtimin në peshë gjatë shtatzënisë.

Për më shumë informata në lidhje me kontrolletekzaminimettrajtiminshpenzimet dhe çdo gjë tjetër rreth shërbimeve tona në kuadër të partnerëve tanë, ju lutëm na kontaktoni përmes linjave tona të kontaktit si më poshtë ose plotësojeni formularin e dhënë në webfaqe dhe ne do ju kontaktojmë shumë shpejtë:

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36; Kosovë: +383 48 333 752

 

“Besimi i juaj është përgjegjësi për ne.”

Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
05:11
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale