Një Mjek
Reduktimi dhe Rimodelimi i gjoksit
Reduktimi dhe Rimodelimi i gjoksit

Reduktimi dhe Rimodelimi i gjoksit

Askush nuk duhet të jetojë me shqetësime të asnjë lloji. Parehatia fizike dhe emocionale dhe komplikimet shëndetësore për shkak të gjinjve të mëdhenj mund të ndërhyjnë në jetën tuaj të përditshme. Për fat të mirë, vështirësitë që vijnë me gjinjtë e mëdhenj mund të ndryshohen përgjithmonë me operacionin e zvogëlimit të gjoksit. Burrat me gjendje të tilla si gjinekomastia (në të cilën gjinjtë e meshkujve janë zmadhuar në mënyrë jonormale) mund ta bëjnë operimin gjithashtu.

 

Shkaqet e makromastisë

Makromastia është e rrallë sa që ka shumë pak studime të publikuara në lidhje me këtë gjendje. Megjithatë, nuk ka ndonjë arsye specifike për këtë lloj rritjeje. Mund të ndodhë në faza të ndryshme, si në fazën e pubertetit dhe gjatë shtatzënisë. Në raste edhe më pak të vëzhguara, kjo është për shkak të përdorimit të medikamenteve të tilla si antagonistët e hormoneve LH-RH dhe anti-androgjenët. Ka edhe raste për shkak të predispozicionit gjenetik.

 

Kush mund të bëjë një operacion për zvogëlimin e gjirit?

Kirurgjia e zvogëlimit të gjoksit, e quajtur edhe mammaplastika e reduktimit, është një trajtim shumë efektiv për makromastinë simptomatike sepse merret drejtpërdrejt me shkakun e simptomave. Studime të shumta mjekësore kanë dokumentuar përfitimet e operacionit për zvogëlimin e gjirit për gratë me simptoma të lidhura me peshën e tepërt të gjirit. Këto përfitime përfshijnë përmirësimin e funksionimit fizik, lehtësimin e dhimbjes, përmirësimin e stabilitetit skeletor, përmirësimin e funksionit të mushkërive, përmirësimin e cilësisë së gjumit, uljen e dhimbjeve të kokës dhe përmirësimin e vizualizimit të gjirit në mamografi.

 

Kirurgjia e zvogëlimit të gjoksit është menduar për njerëzit që kanë gjoks të madh që kanë probleme të tilla si:

· Dhimbje kronike të shpinës, qafës dhe shpatullave

· Shtypje e lekures së shpatullave nga rripat e sytjenave

· Skuqje kronike ose acarim të lëkurës nën gjoks

· Dhimbje të nervave përreth

· Pamundësia për të marrë pjesë në disa aktivitete

· Imazhi i dobët për veten për shkak të gjoksit të madh

· Probleme me gjetjen e sytjenave dhe veshjeve të përshtatshme

 

Kush nuk mund ta bëjë këtë operim?

Operacioni për zvogëlimin e gjoksit në përgjithësi nuk rekomandohet për njerëzit që:

· Konsumojnë duhanin

· Janë shumë obezë

· Nuk dëshirojnë të kenë shenja në gjoks

 

Arsyet për të shtyrë operacionin e zvogëlimit të gjirit përfshijnë:

· Planifikimi për të pasur fëmijë. Ushqyerja me gji mund të jetë sfiduese pas operacionit. Megjithatë, disa teknika kirurgjikale mund të ndihmojnë në ruajtjen e aftësisë për të ushqyer me gji.

· Planifikimi për të humbur peshë. Humbja e peshës shpesh mund të rezultojë në ndryshime në madhësinë e gjoksit.

 

Pergatitja para operimit

Tregojini kirurgut ose infermieres suaj:

· Nëse jeni ose mund të jeni shtatzënë

· Çfarë ilaçesh po merrni, madje edhe barna, suplemente apo barëra që keni blerë pa recetë

 

Një javë ose dy para operacionit:

· Mund t'ju kërkohet të ndaloni marrjen e ilaçeve për hollimin e gjakut. Këto përfshijnë aspirinë, ibuprofen, warfarin dhe të tjerë.

· Pyesni kirurgun tuaj se cilat barna duhet të merrni ende ditën e operacionit.

· Nëse pini duhan, përpiquni ta ndaloni. Pirja e duhanit ngadalëson shërimin dhe rrit rrezikun për probleme.

 

Në ditën e operacionit:

· Ndiqni udhëzimet se kur duhet të ndaloni  ngrënien dhe pirjen

· Merrni barnat që ju ka thënë kirurgu me një gllënjkë të vogël uji

· Vishni ose sillni rroba të lirshme

 

Kirurgjia e zvogëlimit të gjoksit – çfarë ndodh gjatë operacionit

Kirurgjia e zvogëlimit të gjoksit përfshin heqjen e lëkurës dhe indeve nga gjiri, e ndjekur nga rimodelimi dhe ngritja për të krijuar një madhësi më të vogël dhe më proporcionale të gjoksit.

Teknika e përdorur për të zvogëluar madhësinë e gjinjve tuaj do të përcaktohet nga anatomia juaj individuale, përbërja e gjoksit, sasia e reduktimit të dëshiruar, preferencat tuaja personale dhe këshillat e kirurgut. Në disa raste, yndyra e tepërt mund të hiqet përmes liposuksionit së bashku me teknikat e operimit të përshkruara më poshtë.

 

Teknikat që perdoren janë:

· Vertikale ose "lollipop". Kjo metodë është për zvogëlim të moderuar të gjoksit dhe rënie të dukshme. Kirurgu do të bëjë prerje rreth areolës tuaj dhe deri në rrudhën poshtë gjoksit tuaj, do të heqë indet dhe yndyrën shtesë, do të riformojë gjoksin dhe do ta ngrejë atë.

· T - e përmbysur ose "Anchor (spirancë)" Kirurgu do të bëjë prerje rreth skajit të areolës, nga areola te rrudha e gjirit dhe përgjatë rrudhës poshtë gjirit. Ky lloj operacioni është më i miri për reduktime të mëdha dhe për njerëzit që kanë shumë varje ose pabarazi të gjoksit.

 

Kirurgjia e zvogëlimit të gjirit kryhet nën anestezi të përgjithshme. Kjo do të thotë që ju do të jeni në gjumë gjatë operacionit. Në përgjithësi, operacioni përfshin:

· duke lëvizur thithkën tuaj në pozicionin e saj të ri – zakonisht ndërsa është ende e lidhur me furnizimin me gjak

· duke hequr yndyrën e tepërt, indin e gjëndrave dhe lëkurën nga gjoksi juaj

· duke riformuar indin e mbetur të gjirit

Operacioni zgjat 2 deri në 5 orë, në varësi të shkallës së zvogëlimit të gjoksit. Zakonisht do t'ju duhet të qëndroni në spital për 1 ose 2 netë.

 

Rikuperimi

Pas operacionit tuaj, do të aplikohen gaza ose fasha në incizionet tuaja. Një fashë elastike ose sytjena mbështetëse do të minimizojë ënjtjen dhe do të mbështesë gjoksin e rindërtuar. Një tub i vogël dhe i hollë mund të vendoset përkohësisht nën lëkurë për të kulluar gjakun ose lëngun e tepërt. Pas 1 deri në 2 ditë, tubat do të hiqen dhe do të mund të shkoni në shtëpi.

· Mund të duhen 2 deri në 6 javë për t'u rikuperuar plotësisht nga operacioni.

· Mund t'ju duhet të merrni 2 deri në 3 javë pushim nga puna dhe keni nevojë për ndihmë me punët e shtëpisë, kujdesin e fëmijëve dhe blerjet.

· Nuk duhet të vozitni derisa të mos jetë më e dhimbshme vendosja e rripit të sigurimit. Kjo mund të jetë disa javë.

· Shmangni shtrirjen, ushtrimet e forta dhe ngritjen e peshave deri në 6 javë pas operacionit.

· Kohëzgjatja që ju duhet për të mbajtur veshjet varet nga sa shpejt shërohen plagët tuaja.

· Penjet do të duhet të hiqen pas 1 ose 2 jave, përveç nëse ato janë të tretshme.

 

Shenjat nga operimi

Shenjat janë një efekt anësor normal i operacionit për zvogëlimin e gjoksit. Ndoshta do të keni shenja rreth thithkave tuaja. Ju gjithashtu mund të keni një shenjë vertikale që rrjedh poshtë gjoksit tuaj dhe një shenjë horizontale përgjatë rrudhës, poshtë gjoksit (në formë spirance). Ose mund të keni vetëm një shenjë vertikale që rrjedh nëpër gjoks. Kjo varet nga lloji i operacionit që keni.

Plagët zakonisht janë të kuqe për 6 javët e para, por shumica zbehen me kalimin e kohës dhe duhet të jenë të padukshme nën rrobat normale, sutjenat bikinit.

 

Çfarë rezultatesh duhet të pres pas operacionit për zvogëlimin e gjoksit?

Rezultatet e operacionit për zvogëlimin e gjoksit do të jenë afatgjatë. Madhësia e re e gjoksit duhet t'ju ndihmojë të lehtësoni dhimbjen dhe kufizimet fizike të përjetuara përpara zvogëlimit të gjoksit.

Rezultatet e menjëhershme të operacionit për zvogëlimin e gjirit mund të përfshijnë:

· Zvogëlimi i madhësisë dhe vëllimit të gjoksit

· Forma e përmirësuar e gjoksit

· Lehtësim nga simptomat fizike si dhimbja e shpinës dhe qafës, acarimi i lëkurës dhe gërvishtjet nga rripat e sytjenave

· Përmirësimi i vetëvlerësimit dhe imazhit të trupit

 

Kënaqësia me imazhin tuaj të ri duhet të vazhdojë të rritet ndërsa rikuperoheni. Rezultatet e kësaj procedure duhet të jenë të përhershme. Megjithatë, me kalimin e kohës, gjinjtë tuaj mund të ndryshojnë për shkak të plakjes, luhatjeve të peshës, faktorëve hormonalë dhe gravitetit.

 

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36; Kosovë: +383 48 333 752

 

“Besimi i juaj është përgjegjësi për ne.”

Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
12:38
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale