Një Mjek
Tani dhe më Vonë: Dallimi mes Fertilizimit in Vitro dhe Ngrirjes së Vezëve
Tani dhe më Vonë: Dallimi mes Fertilizimit in Vitro dhe Ngrirjes së Vezëve

Dallimi mes Fertilizimit in Vitro dhe Ngrirjes së Vezëve

IVF, ose fekondimi in vitro, dhe ngrirja e vezëve janë aktualisht metoda shumë tipike për ngjizjen e një fëmije. Por kjo nuk do të thotë se këto terapi të fertilitetit janë gjithmonë të thjeshta. Të dyja procedurat, megjithëse kanë ndihmuar miliona gra për të mbetur shtatzënë, ato mund të kërkojnë një investim të konsiderueshëm emocional, financiarë dhe kohë.

 

Çfarë është IVF?

Pavarësisht nga shkaku i infertilitetit, IVF është një nga zgjedhjet më efektive të trajtimit. Ja si bëhet: Gjatë një operacioni të shpejtë të bërë nën anestezi, mjekët heqin vezët në rritje nga vezoret e një gruaje për të krijuar një embrion. Pas mbledhjes së vezëve, embriologët do t'i fekondojnë (ose do t'i kombinojnë) ato në laborator me spermë nga bashkëshorti i saj ose nga një dhurues.

Embrionet rezultuese do të zhvillohen për tre deri në pesë ditë në inkubatorë të specializuar përpara se një ose më shumë prej tyre të vendosen kirurgjikisht në mitrën e gruas. Embrionet do të implantohen (e njohur edhe si bashkangjitje) në endometriumin e mitrës disa ditë pas transferimit.

Gruaja do të kryejë një test gjaku të shtatzënisë pas 10 ditësh për të parë nëse procedura ishte efektive dhe për të përcaktuar nëse ajo është vërtet shtatzënë. (Mund t'ju duhet të kaloni disa cikle për të përmirësuar shanset për të mbetur shtatzënë.)

 

Kush mund të bëjë trajtim IVF?

IVF është alternativa më e mirë e trajtimit për shumë raste të ndryshme të infertilitetit. Ky trajtim është për gratë të cilave tubat fallopiane janë të bllokuara, të dëmtuara ose mungojnë dhe për burrat që kanë probleme të rënda me spermën.

Fekondimi in vitro (IVF) mund të jetë një zgjedhje e mirë për çiftet që janë përpjekur të mbeten shtatzënë për një kohë të gjatë, por nuk kanë pasur sukses. Kjo përfshin çiftet që nuk mund të shpjegojnë pse nuk janë në gjendje të mbeten shtatzënë dhe ata që kanë provuar trajtime të tjera të fertilitetit pa sukses. Mund të përfitojnë gjithashtu gratë që kanë një gjendje shumë të dhimbshme të quajtur endometriozë e rëndë.

 

Çfarë është ngrirja e vezëve?

Ngrirja e vezëve është një metodë për të shpëtuar aftësinë e një gruaje për të pasur fëmijë në të ardhmen. Ky proces përfshin mbledhjen e vezëve të një gruaje, ruajtjen e tyre duke i ngrirë dhe më vonë shkrirjen e tyre për t'u përdorur në trajtimin e fertilitetit.

Shanset e një gruaje për të mbetur shtatzënë zvogëlohen natyrshëm me rritjen e moshës, sepse vezët e saj bëhen më të pakta dhe më pak cilësore. Ngrirja e vezëve është një mënyrë për të shpëtuar aftësinë e një gruaje për të pasur një fëmijë duke i ngrirë vezët e saj kur ajo është e re dhe ato janë në gjendjen më të mirë.

 

Kush është kandidat për ngrirjen e vezëve?

· Gratë që duan të presin për t’u bërë nëna. Nëse një grua dëshiron të lindë një fëmijë kur është në fund të të 30-ave ose të 40-ave, duhet të mendojë për ngrirjen e vezëve të saj, sepse aftësia e një gruaje për të pasur një fëmijë zvogëlohet me plakjen e saj. Njerëzit që duan të ngrijnë vezët e tyre duhet ta bëjnë këtë në mënyrë ideale në të 20-at e tyre, por është ende e mundur të merren vezë të qëndrueshme deri në moshën 34 vjeç.

· Njerëzit që kanë një shans më të madh për të zhvilluar dështim të parakohshëm të vezoreve. Një grua, familja e së cilës ka një histori të kalimit të menopauzës herët (para moshës 40 vjeç) do të ishte një zgjedhje e mirë për ngrirjen e vezëve të saj.

· Personat që kanë kancer. Shumë gra që kanë nevojë për trajtime të kancerit po vendosin të ruajnë vezët e tyre duke i ngrirë. Kimioterapia dhe rrezatimi mund të dëmtojnë vezoret dhe të çojnë në një ulje të furnizimit me vezë të një gruaje.

Këta janë faktorët kryesorë që indikojnë se kush duhet të ngrijë vezët e tyre. Por çdo grua që dëshiron të zgjasë aftësinë e saj për të pasur fëmijë mund ta përdorë këtë metodë.

 

Metoda tjetër: Ngrirja e Embrionëve

Shpesh me fertilizimin in vitro (IVF) ose trajtimin me injeksion intracitoplazmatik të spermës (ICSI), mund të mbeten disa embrione me cilësi të mirë pas transferimit të embrionit. Në vend që t'i hidhni ato, ekziston mundësia për t'i ngrirë për t'i përdorur në të ardhmen (në rast se trajtimi nuk funksionon për shembull, ose të provoni për fëmijë të tjerë). Embrionet gjithashtu mund të ngrihen për të ruajtur fertilitetin, kështu që mund të jetë e mundur të lindni një fëmijë në një datë të mëvonshme.

Trajtimet e tilla janë një procese personale dhe të ndërlikuara. Flisni hapur me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor në mënyrë që të kuptoni të gjithë hapat e përfshirë. Ekipi juaj i kujdesit shëndetësor është aty për t'ju mbështetur ju dhe partnerin tuaj gjatë gjithë trajtimit tuaj.

e-mail: info@njemjek.com

Turqi: +90 541 557 37 36; Kosovë: +383 48 333 752

 

“Besimi i juaj është përgjegjësi për ne.”

Një Mjek:

Përshëndetje!

A keni ndonjë pyetje? Mund të na shkruani!
02:43
Filloni Bisedën
Viber
Bëni
takim
Zyrat Tona
Mediat Sociale