Një Mjek
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale
Një Mjek
Pyetjet më të shpeshta rreth ngushtimit të stomakut

Pyetjet më të shpeshta rreth ngushtimit të stomakut

Megjithëse obeziteti perceptohet si një problem kozmetik, në shumë aspekte është një problem shëndetësor jashtëzakonisht i rëndësishëm që renditet i dyti pas kancerit të mushkërive, ndër sëmundjet e parandalueshme që shkaktojnë vdekje në mbarë botën.  Obeziteti, i cili përbën bazën e shumë sëmundjeve të rëndësishme nga diabeti e deri te depresioni, veçanërisht sëmundjet kardiovaskulare, është një sëmundje kronike dhe komplekse që ndikon në gjendjen e përgjithshme shëndetësore të personit.  Obeziteti përkufizohet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë si “një çrregullim i metabolizmit që karakterizohet nga një rritje e yndyrës së trupit ku në këtë formë vije deri te depozitimi i tepërt i yndyrës, që mund të çojë në probleme fizike, mendore dhe sociale te personi.” Për këtë dhe shumë arsye tjera, obeziteti duhet trajtuar dhe forma më efikase e trajtimit janë operacionet bariatrike. Në këtë shkrim jemi munduar të ju përgjigjemi disa pyetjeve që bëhen prej pacientëve ose të interesuarve për operacionin e ngushtimit të lukthit.

 

1. A është e mundur të fitohet peshë pas ngushtimit të stomakut?

Me ngushtimin të stomakut, hiqet 80-85% e stomakut dhe vëllimi i stomakut reduktohet në afërsisht 100 ml.  Pas operacionit, nëse pacineti nuk ushqehet në përputhje me rekomandimet e mjekut, stomaku mund të rritet përsëri.  Si rezultat, pacienti mund të rifitojë shpejt një pjesë të peshës që ka humbur pas operacionit.  Për të pasur një rezultat sa më të mirë, është jashtëzakonisht e rëndësishme të ndiqen me përpikëri rekomandimet e planit ushqimor të planifikuara nga mjeku dhe dietologu.

 

2. A mund të ndodhin lëshime në lëkurë pas ngushtimit të stomakut? 

Pas ngushtimit të stomakut, në lëkurë mund të ndodhin formacione të lirimit, të varjes dhe të çarjes për shkak të humbjes së shpejtë të peshës.  Ndërsa këto komplikime mund të eliminohen në një kohë të shkurtër me sport dhe ushtrime të duhura, është gjithashtu e mundur të eleminohen edhe me trajtime estetike, veçanërisht me liposuksion.  Nuk duhet harruar se ndjekja e dietës dhe ushtrimeve të rekomanduara nga mjeku dhe dietologu do të ndihmojnë lëkurën të rikuperohet më fort, të parandalojë rënien dhe të sigurojë shtrëngim të shpejtë.

 

3. A shërohet diabeti me ngushtimin të stomakut?

Obeziteti është një sëmundje e rëndë që shkakton shumë probleme kronike nga dhjamosja e mëlçisë, diabeti, sëmundjet e zemrës dhe mushkërive, çrregullimet psikologjike.  Është vënë re se 66% e pacientëve që iu nënshtruan operacionit të ngushtimit të stomakut shërohen plotësisht me simptoma të lidhura me diabetin dhe gjendja e tyre e përgjithshme shëndetësore u përmirësohet.  Nga ana tjetër, shumë pacientë obezë kanë rezistencë ndaj insulinës. Është e mundur të parandalohet rezistenca ndaj insulinës përpara se diabeti të zhvillohet me aplikimet e kirurgjisë së obezitetit.

 

4. Ngushtim i Stomakut (Gastric Sleeve) apo  Bypass Gastrik?

Ngushtimi i stomakut është alternativa më efektive e trajtimit midis të gjitha metodave të kirurgjisë bariatrike.  Humbja e kalorive sigurohet duke reduktuar vëllimin e stomakut dhe duke kufizuar thithjen e lëndëve ushqyese. Në këtë mënyrë, humbja e peshës ndodh pa dobësuar rezistencën e trupit të personit.  Ngushtimi i stomakut është një metodë jashtëzakonisht e favorshme, veçanërisht pasi ka më pak rrezik për komplikime në krahasim me aplikime tjera dhe siguron humbje të përhershme në peshë për një periudhë shumë më të gjatë kohore.  Operacioni i bypass-it të stomakut është operacioni më i zakonshëm pas ngushtimit të stomakut.  Mjeku, i cili është specialist në këtë fushë, vendos se për cilin operacion është i përshtatshëm pacienti, sipas moshës së pacientit, llojit të kequshqyerjes dhe strukturës së trupit.

 

5. Cili është kufiri i moshës për ngushtimin e stomakut?

Personat e moshës 18-65 vjeç, që plotësojn kriteret për operacion mund të bëjnë ngushtimin e stomakut.  Mjeku kontrollon gjendjen shëndetësore të pacientit dhe masën e indeksit trupor, në bazë të këtyre të dhënave vendoset për operacionin.

 

6. A do të ketë shenja pas operacionit të zvogëlimit të stomakut?

Operacioni i zvogëlimit të stomakut kryhet me metodën laparoskopike, pra të mbyllur.  Vrimat e krijuara për operacionin e kryer me një prerje të vogël në bark nuk janë aq të mëdha sa të shkaktojnë një problem estetik dhe zakonisht mbyllen spontanisht me kalimin e kohës.

 

7. A do të ketë ulje të konsumit të ujit pas ngushtimit të stomakut?

Kirurgjia e mëngës gastrike, e cila kufizon marrjen e ushqimit dhe kalorive duke ulur vetëm kapacitetin e stomakut, nuk ndikon në absorbimin e lëndëve ushqyese në zorrë.  Metodat e trajtimit në të cilat ndikohet përthithja e lëndëve ushqyese e bëjnë personin të prirur ndaj shumë sëmundjeve, veçanërisht anemisë nga mungesa e hekurit.  Për këtë arsye, ngushtimi i stomakut është një opsion më i besueshëm se metodat e tjera, pasi jo vetëm trajton obezitetin, por mbron edhe integritetin e përgjithshëm shëndetësor të personit. Nuk ka asnjë kusht që ndikon në marrjen e ujit të personit.  Për sa kohë që respektohen rregullat e konsumit të lëngjeve të ngurta të dhëna nga mjeku dhe dietologu, pacientët nuk përjetojnë asnjë ndërlikim të përhershëm në marrjen e ndonjë ushqimi të shëndetshëm.

 

8. Sa peshë humbet në një muaj pas ngushtimit të stomakut?

Sasia e peshës që humbet ndryshon në varësi të peshës aktuale të pacientit. Zakonisht në muajin e parë pas operacionit, pacienti humbë 10-15 kg, ndërsa në muajt pasues 3-5 kg. Pothuajse të gjithë pacientët që iu nënshtrohen operacionit të stomakut humbasin rreth 55% të peshës së tepërt brenda vitit të parë.  Ndërsa humbja e peshës shumë e shpejtë ndodh në muajt e parë të operacionit, dhe pastaj humbet pesha në mënyre graduale deri sa të arrihet pesha ideale.

 

9. A ofron zgjidhje për infertilitetin ngushtimi i stomakut?

Obeziteti, i cili është një nga problemet më të mëdha shëndetësore të epokës, ndikon në sistemin riprodhues si dhe shkakton shumë sëmundje kronike.  Humbja e peshës së tepërt shkakton një rritje të fertilitetit, si dhe një proces të shëndetshëm shtatzënie. Përveç kësaj, është përcaktuar se shkalla e abortit është e lartë te pacientët me obezitet.

 

10. Cilat janë ushqimet që nuk duhen ngrënë pas ngushtimit të stomakut?

Ghrelin, i njohur gjithashtu si hormoni i urisë, sekretohet nga një pjesë e stomakut e quajtur fundus gastrik, dhe një pjesë e madhe e fundusit të stomakut hiqet nga operacioni i gastrektomisë së mëngës.  Si rezultat, sasia e hormonit të urisë që sekretohet nga stomaku zvogëlohet dhe oreksi i personit ulet ndjeshëm pas operacionit në krahasim me të kaluarën.  Megjithatë 1,5-2 vjet pas operacionit mund të rritet kapaciteti i stomakut dhe oreksi i pacientit, prandaj nuk rekomandohen ushqime të skuqura me përmbajtje të lartë kalorie dhe ushqime të gatshme të ambalazhuara. Pijet e gazuara dhe alkoolike që shkaktojnë deformim dhe zmadhim në stomak nuk rekomandohen.  Salcat, vajrat, pijet me sheqer me përmbajtje të lartë kalorie nuk rekomandohen në dietën pas operacionit në stomak.

 

11. Cilat janë suplementet pas gastrektomisë së mëngës?

Muaji i parë pas gastrektomisë së mëngës është shumë i rëndësishëm.  Në këtë proces synohet të shërohet stomaku në mënyrë të shëndetshme.  Në javën e parë pas operacionit, pacienti duhet të ushqehet vetëm me ushqime të lëngshme.  Është përgatitur një program diete të personalizuar për të siguruar marrjen e duhur të proteinave dhe mineraleve.  Në këtë proces rekomandohen suplemente proteinash dhe vitaminash.  Rekomandohet të mirret kolagjeni, që ndikon pozitivishtë në flokë, lëkurë dhe thonjë. 

 

12. Është e mundur të bësh sport apo ushtrime pas operacionit të zvogëlimit të stomakut?

Ushtrimet, veçanërisht noti dhe ushtrimet e muskujve, do të jenë efektive në rikuperimin e varjes së lëkurës për shkak të humbjes së shpejtë të peshës.  Pretendohet se disa kremra dhe masazhe mund të ndihmojnë në shtrëngimin e lëkurës.  Nuk rekomandohet nga mjekët të bëni sporte të rënda menjëherë pas operacionit.  Në vend të kësaj, preferohen shëtitjet e thjeshta.  Megjithatë, në muajt në vijim personi mund të arrijë në një kohë të shkurtër rendin dhe ritmin e dëshiruar sportiv.

 

13. A është e mundur të mbeteni shtatzënë pas operacionit të ngushtimit të stomakut?

Për një shtatzëni të sigurt dhe të shëndetshme, mjekët shpesh nuk rekomandojnë shtatzëninë për dy vitet e para pas operacionit. Pas operacionit, trupi do të kalojë nëpër shumë ndryshime dhe duke marrë parasysh ndryshimet e reja në shtatzëni dhe shtimin e peshës përsëri, nuk preferohet të ngelurit shtatzënë menjëherë pas të ngushtimit të stomakut.

 

14. Çfarë duhet pasur parasysh përpara ngushtimit të stomakut?

Përpara ngushtimit të stomakut, pacienti i nënshtrohet një kontrolli të gjithanshëm dhe një sërë testesh.  Ekzaminimet që duhen kryer nga endokrinologjia, anestezia, sëmundjet e kraharorit, kardiologjia dhe shumë degë të tjera jo vetëm që reduktojnë të gjitha rreziqet e mundshme të operacionit, por ndihmojnë në përcaktimin se për cilin operacion është i përshtatshëm pacienti. 

 

15. A mund të kryhet dy herë operacioni i ngushtimit të stomakut?

Mund të duhen 12-18 muaj për të arritur peshën ideale dhe të shëndetshme pas ngushtimit të stomakut. Kjo periudhë ndryshon nga pacienti. Kirurgjia e revizionit të gastrektomisë së mëngës në përgjithësi mund të aplikohet për të gjithë pacientët që kanë kryer operacionin e gastrektomisë së mëngës më parë dhe nuk kanë arritur rezultatet e kërkuara në fund të kësaj periudhe. Fakti që operacioni i parë nuk është kryer si duhet, si dhe fakti që pacienti nuk i kushton vëmendje dietës së ardhshme, mund të jetë efektiv këtu. Në pacientë të tillë, mund të preferohen operacionet e gastrektomisë së re-sleeve ose revision sleeve. Përveç kësaj, një gastrektomi me mëngë të dytë ose procedura të ndryshme kirurgjikale mund të aplikohen te pacientët, niveli i obezitetit të të cilëve është aq intensiv sa që kërkojnë dy procedura kirurgjikale.

 

16. A zmadhohet përsëri stomaku pas operacionit në stomak?

Me operacionin e ngushtimit të stomakut, hiqet rreth 80% e stomakut dhe vëllimi i stomakut reduktohet në afërsisht 100 ml.  Pas operacionit, kapaciteti i stomakut rritet pak, por nëse nuk ushqehet në përputhje me rekomandimet e mjekut, stomaku mund të rritet më shumë se ç'duhet.  Si rezultat, pacienti rifiton shpejt peshën që ka humbur pas operacionit.  Për këtë arsye është jashtëzakonisht e rëndësishme të ndiqen me përpikëri rekomandimet ushqyese të planifikuara nga mjeku gjatë periudhës pas operacionit.

 

Për më shumë informata në lidhje me kontrollet, ekzaminimet, trajtimin, shpenzimet dhe çdo gjë tjetër rreth shërbimeve tona në kuadër të partnerëve tanë, ju lutëm na kontaktoni përmes linjave tona të kontaktit si më poshtë ose plotësojeni formularin e dhënë në webfaqe dhe ne do ju kontaktojmë shumë shpejtë:

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36; Kosovë: +383 48 333 752

 

“Besimi i juaj është përgjegjësi për ne.”

Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
06:08
Filloni Bisedën
Viber