Një Mjek
Shëroni diabetin me Transit Bipartition
Shëroni diabetin me Transit Bipartition

Transit Bipartition

Kirurgjia Transit Bipartition është një metodë kirurgjikale metabolike e zhvilluar për trajtimin e diabetit të tipit 2 dhe gjeneron humbjen e peshës së pacientëve obezë me BMI më të lartë se 30. Ajo u zhvillua 10 vjet më parë nga Dr. Santoro në Brazil dhe në ditët e sotme është e pranuar dhe aplikuar gjerësisht.

 

Si bëhet Transit Bipartition?

Pjesa e parë e operacionit është kryerja e operacionit të mëngës gastrike që konsiston në heqjen e 75% të stomakut dhe uljen e vëllimit të kapacitetit të stomakut deri në 25%. Qëllimi dhe motivi kryesor që qëndron pas kësaj pjese është të largojmë fundusin (një pjesë e stomakut) që krijon hormonet e urisë. Prandaj, sekretimi i hormonit të urisë eliminohet duke bërë këtë.

Pjesa e dytë e operacionit konsiston në identifikimin e pikës së kryqëzimit të zorrës së hollë dhe zorrës së trashë, më pas integrimin e kësaj pjese të kryqëzimit direkt me stomakun. Motivi i kësaj procedure është rritja drastike e sekretimit të hormoneve që do të ndihmojë në tretjen e ushqimit të marrjes dhe përthithjen e vitaminave, mineraleve dhe lëndëve të tjera ushqyese.

Pjesa e fundit e operacionit është strukturimi i anastomozës (lidhjes) së duodenit. Kjo po bëhet për të ulur sekretimin e hormonit GIP pasi duodenumi është vendi ku bëhet ky sekretim. GIP (peptid i ngjashëm me glukagonin) stimulon sekretimin e insulinës.

Asnjë pjesë e zorrëve nuk pritet. Pas kalimit të stomakut tubular, ushqimi ose mund të arrijë në duoden përmes "rrugës normale" përmes portës së stomakut, ose mund të kalojë drejtpërdrejt në zorrën e poshtme të hollë, ku mund të vërë në lëvizje mekanizmat hormonalë, të cilët nga njëra anë çojnë në një ndjenjë të hershme të ngopjes dhe nga ana tjetër sjellin një përmirësim të shpejtë të metabolizmit.

Megjithëse operacioni tingëllon si një procedurë shumë komplekse e shpjeguar shkencërisht, ajo është një operacion i drejtpërdrejtë dhe algoritmik i cili vepron si një operacion riparimi për diabetikët dhe për humbje peshe.

 

Kush mund ta bëj Transit Bipartition?

Transit Bipartition është më i përshtatshëm për grupet e mëposhtme të pacientëve:

· Pacientët me diabet të tipit 2. Trajtimi nuk është i përshtatshëm për diabetikët e tipit 1.

· Pacientët duhet të jenë ende në gjendje të prodhojnë insulinën e tyre. Në diabetikët e tipit 2, tek të cilët nuk ndodh më prodhimi i insulinës, Transit Bipartition nuk mund të kryhet.

· Duhet të ketë një BMI prej të paktën 30.

· Pacientët duhet të kenë shëndet të qëndrueshëm pulmonar dhe kardiak.

· Funksioni i mëlçisë dhe veshkave të pacientëve nuk duhet të jetë i dëmtuar.

· Nuk duhet të ketë sëmundje të sistemit tretës, si plagë, ulçera apo gastrit.

· Pacientet me kancer, gratë shtatzëna dhe gratë që kanë lindur kohët e fundit nuk janë të përshtatshme për një procedurë të tillë.

Një ekzaminim mjekësor gjithëpërfshirës do të marrë një vendim përfundimtar paraprakisht nëse një pacient është i përshtatshëm për këtë procedurë.

 

Avantazhet dhe benefitet e Transit Bipartition

· Nuk ka nevojë të merrni vitamina shtesë pasi ushqimi tretet në mënyrë perfekte;

· Më pak se 7% e pacientëve mund të ekspozohen ndaj nivelit të hemoglobinës prej 120 g/l;

· Presion i ulët intragastrik;

· Ndryshime të rëndësishme pozitive në cilësinë e jetës;

· Ruajtja afatgjatë e peshës së re trupore;

· Pacientët ndihen të shëndetshëm dhe madje raportojnë zhdukjen e simptomave të caktuara shoqëruese;

· Ruajtja e madhësisë së lukthit dhe parandalimi i zgjerimit të saj në afat të gjatë, edhe për shkak të presionit të ulët intragastrik;

· Për shkak se zvogëlon gjithashtu përthithjen, premton efekte më të mëdha të humbjes së peshës sesa gastrektomia e thjeshtë me mëngë;

· Kalimi dhe thithja e ushqimit në të gjithë sistemin tretës;

· Mekanizmi hormonal i termostatit është korrigjuar pasi procedura kufizon marrjen e kalorive dhe përshpejton zbrazjen e stomakut;

· Ruajtja e antrumit, pilorit dhe duodenit eliminon nevojën për plotësimin e vitaminave, mineraleve, hekurit dhe kalciumit pas operacionit;

· Ndihmon për të kapërcyer mangësitë e hekurit, vitaminës D dhe vitaminës B1 (tiaminë) të zakonshme tek diabetikët dhe veçanërisht pacientët me diabet obezë që nuk i janë nënshtruar kurrë operacionit (përkatësisht 8-19%, 32-60% dhe 18-45%);

· Operacioni është reversibil.

 

Pacientët kanë treguar klinikisht se përfitojnë një numër të madh benefitesh pas operacionit:

· 85-90% e mbipeshes humbet.

· Përmirësim i dukshëm i diabetit të tipit 2 (85%), hipertensionit (90%), apnesë së gjumit (75%) dhe hiperlipidemisë (95%).

· Rritja e aktivitetit fizik, produktivitetit, mirëqenies, mundësive ekonomike dhe vetëbesimit.

· 10 vjet humbje peshe të vazhdueshme

· Qëndrimi afatshkurtër në spital për shkak të operacionit të mbyllur

 

Shumë sëmundje mund të përmirësohen ose të kurohen plotësisht pas operacionit:

· Diabeti i tipit 2 (85-90%)

· Hipertensioni (>%90)

· Hiperlipidemia (%95)

· Apnea e gjumit (>%75)

 

Jeta pas operacionit të Transit Bipartition

· Pas operacionit, pacientët rikuperohen për tre muajt e parë. Në të njëjtën kohë, kjo është periudha kur formohen zakone të reja ushqimore.

· Nga muaji i dytë pacienti mund t'i kthehet jetës shoqërore dhe punës që kërkon përpjekje të lehta.

· Kur diabeti fillon të ulet, lëvizshmëria e tij rritet ndjeshëm. Pacientët me lëvizshmëri të shtuar mund të udhëtojnë ose të bëjnë shëtitje më të gjata.

· Zakonet e të ngrënit gjithashtu kanë filluar të ndryshojnë për mirë. Numri i ushqimeve të ndaluara po zvogëlohet gradualisht.

· Nëse ka, pesha e tepërt dhe problemet e tjera metabolike të shkaktuara nga diabeti fillojnë të zhduken.

· Dy vjet pas operacionit, nuk ka asnjë shenjë diabeti. Megjithatë, pacientit duhet t'i kushtohet vëmendje optimale ndaj zakoneve të tyre të të ngrënit, në mënyrë që të mos përballet më me diabetin.

 

Avantazhi kryesor i kësaj procedure është joinvaziviteti i saj (i kryer nëpërmjet laparoskopisë), i cili ruan integritetin e stomakut dhe duodenit, duke ruajtur një nivel optimal të tretshmërisë së vitaminave dhe mineraleve. Me një kohë operacioni relativisht të shkurtër, të përafërt prej 90 minutash, pacientët humbin peshën e tyre në mënyrë efektive dhe përfundimisht cilësia e jetës së tyre përmirësohet dukshëm. Pas metodës së tranzicionit biparcial, diabeti dhe të gjitha problemet e metabolizmit të lidhura me diabetin reduktohen. Brenda një viti, të gjitha këto probleme shërohen plotësisht në 95% të pacientëve.

Për më shumë informata në lidhje me kontrolletekzaminimettrajtiminshpenzimet dhe çdo gjë tjetër rreth shërbimeve tona në kuadër të partnerëve tanë, ju lutëm na kontaktoni përmes linjave tona të kontaktit si më poshtë ose plotësojeni formularin e dhënë në webfaqe dhe ne do ju kontaktojmë shumë shpejtë:

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36; Kosovë: +383 48 333 752

 

“Besimi i juaj është përgjegjësi për ne.”

Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
04:49
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale